Když absolvent v oboru nepracuje, přijde rychle o své znalosti

14. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Teoreticky by obsahu článku nebylo co vytknout. Teoreticky. Jenže ona je tu ještě ta prachzatracená praxe, proti které je teorii VŽDYCKY nutné upravovat, píše Jaroslav Hýža.

Ono totiž nestačí mít VŠ, ale je nutné mít pro ty právě graduované také odpovídající práci na tom "svobodném trhu", aby jim ty vědomosti "nezvětraly", když jak známo je poločas jejich rozpadu cca 5 let. Jenže ono je to v technických oborech, což jsou dnes již i lékaři a lékárníci ale nikoliv např. bohemisté, ono je to v nich ještě horší o narůstající progresivitu technologií, kdy i rok mimo obor je fatální doba "ujíždějícího vlaku".

A tady je "jádro pudla", alias "úhelný kámen", či prostě jen "problém" - jak to v tom kapitalizmu se svobodným podnikáním a trhem, kde jediným kritériem všech vztahů je co nejvíc na všem trhnout, jak to v něm jen udělat, aby ti s VŠ dělali to, pro co se vzdělali. A nejen ti, ale i ti ostatní negraduovaní, třeba jen vyučení, když kapitalizmus a krize, tedy i vynucovaná mobilita a nezaměstnanost trhající rodinné vazby, jsou spojeny jako siamská dvojčata.

A "včůl buď ty graduante múdrý". O tom, že Zeman je již jen kulhající encyklopedie a ty jak známo nemají tvůrčí schopnosti, tak o tom není sporu. Ono to k čemu se po 25 letech kapitalistování Česko doploužilo, to je právě zásluha těch nejgraduovanějších z graduovaných, přímo pod ÚV KSČ spadajících - myslitelů z "prognosťáku". Samý to encyklopedický teoretik, leč praxe... A bude hůř.

0
Vytisknout
9289

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014