Globální ekonomika se znovu propadá do krize - uspíší ji neřešená evropská uprchlická krize?

20. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

MMF varuje, že evropská uprchlická krize by mohla vést k zrušení systému schengenského volného pobytu v Evropě, který má klíčový význam pro hospodářský projekt Evropy.

Mezinárodní měnový fond v úterý snížil svůj odhad rozvoje světové ekonomiky. Velké znepokojení působí Čína. Je to druhá největší světová ekonomika, která nyní roste nejpomaleji za posledních pětadvacet let. Riziko spočívá v tom, zda se čínská stagnace promění v opravdovou ekonomickou krizi.

Paul Mason: Pokud si někdo pamatuje, jak vypadá normální hospodářské oživení - pro to se musíme vrátit zpět až o dvacet let - za normálního hospodářského oživení dochází k ekonomickému růstu, rostou i platy a roste i inflace. Úrokové míry zůstávají kolem pěti šesti procet, takže lidé, kteří spoří, mají možnost vydělávat úroky. My v současnosti zaznamenáváme růst, ale naprosto statickou inflaci, téměř nulovou inflaci, platy se nezvyšují a úrokové míry jsou tak nízké, že lidi vlastně spořitelnám platí za to, že si tam mohou ukládat peníze.

Nynější ekonomika, jak to řekl jeden ekonom, je jako Titanic bez záchranných člunů. Už všechny byly spuštěny. Kdyby ústřední banka zvýšila úrokové míry, potlačí tím růst ještě víc. To se tedy nestane. Velkým problémem je minimální inflace.

I když britská ekonomika roste, existují tři závažné problémy, které postihují světovou ekonomiku.

1. Čínská ekonomika se zpomaluje. 2. Klesají ceny komodit. To postihuje země, jako je Brazílie, Čína a Indie, kde byl růst vysoký. 3. Amerika přestala tisknout peníze a zvýšila úrokové míry. Takže peníze plynou nyní pryč ze zemí, které rostou rychle, do zemí, které rostou pomalu.

Catherine Colebrook, hlavní ekonomika IPPR: Situace v Číně se zdá být horší, než jsme očekávali ještě před několika měsíci. Také ale vidíme, že i britská ekonomika se zpomaluje. Velmi málo rostou v Británii platy a velmi málo roste produktivita. Klesá také růst HDP.

Paul Mason: Mezinárodní měnový fond snížil v úterý svou předpověď na 3,4 procenta růst. Avšak ekonomická rizika se vždycky neměří na procenta. MMF varuje, že evropská uprchlická krize by mohla vést k zrušení systému schengenského volného pobytu v Evropě, který má klíčový význam pro hospodářský projekt Evropy.

Maury Obstfeld, hlavní ekonom MMF: Vlny uprchlíků ze Sýrie a z Iráku uvalují extremně těžké břemeno na sousední země a problém se dostal i do Evropy. Tam vyvolal politické neshody v rámci Evropské unie a ohrožuje její nynější ustanovení pro volný pohyb pracovních sil po EU.

Paul Mason: V ohnisku této bouře je Čína. Po roce 2008 vyvedla svět z krize tím, že budovala nové silnice, nové železnice a obrovské množství domů a bytů, které se teď nedají prodat. Ekonomické zpomalení způsobilo, že Čína nyní trpí obrovskou přebytečnou výrobní kapacitou v sektorech, jako je ocelářství. To tvrdě postihuje země, jako je Británie, které musejí uzavírat své ocelářské provozy. Pokud jste si mysleli, že problémy světové ekonomiky jsou vzdálené, tak teď vidíte, že to není pravda - ovlivňují jak výši vašeho platu, tak výši splátek vaší hypotéky.

Moderátor: Jak moc bychom se měli bát?

Paul Mason: Ekonomové hlavně zkoumají, jestli se někde neskrývá ošklivý šok. Je někde na světě skryta v ekonomice, v těch složitých paralelních bankovních systémech, ekonomická černá díra, bublina, kde si lidé vypůjčovali příliš mnoho a teď to praskne? Lidé se dívají velmi kriticky na americký ropný průmysl - je hodně zadlužený - a zejména na americký průmysl získávání ropy z břidlic. Druhým problémem je ekonomická nekompetentnost. Pokud jste přesvědčeni, že šéfové ústředních bank jsou moudří a dělají rozumná ekonomická rozhodnutí, pak nebudete mít starosti. Pokud dospějí makléři k názoru, že šéfové ústředních bank jednají nekompetentně, pak potenciáln špatného rozhodnutí se stává opravdovou hrozbou.

0
Vytisknout
7991

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2016