Sýrie: Ze země uprchlo pět milionů lidí a polovina z nich jsou děti

20. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Úterý je Světový den uprchlíků
 

Syrská uprchlická krize je snad největší humanitární krizí od ukončení druhé světové války. Ze Sýrii uprchlo více než 5 milionů lidí a více než 2,4 miliony z nich jsou děti. Dalších mnoho milionů lidí bylo vyhnáno ze svých domovů v Sýrii, ale setrvávají na území své země.

V prvním čtvrtletí roku 2017 se registrovalo jako uprchlíci dalších 250 000 Syřanů. Celkový počet syrských uprchlíků v zahraničí dosáhl 5,1 milionu lidí, uvádí Úřad OSN pro uprchlíky UNHCR.

Největší počet syrských uprchlíků, tři miliony, je v Turecku. Od února 2017 jejich počet vzrostl o dalších 47 000.




Uprchlíci jsou podle oficiální definice osoby, které byly nuceny uprchnout z domova a ze své země, protože je ohrožen jejich život a jejich svoboda.

Proud syrských uprchlíků vznil po začátku občanské války v Sýrii r. 2011. Arabské jaro v Tunisku, v Egyptě a v dalších arabských zemích vyvolalo v Sýrii protesty, které začala krutě potlačovat syrská armáda. V Sýrii vznikla občanská vláda a země propadla složité válce mezi vládou, vzbouřeneckými skupinami a zahraničními mocnostmi.

Největší počty uprchlíků přijaly Turecko, Libanon, Jordánsko, Irák a Egypt. Další státy v Perském zálivu, včetně Saúdské Arábie, Ománu, Sjednocených arabských emirátů, Kuvajtu, Bahrainu a Kataru, také přijaly statisíce uprchlíků, avšak neuznávají uprchlický status, protože nepodepsaly konvenci o poskytování azylu uprchlíkům.

Jsou všichni syrští uprchlíci v Evropě? ZDALEKA NE!


Více než 65 milionů lidí bylo nuceně vyhnáno v roce 2016 ze svých domovů. Je to největší počet, jaký kdy byl zaznamenánm:


0
Vytisknout
7199

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2017