Hysterie kolem kolony a kauza Benno Ohnesorg

27. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Hysterie kolem chystaného příjezdu americké kolony pokračuje plnou silou. Odpůrci tvrdí, že se jedná o demonstraci síly zaměřenou proti České republice, zatímco i mnozí mírnější proponenti vyostřují slovník a tvrdí, že odpůrci jsou "zrádci". Vyburcované vášně na obou stranách a plánované veřejné akce a protiakce znamenají významné riziko střetu obou nesmiřitelných táborů během průjezdu amerických vojáků. V této souvislosti stojí za to připomenout jednu starší a zdánlivě odtažitou kauzu, kauzu zabití Benno Ohnesorga.

Benno Ohnesorg byl mladý německý demonstrant proti návštěvě íránského šáha. Na jaře 1967 ho v Západním Berlíně bezdůvodně střelil do hlavy policista Karl-Heinz Kurras. Ten coby bývalý voják Wehrmachtu odpovídal levičáckým stereotypům ohledně "nacistického" charakteru západoněmeckého režimu a z odporu proti tomu, co provedl, vznikly nejméně dvě teroristické skupiny - Hnutí 2. června a Frakce Rudé armády. Zejména druhá jmenovaná organizace způsobila v Německu obrovské problémy a trvalo nějakých deset let, než se ji podařilo zneškodnit.

Pro mnohé z těch, kteří zabití Ohnesorga považovali za dostatečnou omluvu pro terorismus proti bonnské republice, bylo velkým šokem odhalení, že pachatel, Karl-Heinz Kurras, byl ve skutečnosti dlouholetým špičkovým agentem východoněmecké Stasi ZDE. S největší pravděpodobností sedmadvacetilého mladíka zastřelil na přímý rozkaz nadřízených ve Východním Berlíně - právě proto, aby ve Spolkové republice podnítil násilný konflikt s levicovými radikály. To je o to pikantnější, že později ti, kdo si z Kurrase udělali laciný symbol "nacismu, proti němuž bojujeme", přijímali významnou pomoc právě od Stasi, jež Kurrase řídila ZDE.

Je vždy zbytečné vytvářet zbůhdarma příležitosti, při nichž může dojít náhodou či zcela plánovaně na násilí, třebaže by se jim dalo snadno vyhnout. Průjezd americké kolony naším územím je právě z tohoto soudku. V Pobaltí a Polsku Američany vítají, mávají jim a vidí v nich ochránce před neoimperiálním Ruskem. V České republice je situace jiná, až pětina spoluobčanů souzní s ruskou propagandou. Mnozí z těch, k jejichž pozérskému životnímu stylu patří účastnit se demonstrací "proti něčemu" - neboť jako jiní v šestnácti vůbec nevědí, co chtějí, ale zato je jim zcela jasné, co nechtějí - sice nikdy nekritizovali ruskou invazi na Ukrajině, jež vyvolala obavy z vojenské slabosti východního křídla NATO, nad průjezdem stovek amerických vojáků přes naše území do Bavorska však zuří a chystají se k protestům.

Snad si smím dovolit luxus vyslovit přání, aby vše nakonec proběhlo v relativním klidu a zbytečný průjezd vojáků se pokud možno obešel bez vážnějších mimořádných událostí či dokonce zpravodajských provokací.

0
Vytisknout
12382

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2015