Papež František odsoudil monstrózní zlo, které nutí uprchlíky prchat ze svých zemí, a pochválil ty, kdo jim pomáhají

25. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Papež František na Boží Hod vánoční při svém kázání na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu pochválil velkomyslnost zemí, které přijímají syrské uprchlíky, a odsoudil "monstrózní zlo", které nutí stále větší počty lidí prchat ze svých domovů na Blízkém východě.

Papež uvedl, že se modlí za ukončení lidského utrpení ve světě, postiženém válkami, chudobou a extremistickými útoky. Zmínil se o "brutálních aktech terorismu" v Paříži v listopadu i o konfliktech v Africe, na Blízkém východě a na Ukrajině.

"Jenom boží milost dokáže osvobodit lidstvo od mnoha forem zla, často monstrózního zla, které v našem středu vyvolává sobectví," řekl František. Žádal Boha, aby "odměnil všechny ty, jak jednotlivé lidi, tak státy, kdo velkomyslně poskytují pomoc a přivítání četným migrantům a uprchlíkům".

>

Papež požadoval "povzbuzení a podporu pro všechny ty, kdož prchají před extremní chudobou a válkou a často cestují za nelidských podmínek a nezřídka riskují své životy".

Chválil ty, kdo pomáhají migrantům "vybudovat si pro sebe a pro své blízké důstojnou budoucnost, i aby se začlenili do společností, které je přijímají".

František dodal, že doufá, že nejnovější iniciativy OSN povedou k ukončení konfliktů v Sýrii a v Libyi. "Nechť se pozornost mezinárodního společenství jednohlasně zaměří na ukončení zvěrstev, které v těchto zemích, stejně jako v Iráku, v Libyi, v Jemenu a v subsaharské Africe produkují četné obětí, vyvolávají nesmírné utrpení a ani nerespektují historické a kulturní dědictví celých národů".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
5580

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2015