Řecko se přiblížilo odchodu z eurozóny: odložilo splátku 300 milionů euro Mezinárodnímu měnovému fondu

5. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Aktualizace pátek 9.00: Řečtí ministři zdůraznili v pátek ráno, že nemají mandát pro vyčlenění Řecka z eurozóny.

Řecko se přiblížilo k bankrotu a k možnému odchodu z eurozóny poté, co informovalo Mezinárodní měnový fond, že v pátek neuskuteční očekávanou dluhovou splátku ve výši 300 milionů euro.

Atény překvapily MMF tvrzení, že zamýšlejí spojit v červnu čtyři platby v celkové výšce 1,6 miliard euro a uhradit je až koncem měsíce.

Řecká vláda přitom reagovala zuřivě na to, co označila za ultimatum od svých věřitelů - včetně MMF - vyžadující další škrty a nepopulární reformy DPH, důchodů a odborářského vyjednávání jako cenu za další finanční pomoc ve výši 7,2 miliard euro.

I když finanční postavení Řecka je v posledních měsících stále vážnější, Atény byly schopny splatit v pátek podle plánu 300 milionů euro a premiér Alexis Tsipras předtím poskytl šéfce MMF Christine Lagardové ujištění, že to učiní.

Avšak náhlé rozhodnutí odložit tuto platbu je zřejmě projevem řeckého vzdoru a protestu proti tomu, co Atény vidí jako nepřijatelně tvrdé podmínky, které vyžadují věřitelé. To zvyšuje pravděpodobnost, že Řecko udělá bankrot, ztratí podporu pro svůj slabý finanční sektor od Evropské ústřední banky a nakonec bude donuceno opustit eurozónu.

Po nejnovějších rozhovorech v Bruselu čelil Tzipras ve čtvrtek od vysoce skeptických členů své strany Syriza silné zuřivosti. Pětistránkové ultimatum od věřitelů, které předložil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, bylo charakterizováno jako šokující, provokativní, ostudné a nečestné.

"To nebude nikdy schváleno," řekl náměstek řeckého ministra sociálního zabezpečení. "Pokud neustoupí, Řecko ztratí. Existují alternativy, které by stály méně než náš podpis pod takto ostudnou a nečestnou smlouvou."

Tsipras předložil takzvané trojce věřitelů - EU, Evropské ústřední bance a MMF - svůj vlastní 47 stránkový seznam navrhovaných reforem, ale musí se nyní rozhodnout, zda přijme požadavky věřitelů anebo zda bude konfrontovat neústupné aktivisty ve své vlastní straně. Od Řecka je požadováno, aby zavedlo další škrty a zvýšilo daně o 2 procenta HDP formou důchodové reformy a reformy DPH - což strana, která se dostala k moci na základě příslibu, že zruší politiku škrtů, odmítá přijmout.

Ve čtvrtek večer se Tsipras přikláněl k tomu, že návrh věřitelů odmítne. Spekuluje se také o tom, že uspořádá o neshodách s věřiteli v Řecku všeobecné volby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5235

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2015