Brazílie: Boj proti puči pokračuje

6. 12. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Brazilský Nejvyšší soud donutil k rezignaci předsedu senátu

Za méně než 100 dní přišla Brazílie o 1. prezidentku, o 2. předsedu dolní komory i 3. senátu. Také přišla o šest ministrů nové vlády.

V pondělí odvolala soudce od brazilského Nejvyššího soudu Renana Calheirose z funkce předsedy senátu. Nejvyšší soud minulý týden rozhodl, že kdokoliv, kdo je trestně stíhán nějakým soudem, nemůže zastávat funkci, která by mohla vést k jeho jmenování prezidentem republiky. Vzhledem k tomu, že byl Renan v pátek oficiálně obžalován z korupce, rozhodnutí odvolat ho z jeho politické funkce bylo důsledkem, avšak místní politickou scénu to šokovalo.

Prezident Michel Temer se tak octl ve velkých potížích. Jeho jediným opatřením v boji proti zuřící hospodářské krizi je kontroverzní zákon, který seškrtal rozpočty pro zdravotnictví, školství, důchody a kulturu na dobu nadcházejících dvaceti let! Podle nynějších čísel nebude žádná budoucí vláda po dobu dvaceti let smět zvýšit financování těchto sektorů. Všechny peníze navíc, které se mohou octnout ve státním rozpočtu, smějí být použity pouze v jiných sektorech, jako je infrastruktura či vládní výdaje. To znemožňuje potenciálním levicovým šéfům státu vydávat peníze na kauzy spojené s jejich stranou politického spektra.

V důsledku nuceného odchodu svého spojence Calheirose však se Temerův plán zřejmě octl v troskách, protože senátor, který převezme předsednictví senátu je člen Lulovy Dělnické strany, které se vehementně staví proti zákonu dlouhodobých škrtů ve státním rozpočtu. A tento senátor zřejmě použije svých pravomocí k odložení hlasování o tomto zákonu, přestože má v horní komoře parlamentu většinu pravice.

To bude největtší rána pro Temerovy plány obrátit vládu směrem k pravici a donutit budoucí prezidenty, aby nevydávali žádné peníze na sociální podporu.

0
Vytisknout
7200

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2016