Levicová argumentace pro odchod z EU (jednoho dne)

17. 5. 2016

čas čtení 4 minuty

Evropská unie vypadá stále více jako volebně zmanipulovaný stát, v němž může být politicky nevyzrálé voličstvo východní Evropy zneužíváno - tak, jak Ludvík Napoleon zneužíval francouzské venkovany - jako trvalá překážka proti liberalismu a sociální spravedlnosti. Pokud tomu tak bude, budu chtít opustit Evropskou unii co nejdříve.

Levicová argumentace pro odchod z EU je strategická a jasná, píše Paul Mason. EU není demokracie a nemůže se jí stát. Namísto toho poskytuje nejvstřícnější ekosystém v rozvinutém světě pro rentiérské monopolní korporace, daním se vyhýbající elity a organizovaný zločin. Má exekutivu, která je tak mocná, že může zničit levicovou vládu v Řecku. Legislativu tak slabou, že nedokáže efektivně rozhodovat o zákonech ani ovládnout vlastní státní úředníky. Soudnictví, které v případech Laval a Viking podřídilo právo zaměstnanců na stávku právu zaměstnavatelů volně podnikat.

Ústřední banka Evropské unie je smluvně zavázána, aby dávala přednost deflaci a stagnaci před růstem. Státní pomoc krachujícímu průmyslu je zakázána. Politika škrtů, jíž se v Británii posmíváme jako aktu politické volby, je vepsána do smlouvy o EU jako povinnost, o níž není možno jednat. Totéž platí o ekonomických principech z éry Margaret Thatcherové. Labouristická vláda vedená Corbynem by musela realizovat svůj volební manifest v rozporu se zákony EU.

A situace se zhoršuje. Evropští politikové stále ještě nevědí, zda nechají v červnu Řecko zkrachovat, stále ještě nemají realizovatelný plán na rozdělování uprchlíků, které Německo přijalo loni v létě, a poté, co EU podepsala morálně zkorumpovanou dohodu s Tureckem o návratu uprchlíků, nyní hrozí, že se ta dohoda rozpadne. To znamená, že jestliže bude aktivován požadavek nejmenovaného belgického ministra, aby byly lodi s uprchlíky "zatlačovány zpět, anebo potápěny", ruce všech občanů Evropské unie budou metaforicky na kormidle lodi, která to začne dělat. Lze argumentovat, že se Británie chová vůči uprchlíkům stejně hnusně. Rozdíl je, že v Británii mohu odstranit vládu, avšak v Evropské unii nemohu.

Toto je zásadová, levicová argumentace pro odchod z Evropské unie.

Zde je ale praktický důvod proč ji ignorovat, píše dále Paul Mason. Je jím Boris Johnson. Ten se svými kolegy chtějí zneužít odchod Británie z EU k návratu do absolutního Thatcherismu: zrušit práva zaměstnanců, snížit mzdy, zrušit omezení pro podnikatele. Jestliže bude Británie hlasovat pro odchod z EU, Johnson a jeho kamarádi z Konzervativní strany jsou připraveni proměnit Británii v neoliberální noční můru.

Konzervativci budou mít právo zneužít náhlého zmizení našich práv jako občanů Evropské unie k přepsání britské ústavy. Budou chtít vytvořit novou rovnováhu moci mezi občanem a státem. Takže i pro ty, kdo na levici chtějí nyní odchod Británie z EU, je rozumné argumentovat: teď ne. Doba, kdy bude zapotřebí konfrontovat EU s levicovou agendou bude, až bude v Británii labouristická vláda a Evropská unie se jí bude snažit omezovat.

Maďarsko je jen jedny volby od otevřeně fašistické vlády. Francouzská konzervativní elita je jen jeden falešný krok od předání francouzského prezidentského úřadu Národní frontě. V Rakousku vyhrála ultrapravicová Strana svobodných v prvním kole prezidentských voleb. Virulentně islamofobní strana Geerta Wilderse vede v holandských průzkumech veřejného mínění.

Ekonomické selhání Evropské unie vyvolává rasismus a posiluje ultrapravici. Když Boris Johnson srovnal Evropskou unii s Třetí říší, bylo to povrchní. Přesnější srovnání je s Výmarskou republikou: špatně fungující demokracie, jejíž selhání vyvolala vzestup fašismu. A tento posun doprava vyvolává základní dilema: Chci vůbec být součástí téhož voličstva jako miliony tajným nacistů v kontinentální Evropě?

Evropská unie vypadá stále více jako volebně zmanipulovaný stát, v němž může být politicky nevyzrálé voličstvo východní Evropy zneužíváno - tak, jak Ludvík Napoleon zneužíval francouzské venkovany - jako trvalá překážka proti liberalismu a sociální spravedlnosti. Pokud tomu tak bude, budu chtít opustit Evropskou unii co nejdříve.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7944

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2016