Brexit: Mayová slibuje, že v Británii budou moci zůstat 3 miliony občanů EU

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Britská premiérka Theresa Mayová zahájila licitace ohledně brexitu slibem adresovaným evropským lídrům. Nabídne prý třem milionům občanů EU nové právo usadit se v Británii, pokud zde žili pět let.


Lidé s tímto postavením by měli zaručená práva na zdravotní péči, vzdělání a benefity velmi podobné těm, které mají nyní.

Mayová ale odmítla poskytnout přesné datum, od kterého by nově příchozí již toto postavení nezískali - což ponechává tuto skupinu v nejistotě.

Brusel vyvíjí na Británii tlak, aby práva občanů zemí EU byla garantována Evropským soudem pro lidská práva i po vystoupení z unie. To ale Mayová odmítá.

Německá kancléřka Angela Merkelová dala najevo, že brexit je pro ni záležitost druhořadého významu a přednostně ji zajímá jednota zbývajících 27 členů.

Oproti požadavkům Bruselu by plán Mayové znamenal, že kdokoliv, kdo by dorazil po aktivaci článku 50, i když před rozhodujícím datem, které ještě nebylo zveřejněno, by měl možnost zůstat v zemi pět let a získat právo usadit se. Lidé přistěhovaní po tomto datu by dostali dva roky "na zkoušku" s cílem rozhodnout, zda jim bude umožněno zůstat pět let a také se v zemi usadit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7610

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2017