Bulharsko zakázalo přelet ruského letadla do Sýrie

9. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Bulharsko oznámilo, že minulý týden odmítlo povolit přelet ruského letadla svým vzdušným prostorem kvůli obavám z posilování ruské vojenské pomoci Bašáru Asadovi. Kromě jiného existuje oprávněný předpoklad, že vystupňování vojenské pomoci zesílí příliv uprchlíků z krizové oblasti.

Zpráva z Bulharska následuje po informaci, že podobnou žádost o přelet obdrželo Řecko. Americká vláda požádala Řecko, aby přelet nepovolilo, což Rusko rezervovaně, avšak nevlídně komentovalo.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg zopakoval obavy z prohloubení syrského konfliktu. Ten už si vyžádal téměř čtvrt milionu životů a vedl k masivnímu odchodu obyvatel, z nichž desetitisíce se snaží získat útočiště v Evropě.

"Obávám se zpráv, že Rusko může rozmístit vojenský personál a letouny v Sýrii," prohlásil Stoltenberg na sociální síti Facebook v reakci na otázku AFP.

Bulharsko tvrdí, že let byl deklarován jako přeprava humanitární pomoci, avšak ze zahraničních zdrojů má "spolehlivé" informace, že mělo jít o přepravu zbraní.

Mluvčí ministerstva zahraničí Betina Žotevová sdělila AFP, že rozhodnutí bylo přijato "absolutně nezávisle", bez nátlaku partnerů v NATO.

Řecko v pondělí potvrdilo, že obdrželo žádost z Washingtonu, aby zabránilo přeletu dvou ruských letadel v době mezi 1. a 24. zářím.

Rusko trvá na oficiální pozici, podle níž má v Sýrii "poradce" a neplánuje vojenskou přítomnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5737

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2015