Jak Putin financuje armádu profesionálních internetových trollů

27. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Petrohradský blogger Marat Burkhard informoval o nepřetržité práci ruských internetových trollů v nenápadné čtyřpatrové budově v Petrohradě, kterou přirovnal k Orwellově Ministerstvu pravdy. Stovky zaměstnanců tam dostávají- v Rusku nadprůměrný - plat 20 000 Kč a mají povinnost napsat aspoň 135 komentářů denně, jinak jim hrozí okamžité propuštění. Represivní předpisy zakazují smích a pozdní příchod i o minutu se pokutuje.

Struktura je jednoduchá. Jakmile vyjde článek, začne pracovat tříčlenný tým trollů. Jeden hraje "záporáka", který kritizuje vládu, a druzí dva s ním debatují a vládu svými argumenty podporují. Jeden z diskutérů, který podporuje vládu, musí zveřejnit grafiku nebo obrázek, který odpovídá kontextu, a druhý poskytne odkaz na nějaký text, který podporuje provládní argumenty.

Nejkomičtějším úkolem pro Burkhardta bylo, když měl psát komentáře k článku o návštěvě Baracka Obamy v Indii, který tam vyplivl žvýkačku. "Bylo nám řečeno: Musíte o tom napsal 135 komentářů a nemusíte se stydět, jaká slova k tomu použijete. Pište, co chcete, mnohokrát použijte slovo Obama a spoustu nadávek."

Rusko má týmy trollů, které se věnují publikaci na Facebooku a na dalších sociálních médiích. "Je tu asi 40 místností a v každé z nich sedí asi 20 lidí a každý člověk má své úkoly. Píší celý den a je to vážná věc - kdybyste se zasmáli, vyhodí vás."

Zaměstnanci nesmějí během dvanáctihodinových směn opustit budovu. Po dvou měsících toho měl Burkhard dost:

"Rozhodl jsem se, že nemůžu dělat absurdní práci. Je to celé absurdní. Já tuhle ideologii nesdílím. Jsem naprosto proti tomu. Octl jsem se v nepřátelském táboře. Dál pracovat nedávalo smysl, ani ne pro peníze, protože je to tak těžká práce že - prostě se na to vykašlete, vykašlete se na ty peníze. Jen ať už tam nemusím."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10386

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2015