V druhém kole francouzských místních voleb vítězí konzervativci

30. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Konzervativní strana UMP exprezidenta Sarkozyho podle prvních odhadů přesvědčivě zvítězila ve druhém kole místních voleb. Vyhrála až v 70 ze 101 departementů. Sarkozy, který se chystá v roce 2017 opět kandidovat na prezidenta, označil výsledek hlasování v místních volbách za událost, jejíž význam přesahuje na celostátní úroveň.

Společnost CSA tvrdí, UMP získala 64-70 departementů, vládní socialisté 27-37 a krajně pravicová Národní fronta (FN) pravděpodobně ani jeden. FN sice získala 44-54 kantonů (ve francouzském systému jde o správní jednotku odpovídající volebnímu obvodu v rámci departementu - dílčí jednotky regionu), ale v žádném z departementů nedosáhla většiny.

Lídři radikální levice, komunista Pierre Laurent a předseda Levicové strany Jean-Luc Mélenchon, obvinili prezidenta Hollanda, že "zradil" své levicové sympatizanty. Pro socialisty je porážka významná, ačkoliv se ji snaží zakrýt poukazy na neúspěch krajní pravice.

Nejblíže vítězství byla Národní fronta pravděpodobně v departementu Vaucluse na jihovýchodě, ale i zde získala 12 kantonů a porazili ji vládní socialisté.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6158

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2015