Trumpova politika nadřazenosti bílé rasy a tip CIA, který vedl k zatčení Nelsona Mandely

16. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Odhalení, že CIA dala jihoafrické vládě apartheidu tip, který vedl k zatčení Nelsona Mandely, nepředstavuje tak velký šok, ačkoliv zasvěcená odezva veřejnosti je možná překvapivá.

Obdobné je to s republikánským kandidátem na úřad amerického prezidenta Donaldem Trumpem, který v souvislosti s americkými muslimy navrhuje zavedení nového režimu apartheidu.

Nelson Mandela se nakonec v roce 1990 stal politickým lídrem Jihoafrické republiky, jejíž společnost směřoval k vytvoření nového inkluzivního modelu demokracie, píše na webu Informed Comment specialista na Blízký východ Juan Cole.

Ačkoliv panovalo přesvědčení, že CIA se Mandely obávala proto, že jde o komunistu řízeného Sovětským svazem, skutečný podtext tkví v tom, že rasově segregovaný režim Jihoafrické republiky byl mnohými politiky ve Washingtonu vnímán jako dobrá věc. Spojené státy tento režim silně podporovaly navzdory tomu, že masivně pošlapával lidská práva, a to až do 80. let minulého století, kdy v Bílém domě úřadoval Ronald Reagan. Skutečnost, že vláda JAR představovala spojence v boji proti komunismu, byla také skvělá.

Samotné Spojené státy byly do roku 1964 z větší části řízeny zákony apartheidu, které ponižovaly Afroameričany, jimž bylo často upíráno právo volit, takže přátelství mezi Washingtonem a Pretorií mělo na čem stavět.

Američané si mezi sebou vyprávějí pohádku o tom, že jejich země představuje sílu prosazující ve světě demokracii a lidská práva. To ale ve spoustě případů není pravda. Vlády Spojených států podporovaly řadu diktátorů i pučů proti demokraticky zvoleným vládám.

Politická agenda Donalda Trumpa je z velké části o rasové hierarchii a restauraci společenského řádu, který existoval před rozmachem hnutí za občanská práva, v jehož čele stál Martin Luther King jr. Trumpovi jde jinými slovy o návrat do dob amerického apartheidu.

Trump se snažil zpochybnit americké občanství prezidenta Baracka Obamy, a tím označit jeho působení v Bílém době za nelegitimní. Podobným způsobem nakládá magnát s imigranty z Latinské Ameriky, o kterých svévolně prohlašuje, že jsou v prvé řadě kriminálníky (což není podloženo fakty). Byznysmanovo tvrzení, že Čína převálcuje Spojené státy, co se obchodu týče, a návrh, aby byl muslimům zakázán vstup na území USA, jen podtrhují tezi, že bílá Amerika je v jeho očích všemu nadřazena.

Politolog Robert Vitalis tvrdí, že rasová hierarchie představovala v první polovině 20. století v americké akademické sféře jádro mezinárodních vztahů: „Rasismus a imperialismus jsou spojenou silou, která v průběhu první poloviny 20. století určovala politickou agendu Spojených států. Tento fakt měl vliv na chápání diplomatických dějin a mezinárodních vztahů v americké akademické sféře. Evoluční teorie, sociální Darwinismus a rasová antropologie představovaly dominantní doktrínu od samého počátku; rasistické postoje se promítaly do priorit výzkumu a zakořenily v nově vznikajících profesionálních organizacích.“

Věznění Nelsona Mandely po většinu jeho dospělého života bylo výsledkem jeho aktivit namířených proti režimu, jenž jemu samotnému a lidem černé barvy pleti obecně upíral právo svobodně volit, znemožňoval jejich rovnoprávné postavení, a v případě bantustanů bylo černochům odpíráno občanství. Spojené státy tento režim podporovaly a není pochyb, na které straně by v těch dnech stál Donald Trump.

Celý článek v angličtině elý článek v angličtině ZDE.

(Shrnutí připravil D. Veselý)

CIA
0
Vytisknout
6688

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2016