Bývalý šéf britské rozvědky:

Uprchlická krize povede k radikálním změnám v Evropě

17. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Sir Richard Dearlove, bývalý šéf britské rozvědky MI6, varoval v rámci debat na téma "Svět v pohybu", které v pondělí vysílaly rozhlas a televize BBC, že nabídne-li Evropská unie bezvízový styk milionům Turkům, je to jako "ukládat benzín k ohni".

Dearlove poukázal na to, že "zavřít dveře migraci není alternativa" a že do Evropy v nadcházejících pěti letech mohou přijít miliony lidí.

V roce 2015 přišlo do Evropy 1,6 milionů migrantů a Dearlove poukázal na to, že jejich příchod bude mít dalekosáhlé sociální a politické dopady. "Geopolitický dopad promění politickou situaci v Evropě, protože se daleko více začnou prosazovat ti občané, kteří mají pocit, ať už je to racionální nebo ne, že jsou ohroženy jejich zájmy a jejich kulturní totožnoset a začnou prosazovat svůj vliv. Už se to stalo v Rakousku, kde to oživilo mrtvou Stranu svobodných. V jiných evropských zemích dojde také k oživení ultrapravicových stran."

Dearlove dodal, že současná migrační krize v Evropě je "vážnější" než poválečná vlna migrace v roce 1945, protože "dnešní krize je globální".

Dopad masové migrace "likviduje schopnost členských zemí EU jednat společně". V důsledku toho je Evropská unie tváří v tvář nejvážnější sociální a humanitární krizi, jaké kdy čelila, zcela ochromena.

"Čelní evropští politkové řeší své vlastní problémy a neprojevují vůbec žádné společné rozhodnutí vymanit se z tohoto kruhu úpadku."

Toto selhání Evropské unie, která je "konfigurací 28 zemí s radikálně odlišnými národními zájmy" naznačuje, že Evropská unie se zřejmě přežila.

"Trvalý růst extremistických populistických pravicových hnutí v mnoha evropských zemích naznačuje, že mnoho voličů tento pocit deziluze sdílí. Neschopnost EU omezit migraci je společný jmenovatel, který vysvětluje růst extremistických stran. Pokud politička jako Marine le Penová dokáže získat podporu pětadvaceti nebo třiceti procent obyvatelstva, je to radikální změna v politice na evropském kontinentu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8977

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2016