57 konzervativních poslanců se vzbouřilo proti britskému ministru financí

15. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Britský ministr financí George Osborne varoval, že bude nutno zvýšit daně o 15 miliard liber, pohonné hmoty a alkohol budou muset být také více zdaněny a zdravotnictví, školství a obrana utrpí drastické škrty, pokud Británie odejde z EU. V tom případě se totiž objeví v britském státním rozpočtu černá díra 30 miliard liber.

Kampaň za odchod Británie z EU obvinila Osborna, že tím porušil sedm předvolebních příslibů, na jejichž základě byla Konzervativní strana loni zvolena, a nabídla idealistickou vizi existence Británie po odchodu z EU, kdy budou na všechno peníze.

Stoupenci Brexitu varovali, že Osbornovy finanční škrty by zlikvidovaly jeho důvěryhodnost a že Osborne i premiér Cameron by byli svrženi.

57 konzervativních poslanců ve středu podepsalo dokument, v němž Osbornea obviňují, že chce "zvandalizovat britskou ekonomiku". Zapřísáhli se, že budou hlasovat proti takovému Osbornovu rozpočtu.

Hlasování pro odchod z Evropské unie vyvolá v Británii ekonomické a politické křeče. Vrhne Británii zpět do hospodářské krize a britská libra ostře poklesne, varoval Economist Intelligence Unit. Libra poklesne vůči dolaru o 14-15 procent, investoři se po hlasování pro Brexit zbaví britských akcií a obligací, stoupne nezaměstnanost a Británie bude riskovat, že přijde o svůj status jako globální finanční středisko. Britská ekonomika se příští rok v případě Brexitu zmenší o 1 procento a do roku 2020 poroste o 6 procent pomaleji, než kdyby Británie zůstala v EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6114

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2016