Bývalý kandidát na úřad amerického prezidenta viní z rozdmýchání ukrajinské krize svou vlast

8. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty



Bývalý kandidát na úřad amerického prezidenta a bývalý kongresman Dennis Kucinich v pořadu televizní stanice Fox News O'Reilly Factor ZDE na otázku moderátora relace, známého ultrakonzervativce Billa O'Reillyho, co by dělal, kdyby byl v kůži prezidenta Obamy a měl by řešit krizi na Ukrajině, odpověděl:

"Nepodporoval bych americké nevládky, jako jsou USAID a National Endowment for Democracy (NED), penězi amerických daňových poplatníků, které přispěly ke svržení ukrajinské vlády, o což usilovaly. Nenutil bych Ukrajince, aby podepsali smlouvu s NATO nebo EU, protože by to bylo proti jejich ekonomickým zájmům (...) Spojené státy prostřednictvím CIA, USAID a NED Ukrajinu destabilizovaly," míní Kucinich. "Máme tam 65 projektů, jež řídí NED (projekty za 100 milionů dolarů -- pozn. aut), o jejichž existenci v pořadu Democracy Now! ve stejném duchu hovořil i bývalý analytik CIA Ray McGovern ZDE).

Ukrajinci by jinak podle Kuciniche čelili novým úsporným opatřením, jimiž by je zavalil Mezinárodní měnový fond (MMF). Zároveň by se stali předpolím NATO proti Rusům. Bill O'Reilly, který politikovi neustále skákal do řeči, se Kuciniche opakovaně vyptával, jestli si myslí, že by se Ukrajinci měli lépe pod "Putinovou patou" nebo v EU. Kucinich odpověděl, že je to na Ukrajincích samotných -- koho si zvolí -- nikoliv na Spojených státech. Na závěr uvedl, že se Spojené státy na Ukrajině stále angažují a že by s tím měly přestat. "Musíme reflektovat snahy Spojených států ovlivňovat dění na Ukrajině, abychom se dozvěděli, o co vůbec jde," uzavírá Kucinich.

Ačkoliv se názor Dennise Kuciniche, jenž na poli americké politiky zastupuje levici a který vytrvale kritizuje americkou imperiální politiku v zámoří a doma se staví například za radikální reformu zdravotnického systému, na průběh událostí na Ukrajině může někomu zdát přitažený za vlasy, nelze tohoto politika podceňovat. Kucinich též platil za insidera amerického politického mainstreamu.

0
Vytisknout
15043

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2014