Maďarsko pod tlakem z Moskvy suspendovalo dodávky zemního plynu Ukrajině

27. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Maďarsko oznámilo, že zastaví své dodávky zemního plynu Ukrajině. Maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že Maďarsko nemůže riskovat, že by přišlo o vlastní dodávky plynu z Ruska.

"Maďarsko se nemůže dostat do situace, v níž, v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu, by nemělo přístup k požadovaným zdrojům energie," uvedl Orbán v reakci na hrozby z Moskvy.

Maďarská plynárenská sít FGSZ uvedla ve čtvrtek, že zastavila z technických důvodů dodávky zemního plynu Ukrajině na dobu neurčitou. Ukrajinské plynárny Naftogaz to označily za "neočekávané a nevysvětlené".

Moskva varovala, že zastaví dodávky plynu těm evropským zemím, které dodávají zemní plyn Ukrajině ve snaze pomoci Kyjevu obejít moskevské sankce.

V Berlíně se scházejí šéfové energetického sektoru k rozhovorům, zprostředkovaným EU? které mají udržet dodávky plynu Ukrajině, aby letos v zimě nebyla bez vytápění.

Evropská komise očekává, že členské země EU budou Ukrajině dodávat v zájmu "společné energetické bezpečnosti" zemní plyn i přes ruské sankce.

Evropská unie začala dodávat zemní plyn Ukrajině přes Maďarsko, Polsko a Slovensko, když Moskva přestala v červnu dodávat Ukrajině jakýkoliv zemní plyn. Kyjev odmítl platit vyšší ceny za plyn, které Moskva zavedla po svržení prezidenta Viktora Janukovyče.

Ruský ministr energetiky Alexdern Novak se vyjádřil, že prodej zemního plynu ze západu Evropy na Ukrajinu je protizákonný. Evropská unie trvá na tom, že protizákonný není.

Pdorobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8043

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2014