BRITÁNIE BUDE PŘINUCENA OTEVŘÍT DVEŘE MNOHA UPRCHLÍKŮM V CALAIS:

Britští soudci: Británie musí vpustit do Británie čtyři žadatele o azyl z uprchlického tábora v Calais

20. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Britští soudci nařídili, aby tři syrští mladíci a čtvrtý dospělý, který je doprovází, byli okamžitě přivezeni do Británie ke svým příbuzným ze "živoucího pekla" uprchlického tábora v Calais.

Humanitární organizace charakterizovaly jako "zásadně měnící situaci" příkaz dvou britských imigračních soudců, aby tři mladíci bez doprovodu dospělých a čtvrtý dospělý, který je na nich závislý, měli právo žít se svými příbuznými v Británii, zatímco budou úřady řešit jejich žádost o azyl.

Tito čtyři mladí muži uprchli ze Sýrie loni v září a v říjnu dorazili do uprchlického tábora v Calais. Jsou hluboce ztraumatizováni svými zážitky a zažádali britskou vládu, aby projednala jejich žádosti o azyl v Británii.

Soudci Mark Ockelton a Bernard McCloskey byli informováni, že tito čtyři uprchlíci měli možnost od doby příjezdu do Calais strávit ve vytápěné místnosti jen jedinou noc.

Avšak britské ministerstvo vnitra odmítlo jejich žádosti o azyl podle "Dublinského předpisu", podle něhož by žadatel o azyl v Calais měl právo připojit se k rodině v Británii pouze, pokud už zažádal o azyl ve Francii a pokud by Paříž oficiálně požádal Británii, aby se žadatelé o azyl směli připojit k svým příbuzným v Británii.

Právníci syrských mladíků odmítnutí ministerstva vnitra úspěšně zpochybnili tím, že dokázali, že Dublinský systém nefunguje. Britští imigrační soudci ve středu rozhodli, že čtyřem mladíkům musí být umožněno žít v Británii u příbuzných, zatímco budou britské úřady zkoumat jejich žádosti o azyl. Soudci přijali jako důkaz písemnou žádost Syřanů o azyl ve Francii jako dostatečný důkaz, že tam požádali o útočiště, a mají ho tedy dostat i v Británii.

Podle Channel Four News to zřejmě znamená, že Británie bude muset do země vpustit více uprchlíků.

Jde o čtyři chlapce, jednoho sedmnáctiletého mladíka a jeho staršího bratra, který má duševní zdravotní problémy. Ten sedmnáctiletý mladík se o toho nemocného stará. A o další dva chlapce, jeden z nichž trpí posttraumatickým stresem a druhý má v Británii příbuzné. Všichni čtyři žijí v uprchlickém táboře v Calais.

Tyto čtyři případy vybrala humanitární nevládní organizace Citizens UK jako zásadní precedenty. Všichni čtyři tito uprchlíci jsou v táboře v Calais už mnoho měsíců a je tam zřejmě velké množství dalších lidí, kteří mají právo žádat o azyl v Británii. Takže středeční verdikt britských soudců pro ně bude dobrou zprávou.

Tyto čtyři uprchlické případy se vážou na dohodu Dublin III, zda Británie má povinnost přijmout uprchlíky, kteří už požádali o azyl v jiné členské zemi EU, ale mají příbuzné v Británii. To je jádro tohoto případu.

Právníci úspěšně argumentovali, že celý Dublinský proces, který dosud vynucoval, že uprchlíci musejí zůstat v první zemi EU, je naprosto nefunkční a je to otřesný chaos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5379

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2016