Rwanda a Demokratická republika Kongo hromadí jednotky na hranicích

13. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Demokratická republika Kongo a Rwanda vyslaly včera další jednotky na společnou hranici, poté co již druhý den na čas propukla palba. Představitelé obou zemí se navzájem obviňují z vyvolání konfliktu, při němž ve středu rwandské jednotky překročily hranici a došlo k těžkým bojům.

Konžské jednotky podporované OSN vloni na východě země potlačily povstání podporované Rwandou. Demokratická republika Kongo, potenciálně jeden z nejbohatších států v Africe, je mnoho let zmítána válečným násilím.

Zpravodaj agentury Reuters hlásí, že poblíž města Kibumba ve východním Kongu včera ráno viděl vojáky s těžkými zbraněmi shromažďující se na obou stranách hranice.

Kinshasa obviňuje z vyvolání konfliktu Rwandu, jejíž jednotky překročily hranici, zajaly a později zabily jednoho konžského desátníka. Rwanda tvrdí, že zabila pět konžských vojáků, kteří zaútočili na její jednotky na rwandském území.

Kameraman Reuters ve čtvrtek na rwandské straně hranice viděl pět těl ležících v poli s fazolemi. Měla na sobě uniformy s konžskou vlajkou. Podle konžské strany byla těla naaranžována a jde o zabité rolníky dodatečně oblečené do uniforem.

Místní obyvatelé tvrdí, že konžští vojáci byli zabiti, když se pokusili ukrást krávy. Podle nich dochází k překračování hranice často.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5696

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2014