Donald Trump varoval, že nebude mít přátelský vztah k britskému premiéru

16. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Donald Trump řekl v pondělí v britské televizi, že nebude mít zřejmě "zrovna dobrý vztah" k Davidu Cameronovi poté, co britský premiér před časem charakterizoval jeho návrh zakázat muslimům cesty do Spojený států jako "stupidní".

Trump také v rozhovoru zaútočil na nového londýnského primátora Sadiqa Khana za jeho kritické výroky vůči němu a varoval ho: "Já si ty výroky budu pamatovat." Vyzval Sadiqa Khana, aby podstoupil test inteligence, poté, co Khan řekl, že Trump je "ignorantský".

Poté, co byl Sadiq Khan zvolen londýnským primátorem, uvedl, že Trump má na islám "ignorantské" názory a riskuje, že ohrozí bezpečnost na obou stranách Atlantiku.

Trump na to reagoval: "Když vyhrál, poblahopřál jsem mu, teď je mi už naprosto volný. Uvidíme, jak si bude počínat, jestli bude dobrým primátorem. Nezná mě, nesetkal se se mnou, neví, co jsem za člověka. Myslím si, že to byly velmi sprosté výroky a upřímně řečeno, vzkažte mu, že si ty výroky budu pamatovat. Jsou to velmi odporné výroky."

Khan si to nenechal líbit poté, co byl rozhovor s Trumpem v pondělí odvysílán. "Názory Donalda Trumpa jsou ignorantské, konfliktní a nebezpečné - je to politika vyvolávání strachu v té nejhorší formě a bude odmítnuta u volebních uren tak, jak se to stalo v Londýně," řekl jeho mluvčí.

"Sadiq strávil celý svůj život bojem proti extremismu, ale Trumpovy výroky ten boj proti extremismu činí pro nás pro všechny daleko obtížnějším - hraje to přímo do rukou extremistů a způsobuje to, že obě naše země budou méně bezpečné."

Mluvčí také dodal, že Khan nebude s Trumpem soutěžit ohledně testů inteligence. "Ignorance není totéž jako nedostatek inteligence," dodal.

Trump také v televizním rozhovoru zaútočil na Davida Camerona a na jeho výroky o "zákazu vstupu pro muslimy do USA", které Cameron označil za "konfliktní, stupidní a chybné".

Trump řekl: "Upřímně řečeno, mně je to jedno, na tom nezáleží. Vypadá to, že nebudeme mít zrovna dobré vztahy. Doufám, že s ním budu mít dobrý vztah, ale vypadá to, že ani on nechce tenhle problém řešit. A vůbec, já nejsem stupidní, můžu vám rovnou tady říct, že je to přesně obráceně. Nemyslím, že jsem konfliktní. Jsem sjednocovač, na rozdíl od našeho dnešního prezidenta."

Trump také doporučil, aby Británie odešla z Evropské unie: "Myslím, že kdybych byl v Británii, chtěl bych jít do jiného systému. Evropská unie je velmi byrokratická. Na co ji potřebujete?" Dodal také, že na rozdíl od toho, co řekl Obama, Británie by nebyla "na konci fronty" při vyjednávání individuálních obchodních dohod s USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6131

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2016