Kongo: Sedmileté děti těží v dolech kobalt pro vaše chytré telefony

19. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Sedmileté děti pracují v nebezpečných podmínkách v tzv. Demokratické republice Kongo. Dolují tam kobalt pro chytré telefony, počítače a automobily, prodávané po celém světě firmami známých značek, jako je Apple, Microsoft a Vodafone, varuje Amnesty International.

Tato lidskoprávní organizace vystupovala kobalt, který se používá v lithiových bateriích a prodává se 16 multinacionálním formám. Tento kobal se těží v dolech v Kongu, kde děti a dospělí za svou práci dostávají jeden dolar denně, pracují v životně nebezpečných podmínkách a jsou obětí násilí, vydírání a zastrašování.

Více než polovina světového kobaltu pochází z Konga a 20 procent z tohoto množství z dolů na jihu země. R. 2012 uvedl UNICEF, že tam v dolech pracuje 20 000 dětí.

Amnesty International některé pracovníky v těchto dolech interviewovala. Pracují 12 hodin denně bez ochranných oděvů a mnozí z nich v důsledku toho trpí vážnými zdravotními problémy.

Dětší horníci často ve věku pouhých 7 let nosí těžké náklady v intenzivním vedru za jeden nebo dva dolary denně. Nemají masky ani rukavice. Několik děti svědčilo o tom, že je stráže, zaměstnávané důlní společností, bijí a nutí platit "pokuty".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9901

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2016