Edward Snowden kritizoval Rusko za jeho přístup k internetu a k homosexualitě

5. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Edward Snowden kritizoval Rusko za to, že omezuje svobodu internetu a práva homosexuálů, přestože v Rusku dostal azyl. Americký whistleblower charakterizoval sílící omezování svobody internetu ruskými úřady a zacházení s homosexuály jako "hluboce nesprávné".

Snowden dostal v srpnu 2014 v Rusku povolení k pobytu na tři roky, avšak zdůrazňoval, že nikdy nebylo jeho volbou skončit v Rusku. Uvedl, že by raději žil ve Spojených státech, avšak tam by byl zatčen za to, že prozradil deníku Guardian utajované dokumenty prozrazující obrovský rozsah špehovacího programu realizovaného americkými výzvědnými službami.

Snowden hovořil při příležitosti přijetí ceny Bjornsonovy ceny Norské akademie literatury a svobody projevu. V projevu videofonem z Ruska označil omezování svobody projevu na ruském internetu za "chybu politické strategie". Řekl: "Je to nesprávné v Rusku a bylo by to nesprávné všude."

Dodal: "Kritizoval jsem to v minulosti a budu to kritizovat i v budoucnosti, protože tohle úsilí, které vidíme na ruské vládě, ovládat internet stále více, ovládat stále více, k čemu lidi mají přístup, dokonce i jejich osobní život, rozhodovat, co je správný či nesprávný způsob, jak lidi k sobě vzájemně vyjadřují lásku - to je zásadním způsobem nesprávné."

Navzdory své kritice Ruska Snowden uvedl, že má stále pocit, že se může na internetu vyjadřovat svobodně. "Ano. A myslím, že je to v první řadě v kontextu skutečnosti, že většina činnosti se děje online. Chci říci, když se mě lidé ptají, kde bydlím, nejpoctivější odpověď je, že na internetu."

Snowden však charakterizoval stále intenzivnější výzvědný dohled nad internetem v bohatých státech jako zbytečný a dodal, že lednové útoky v Paříži proti redakci časopisu Charlie Hebdo dokázaly, že špehování občanů nutně nezajišťuje jejich bezpečnost.

Snowden dodal, že jeho život je teď normální, avšak "dal bych přednost životu v USA. Ale exil je exil."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5966

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2015