Mezinárodní měnový fond: Vlna uprchlíků vyvolá v Evropě hospodářské oživení

20. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Migrace do Evropy zřejmě zvýší nárůst HDP prostřednictvím větších státních výdajů a dlouhodobé aktivaci pracovního trhu. Záporné dopady budou jen dočasné, uvádí analýza MMF.

Nedávný příchod uprchlíků do Evropy pravděpodobně v krátkodobé perspektivě zvýší hospodářský růst v Rakousku, v Německu a ve Švédsku, kam většina uprchlíků přišla, a dlouhodoběji povede k výraznějšímu oživení ekonomiky, pokud bude uprchlíci dobře integrováni do pracovního trhu, konstatuje analýza MMF.

Příchod uprchlíků do Evropy povede k "mírnému vzrůstu HDP" v důsledku větších státních výdajů na byty a sociální dávky pro žadatele pro azyl a v důsledku oživení pracovního trhu novými příchozími. Největší prospěch z toho budou mít Rakousko, Německo a Švédsko, které přijaly největší množství uprchlíků a mají nízkou míru nezaměstnanosti.

V důsledku příchodu uprchlíků se zřejmě zvýší HDP v celé EU v roce 2015 o 0,05 procent, v roce 2016 o 0,09 procent a v roce 2017 o 0,13 procent.

V dlouhodobé perspektivě bude pozitivní hospodářský dopad hlubší, pokud se uprchlíky podaří integrovat do pracovního trhu. V tom případě bude úroveň HDP v roce 2020 po celé EU o 0,25 procent vyšší než bez uprchlíků a v Německu, v Rakousku a ve Švédsku stoupne HDP o 0,5 - 1 procento.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6385

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2016