Sarkozy a Le Penová triumfovali ve francouzských místních volbách

30. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzská pravice i extremní pravice zaznamenala velké zisky v místních volbách ve Francii. Vládnoucí Socialistická strana prezidenta Françoise Hollandea utrpěla za poslední rok už třetí výraznou volební porážku. Zdá se, že francouzská levice bude mít v nadcházejícím období velké problémy.

Zdá se, že pravicová strana UMP Nicolase Sarkozyho získala v koalici s centristickými spojenci největší počet hlasů a převezme kontrolu nad mnoha tradičními volebními baštami socialistů.

Avšak klíčem k měnící se politické situaci ve Francii je silná podpora pro ultrapravicovou Front National, která zaznamenala podporu po celé zemi. Zdá se, že protiimigrační a protievropská strana Marine Le Penové získá nyní desítky křesel. Ze strany Front National vzniká celonárodní hnutí, které Le Penová využije jako odrazový můstek pro prezidentské volby r. 2017.

Místních voleb se však účastnilo jen asi 50 procent voličů.

Sarkozyho předvolební projevy byly ostře pravicové a otevřeně útočily na muslimskou komunitu, ve snaze získat ultrapravicové hlasy. Například Sarkozy argumentoval, že školní jídelny by neměly studentům poskytovat alternativní jídlo bez vepřového a že muslimský šátek hidžáb musí být na francouzských univerzitách zakázán.

Francouzští socialisté zřejmě přijdou o 20 až 40 komunálních úřadů z 61, které v současnosti ovládají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7009

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2015