Turecko: Ve městě obleženém armádou "30 mrtvých", pochod poslanců zablokován

11. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Lídr hlavní turecké prokurdské strany HDP Selahattin Demirtas s doprovodem se pokusili dostat do města Cizre, ale jeho pochod byl zablokován. Město je od včerejška v úplném obležení tureckou armádou, ostřelováno z děl a místní hlásili příjezd tanků.

Nejméně třicet osob zemřelo za týden při potyčkách v tureckém městě Cizre, ohlásilo ministerstvo vnitra.

Podle ministerstva patří většina mrtvých ke kurdským militantům, ale prokurdská strana HDP tvrdí, během bojů zemřelo dvacet civilistů.

Podle místních zdrojů je město v obležení a armáda vyhlásila zákaz vycházení. Ve čtvrtek policie zastavila pochod poslanců strany HDP, kteří chtěli navštívit jihovýchodní část města.

Skupina zahrnuje předsedu strany Selahattina Demirtase a třicet poslanců, kteří tvrdí, že chtějí upozornit na to, co se děje v kurdských oblastech. Byla však zastavena ve vzdálenosti 28 km od města.

Boje mezi armádou a militantní organizací PKK zesílily od kolapsu mírových jednání v červenci. Turecká letadla také bombardovala základny PKK v severním Iráku a na jihovýchodě Turecka byla posílena armáda, která zde vynucuje zákaz vycházení.

Podle Demirtase lidé v Cizre nemají možnost nakupovat chleba a chybí jim přístup k pitné vodě. Desetiletý chlapec zabitý během bojů byl rodinou doma umístěn v lednici, protože zákaz vycházení znemožňuje přesun těla do márnice, sdělili příbuzní BBC.

Podle ministra vnitra Selamiho Altinoka bude zákaz vycházení trvat až do konce vojenské operace.

Z Turecka byla mezitím deportována nizozemská novinářka Frederike Geerdinková obviněná z údajných vazeb na PKK. Začátkem září Turecko vyhostilo dva britské novináře televizní stanice Vice News. Jejich irácký kolega zůstává ve vězení.

Od roku 1984, kdy PKK zahájila boj proti turecké vládě, zemřelo více než 40 000 lidí. PKK bojuje za nezávislý stát v rámci Turecka. V roce 2013 bylo uzavřeno příměří, v červenci letošního roku se však zhroutilo po bombovém útoku islamistů nedaleko syrské hranice. Poté se obě strany sporu začaly opět vzájemně napadat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6832

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2015