Newsweek o korupci v České republice:

Ministr, milenka a zlaté cihly

27. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Dosud byla Česká republika jedinou zemí na světě, která měla naprosto neregulovaný systém vlastnictví soukromých firem

Posledního půldruhého roku v České republice připomíná vysoooktanový televizní seriál se zápletkou, kterou by bylo lze lehce odmítnout jako příliš nerealistickou. Protikorupční organizace Evropské komise GRECO vydala letos v únoru o ČR zdrcující zprávu. Obvinila ji, že ve věci korupce neučinila "žádný podstatnější pokrok" a označila její protikorupční opatření za "globálně neuspokojivé," píše americký týdeník Newsweek. I v kontextu zhoršujících se demokratických poměrů ve střední Evropě vyvolává situace v ČR poplach, míní list.

Po dvacet let trvající rošádě mezi ODS a ČSSD se v červnu 2013 tento zatuchlý status quo octl ve stavu zmatku po pádu vlády v důsledku potupné rezignace premiéra Petra Nečase. Nečas by donucen rezignovat v rámci rozsáhlé policejní akce proti korupci, která provedla razie ve vládních úřadech a zkonfiskovala tam hromady balíků českých bankovek a zlaté cihly, které byly zřejmě používány na úplatky. Nečasova poradkyně (a milenka, nyní manželka) byla také zapletena do spiknutí zneužít vojenskou výzvědnou službu k špehování Nečasovy tehdejší manželky.

Bylo to ale jedno z mnoha posledních stébel. V květnu 2012 byl zatčen bývalý ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath, poté, co ho přistihla policie, jak odchází z příbytku ředitele jedné nemocnice s krabicí na víno, v níž bylo sedm milionů českých korun. Další peníze byly nalezeny pod podlahou. Rath je podezříván, že zmanipuloval procedury veřejných zakázek, kradl z fondů EU a bral úplatky týkající se nákupu nemocničního zařízení. Jeho proces pokračuje.

Češi byli v této době také šokováni prozrazením nahrávek telefonických rozhovorů mezi Pavlem Bémem, bývalým primátorem Prahy, a notorickým "lobbistou" Romanem Janouškem (známým v médiích jako Voldemort), z nichž jak se zdá vyplývalo, že měl Janoušek zcela nezdravý vliv na rozhodování o městském rozpočtu ve výši 2,5 miliard dolarů. Janoušek však nebyl potrestán za korupci, ale za to, že uprchl ze scény zločinu, když v opilosti přejel vietnamskou ženu svým automobilem Porsche. Jeho potácivá chůze v blízkých lesích, kdy se neúspěšně pokusil vyhnout se policii, byla zaznamenána na televizní kamery a sledována stále více šokovaným národem.

Od pádu komunismu se Česká republika stala členskou zemí jak EU, tak NATO. Je to také atraktivní turistická destinace. Avšak mimo hlavní město existují oblasti zoufalé venkovské bídy a diskriminovaná romská menšina se propadá do stále hlubší nouze. V roce 2014 umístila Transparency International na Indexu vnímané korupce na 53. místo ze 175, mezi Malajsko a Bahrain. Šéf české pobočky TI David Ondračka vysvětluje: "ČR je relativně malá a tak je míra korupce extremní a není možné se vyhnout potenciálnímu střetu zájmů. Jde to až do místních poměrů. Chcete-li být nominován na ředitele školy, musíte být buď členem místní strany anebo s ní aspoň musíte být zadobře."

Proto bylo pochopitelné, že následné náhlé volby r. 2013 byly vítězstvím antipolitiky a dokázaly, že národ v obklíčení, který nevěří v nic, uvěří čemukoliv. Volby vyhrálo mlhavé a populistické seskupení ANO miliardáře Andreje Babiše, které skandovalo protikorupční mantru.

Avšak pokusy bojovat proti korupci nepřišly od politiků. Došlo k bezprecedentnímu shromáždění zdrojů občanské společnosti. Vznikla koalice 18 nevládních organizací pod názvem Rekonstrukce státu. Ta požaduje schválení devíti zásadních zákonů. Hnutí požaduje reformu politického financování, depolitizaci státní služby a internetový rejstřík veřejných zakázek. Seskupení se podařilo prosadit schválení dvou zákonů - jeden rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřady a druhý zakazuje anonymní akcie - dosud byla Česká republika jedinou zemí na světě, která měla naprosto neregulovaný systém vlastnictví soukromých firem, stejné to bylo jen na mikronéském teritoriu Nauru a na Marshallových ostrovech.

Ministr financí Andrej Babiš se obvinění z korupce vysmívá: "Nemáme žádného kmotra, který by ovládal hnutí ANO, protože já všechny platím sám ze své vlastní kapsy: řidiče, bodyguardy, cesty, všechno. Jsem docela bohatý, tak mě nikdo zkorumpovat nemůže."

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16466

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2015