V Jižním Súdánu hrozí hladomor

25. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Od vypuknutí občanské války v Jižním Súdánu uplynuly více než dva roky a desetitisíce občanů čelí hladu, informují nevládní organizace.


Více než třetina jihosúdánského obyvatelstva je řazena mezi osoby trpící "vážnou potravinovou a nutriční nejistotou", což od roku 2014 znamená 80 % nárůst. To zahrnuje 40 000 osob ve státě Unity, které čelí "katastrofě".

"Stovky tisíc Jihosúdánců čelí kritickému nedostatku potravin," říká Juerg Eglin, šéf Mezinárodního výboru Červeného kříže.

"Nejméně 30 000 osob žije v extrémních podmínkách a čelí hladovění a smrti," tvrdí společné prohlášení Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), UNICEF a Světového potravinového programu (WFP).

Z 3,9 milionů osob klasifikovaných jako ohrožených vážnou nejistotou, 3,1 milionu je ve stavu "krize", 800 000 v "mimořádné situaci" a 40 000 čelí "katastrofě". Pokud nedojde co nejdříve k masivní humanitární pomoci, vypukne naplno hladomor.

V Jižním Súdánu vypukla válka, když politické spory mezi prezidentem a bývalým viceprezidentem vyústily v kmenovou válku. Ta vypukla sotva dva roky poté, co země získala nezávislost na Súdánu po padesáti letech občanské války.

Novou válku katalyzovala potyčka v řadách prezidentské gardy 15. prosince 2013. Od té doby si konflikt vyžádal desítky tisíc životů, vedl k vysídlení více než 2,3 milionu dalších a téměř 5 milionů uvrhl do situace potravinové nejistoty. Více než polovinu vysídlených tvoří děti.

V srpnu došlo k podpisu mírové smlouvy, ale nevedla k ukončení bojů.

Plodiny, na nichž závisí přežití obyvatel, nebyly pěstovány, zůstaly nesklizeny nebo byly zničeny, dobytek ukraden, zabit, nebo zemřel na choroby, a tržní ekonomika se zhroutila. Oblasti nejhůře zasažené válkou byly i v dobrých letech potravinově nesoběstačné a částečně závislé na humanitární pomoci.

Lidé opouštějí oblast konfliktu prakticky bez prostředků, živí se divokými plody a rybařením v bažinách.

Probíhající boje brání lidem v návratu do domovů, ale také omezují distribuci pomoci a podrobné vyhodnocení situace.

Pokud bude konflikt pokračovat, vyhlídky na zlepšení neexistují. I kdyby se jej podařilo zastavit, potrvá dlouho, než dojde k obnovení místních zdrojů obživy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7726

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2015