EU bez zájmu, zatímco Turecko drasticky porušuje lidská práva navrácených uprchlíků

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

"Moje děti i já trpíme, jídlo se nedá jíst. Nutím děti, aby to jedli, protože nemám žádné peníze a nemohu nic kupovat, ale oni to odmítají jíst, protože jsou v tom brouci."

První Syřané, kteří byli navráceni letecky podle dohody mezi EU a Tureckem, jsou vězněni už tři týdny ve vzdáleném táboře bez přístupu k právníkům. Vyvolává to další pochybnosti o tvrzení EU, že byli posláni zpět do bezpečné třetí země.

V následujících týdnech mají být obdobným způsobem deportovány stovky dalších lidí. Deportovaní uprchlíci varují, že deportované osoby budou čelit svévolnému věznění, nejasnému azylovému procesu a substandardním životním podmínkám.

Jejich svědectví ochromuje legitimitu dohody EU a Turecka o uprchlících, podle níž má většina uprchlíků, kteří přistáli na řeckých ostrovech, být vrácena do Turecka.

"Nedovedete si představit, v jak špatné jsme nyní situaci," řekla jedna syrská matka, uvězněná se svými dětmi, která se nyní chce vrátit do Sýrie, protože nevidí jinou alternativu. "Moje děti i já trpíme, jídlo se nedá jíst. Nutím děti, aby to jedli, protože nemám žádné peníze a nemohu nic kupovat, ale oni to odmítají jíst, protože jsou v tom brouci."

Vězněným uprchlíkům byl také odepřen v Turecku přístup k právníkům a k lékařské péči.

Stovky osob, deportovaných podle dohodu EU-Turecko z Řecka zpět do Turecka, svědčily, že neměly možnost požádat o azyl.

John Dalhuisen, evropský ředitel organizace Amnesty International, konstatoval: "Automatické věznění 12 Syřanů, kteří se vrátili dobrovolně do Turecka, je varovným signálem pro ty osoby, jejichž odvolání se nyní vyřizuje v Řecku. Toto není, o čem byla evropská veřejnost a syrští uprchlíci přesvědčováni, když jim EU a turečtí činitelé slibovali, že dohoda bude pečlivě respektovat uprchlická práva.

Turecko musí zaručit, že nikdo nebude svévolně vězněn. Pokud Turecko vězní Syřany, kteří se vrátili dobrovolně, a odpírá jim lékařskou a právní pomoc, co to bude znamenat pro ty lidi, kteří budou deportováni proti své vůli?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5821

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2016