Dva užitečné neologismy Nassima Nicholase Taleba

6. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Esejista libanonského původu Nassim Nicholas Taleb, jenž se v roce 2008 celosvětově proslavil knihou "Černá labuť: následky vysoce nepravděpodobných událostí" (český překlad 2011), má ve svém nejnovějším díle "Antifragile" dva nevšední anglické pojmy, pro něž by bylo dobré vymyslet české ekvivalenty, jelikož výborně vystihují dva zásadní problémy dnešní politické scény, píše čtenář Pavel Gajdošík.

Podle Nassima Taleba mají lidé (hlavně politici, úředníci a lékaři) dvě smutně nezdravé tendence: buď do všeho zasahují přehnaně (čili anglicky "over-interfere"), nebo naopak nedostatečně ( under-interfere).

Aplikujeme-li tyto termíny (v češtině mne jako použitelné, byť ne zcela přesné, napadají hybridní složeniny "přeregulovat" a "podregulovat") na naši politickou scénu, pak bychom mohli zjednodušeně říct, že pravice má tendenci proti řadě nebezpečných jevů nezasahovat vůbec, jelikož je v duchu svého liberalismu považuje za legitimní podnikání, jež se regulovat nesmí, zatímco levice je zejména před volbami démonizována jako politická síla, která by svobodnému podnikání a ekonomické prosperitě země přehnanými zásahy strašně škodila.

Že je u nás podnikání a nabývání majetku dlouhodobě "podregulováno", se bohužel demokratické levici daří lidem vysvětlit mnohem hůře než pravici předvolebně strašit následky levicového "trestání úspěšných", a tak se u nás i do očí bijící zlodějiny regulují pozdě a velmi obtížně.

Aby ale vlády a ministerstva vykázaly nějakou intenzivní činnost alespoň v oblastech podružných, mají tendenci "over-interfere" tam, kde bychom se bez jejich zásahů všichni rádi obešli.

Jako středoškolský kantor se pak hrozím, kdy zase budeme nuceni upravovat mnohasetstránkový školní vzdělávací program proto, že do něj bude třeba zapracovat nové výchovné cíle, nebo kdy nám inspekce nařídí, abychom do měsíčních pracovních výkazů přesně rozepisovali i dobu, kterou jsme doma strávili opravováním. Vždyť učitel je pracovník jako každý jiný, a pokud by podle inspekce nevykázal čtyřicet dva a půl odpracovaných hodin týdně, něco by nebylo v pořádku.

0
Vytisknout
7853

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2014