Polský premiér odvolal několik ministrů ve snaze zlepšit vztahy s EU

9. 1. 2018

čas čtení 2 minuty



Polští ministři obrany, zahraničí a životního prostředí byli propuštěni poté, co Brusel obvinil Varšavu, že ochromuje demokratické hodnoty


Polský premiér Mateusz Morawiecki odvolal několik ministrů z vládnoucí strany Právo a spravedlnost ve snaze zlepšit vážně ohrožené styky s Bruselem.

Strana Právo a spravedlnost se těší v Polsku velké volební podpoře, avšak je pod tlakem kritiky od Evropské komise a celé řady členských zemí EU za to, že ochromila nezávislost polského soudnictví.

Morawiecki, bývalý ministr financí, byl v prosinci jmenován premiérem s cíolem zlepšit zhoršující se postavení Polska v Evropské unii.

Rozhovor Britských listů 144. Počítačová věda je pro ženy tvůrčí a perspektivní obor

5. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



"Ženy na manažerských postech jsou velice schopné a mají stejné dovednosti jako muži. Měly by si zakládat vlastní podniky. Bohužel je jich v ČR ve vedoucích funkcích firem nesmírně málo."


Bohumil Kartous hovoří s Ditou Přikrylovou, ředitelkou organizace Czechitas, které provozuje kurzy informační technologie pro ženy. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. ledna 2018..

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Fata morgana prezidentských kandidátů

9. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S posledními daty se ukazuje, že prezidentská volba skončí vítězstvím současného prezidenta, pokud proti němu do druhého kola postoupí kdokoli jiný než Jiří Drahoš (bude-li se vůbec druhé kolo konat). Ve skutečnosti tedy to barevné množství kandidátů, kteří štěpí hlasy proti Milošovi Zemanovi do malých táborů, je pouze fata morgana.

Je možné, že je česká veřejnost tak blbá?

9. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Je opravdu neuvěřitelné, že by mohla být česká veřejnost natolik zpitomělá, že by do sice jen bezvýznamné ceremoniální, ale pro mnoho Čechů výrazně symbolické, funkce českého prezidenta znovu zvolila populistu a lháře Miloše Zemana, navzdory tomu, že Zeman prokazatelně nic nedělá pro české občany, žádné problémy neřeší a  výrazně zhoršil pověst České republiky v zahraničí.

Naprosto komická a pikantní je však skutečnost, že i odpůrci Miloše Zemana jsou tak blbí, že se nedokážou shodnout na jednotném protikandidátu. Kdo chce kam, pomozme mu tam.

Vzhledem k tomu, že  se v českém prostředí zjevně nedokáže nikdo vzchopit k zásadní a ozdravné akci, neozývá se žádný rozumný hlas, který by v rychle se destabilizujícím evropském i globálním prostředí byl schopen formulovat konstruktivní strategii pro přežití České republiky, kulturně, ekonomicky i politicky, lze předpovídat jen ten nejhroznější vývoj.

Češi samozřejmě nejsou svou idiocií osamoceni. Značná část Angličanů se stále tvrdošíjně přidržuje brexitu, navzdory jasným důkazům, že země i oni individuálně a konkrétně tvrdě zchudnou. Značná část Američanů dál nekriticky obdivuje Donalda Trumpa navzdory nezvratným důkazům, že je to člověk s velmi omezenou inteligencí a s prohlubujícími se psychickými problémy. Značná část Poláků se nechala zkorumpovat vysokými přídavky na děti, které občanům ze státního rozpočtu poskytuje  vláda strany Právo a spravedlnost, značná část maďarských občanů podporuje tvrdý antisemitismus, islamofobii a autoritářskou vládu Viktora Orbána, značná část Rusů miluje Vladimíra Putina, navzdory tomu, že po tisících vraždí spolu s Asadem civilisty v Sýrii a zabíjí v Rusku své oponenty.

Tak jsou mnozí Češi v dobré společnosti! Jen tak dál...

OLAF?

9. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


Děti terčem útoků: Chci chodit do školy

9. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


"Jmenuju se Fares, "říká šestiletý Fares ze Sýrie.  "A je mi - tři...čtyři... pět... Čtyři. Neumím číst ani psát. Umím jenom nakreslit oblohu, moře a slunce. Obsluhoval jsem, roznášel jsem jídlo. Roznášel jsem fazole, kukuřici, chumus, vodní dýmky, brambory a semena. Myl jsem obchod a prodával zmrzlinu dětem. Neumím plnit oplatky na zmrzlinu, ale pomáhal jsem Mohannadovi. Chci odejít. Můj dům je jako vězení. Chci chodit do školy." #Dětiterčemútoků


Poděkování

9. 1. 2018

čas čtení 3 minuty



Vážený pane Čulíku,

je tomu už 3 roky a pár dnů, co jste zveřejnil můj dopis na Vašich stránkách (https://blisty.cz/art/75675-zaslouží-si-tento-člověk-likvidaci-nebo-pomoc.html) a rád bych vám, a vašim čtenářům, ještě jednou poděkoval a podal krátký update toho, co se za tři roky stalo.

Musím říct, že mi to dalo druhou šanci žít zase normální život a že bych to bez pomoci asi už moc dlouho nevydržel. V jednom z mých posledních emailů jsem se zmiňoval o tom, že jsem se snažil najít něco v zahraničí (v Maďarsku), protože zůstat v ČR pro mne nemělo žádný smysl, píše Vincent Adam.

Globální tažení proti terorismu a Trumpova éra aneb Konec nesmyslné války je v nedohlednu

9. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Spousta naivních nadšenců se před rokem domnívala, že zvolení excentrického tlučhuby do Bílého domu je toužebně očekávaným příslibem konce amerického expanzionismu, který je podložím nejednoho současného problému a konfliktu na Blízkém východě a v Africe. K hlubokému rozčarování těchto osob se nic takového nekonalo, třebaže tomu nasvědčovaly veškeré indicie. Prezident Donald Trump naopak navázal na své předchůdce a v řadě ohledů jejich expanzivní zahraničně politickou agendu překonal. Globální tažení proti terorismu s pompou vyhlášené před více než 16 lety tedy nebude ukončeno ani v letošním roce, přestože Spojeným státům signifikantní nebezpečí ze strany islamistických teroristů nehrozí.

BBC: Tábor v Calais nikdy neskončí. Budou tady lidi pořád

9. 1. 2018

čas čtení 1 minuta




Minulý měsíc tu dva uprchlíci  zemřeli. Jeden z nich byl patnáctiletý chlapec.




V oblasti kolem Calais znovu žije bez přístřeší asi 700 lidí, ato přesto, že původní uprchlický tábor, Džungli, francouzská policie v říjnu 2016 zlikvidovala. Ikram Ullah dorazil před týdnem. Je mu 18 a je z Nanarharu - z jedné z nejnebezpečnějších oblastí v Afghánistánu.

"Jak dlouho si myslíte, že tady přežijete?"

"Tři měsíce, čtyři měsíce. Doufám, že neonemocním."

Francouzská policie pravidelně odstraňuje stany a odebírá uprchlíkům přikrývky ve snaze zabránit vzniku nového tábora. BBC byla svědkem takové akce, ale dostala příkaz, aby reportéři odešli.

Francouzský policista: "Vy odejdete, ano? Je protizákonné, abyste tu setrvávali."

Aktivistka humanitární organizace: "Máme mnoho zpráv o tom, že policie používá proti uprchlíkům slzný plyn. Lidé jsou probouzeni tím, že jim policie stříká slzný plyn do obličeje. A to není legitimní užívání slzného plynu. Je to používání nepřiměřené síly."

Policie v Calais tvrdí, že jedná "v souladu se zákonem".

Mnoho uprchlíků se stále snaží dostat se do kamionů směřujících do Británie.

Aktivistka humanitární organizace: "Bohužel minulý měsíc dva uprchlíci na hranici zemřeli. Jeden z nich byl patnáctiletý chlapec. A jedna osoba je stále ještě v kritickém zdravotním stavu poté, co byla vážně zraněna. My požadujeme základní potřeby, aby ti lidi mohli přežít a aby jejich případy byly férově zhodnoceny."



 

Překvapení: Britský ministr pro brexit si stěžuje premiérce, že se EU připravuje jednat s Británií jako s cizí zemí

9. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Co jste čekali?


"Vážená paní premiérko,

rád bych vás upozornil na rostoucí počet příkladů, kdy instituce Evropské unie zacházejí s Velkou Británií ještě před odchodem z EU jinak, a to způsobem, který poškozuje britské zájmy. Evropská unie přijala celou řadu opatření, která hrozí, že budou zrušeny dohody a kontrakty, pokud nedojde k dohodě mezi Británií a EU. To by vyžadovalo, aby se britské firmy přestěhovaly do nějaké členské země EU.

Některé úřady EU zveřejnily instrukce firmám, podle nichž se Británie stane po odchodu z EU v březnu 2019 třetí zemí, a nezmiňují se o možné dohodě. Znamená to, že kontrola kvality výrobků, například léků, by musela být prováděna na území EU nebo EEA. Evropská komise vydala podobné instrukce ohledně práva, občanského soudnictví a soukromého mezinárodního práva, dopravy, chovu zvířat a dopravy a ochrany živých zvířat. Tyto instrukce neberou v úvahu možnost existence dohody a přechodného období. Naši právníci nás informují, že pravděpodobnost úspěšného soudního řízení proti těmto opatřením je nízká."


Luňáci a sokoli v australském horku zakládají požáry

9. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Luňáci a sokoli  v nynějším extremním australském horku roznášejí hořící větvičky do ještě nehořících oblastí a zakládají požáry, čímž vyhánějí z úkrytů svou potravu, kterou pak lehce loví. Vidělo to dvacet různých lidí, zatím to ještě nebylo nafilmováno:


"To do list" silného prezidenta

9. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

"To do list" silného prezidenta.

Zeman:

1) Dát si flašku na cukrovku, radši dvě
2) Zavolat Kellnerovi a popřát mu k úspěšnému projektu
3) Zeptat se Nejedlého, co mám dělat

Topolánek:

1) Pustit Marka a poslat mu límo
2) Zavolat Křéťovi a popřát mu k úspěšnému projektu
3) Zeptat se Nejedlého, co mám dělat

Z autorova profilu na Facebooku.

Vyšetřovatel Mueller bude vyslýchat Donalda Trumpa

9. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller informoval právnický tým Donalda Trumpa, že jeho úřad bude chtít provést výslech s prezidentem. V důsledku toho Trumpovi právníci debatují o tom, jak fyzickému výslechu Donalda Trumpa zabránit anebo jak takový výslech omezit.




Proč zachraňovat ČSSD?

9. 1. 2018 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Jak vidím, začala v Britských listech již debata na téma "Zachraňme sociální demokracii" https://blisty.cz/art/89421-jak-zachranit-socialni-demokracii.html

Sociální demokracie je v ČR konkrétní množina členů a funkcionářů ČSSD ohraničená číslem, dejme tomu dvacet tisíc osob.  Ponechme stranou sociální demokracii jako hnutí a ideu, vzniklé v devatenáctém století. To je na jinou debatu, důležitější.

Současná snaha určité skupiny bývalých vlivných členů ČSSD mi připomíná situaci nějaké budovy, která se má zbourat a někomu je to líto, tak usiluje o její vyhlášení za kulturní památku. Proč ne?  

Sociální demokracie je určitě kulturní památkou. Nejen v České republice, ale v celém prostoru bývalého Rakouska Uherska, Německa, Švýcarska, Francie, Británie, Beneluxu, Skandinávie a tak dále...

  Ale hlavní otázka je: Stojí ta památka za záchranu? Idea jistě. Parta bývalých funkcionářů určitě ne!  Doporučuju Britským listům, aby se debatě "kdo za to může" pokud možno vyhnuly. 

Všichni jsou vinni

9. 1. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

 

"Shodneme se na tom, že "Debata, kdo za to může" je bezpředmětná a nikomu nepomůže, všichni jsou vinni - od sobotkovců po haškovce. Odnáší to člověk práce, který není dostatečně reprezentován v dolní parlamentní komoře; v nebezpečí se ocitl sociální stát, jedna z podmínek demokracie vůbec, píše Richard F. Vlasák.

Bylo by však chybou, kdybychom ideály, z nichž sociální demokracie vznikla, nebyli schopni aktualizovat a zároveň s nimi konfrontovat ty, kteří se k nim naoko hlásí, ale jde jim jen o "kšeft". 

Dokáže mne děsně naštvat, když sociální demokracii chtějí zachraňovat ti, kteří na místní, regionální i celostátní úrovni zrazovali zájmy obyčejných lidí - od pochybných krajských zakázek po vystupování na veřejnosti hodné AfD. 

Uráží mne, když se za Masarykovo jméno, které bylo pro stovky sociálních demokratů bojujících v odboji i v době komunismu svaté, schovávají lidé bez mravní integrity. Lidé tolik podobní podobnému zrádci zájmů lidu, Miloši Zemanovi, prezidentovi strachu, nesvobody a neúcty k druhým. 

K tomu byl můj článek.

V roce 2017 bylo usmrceno více než 15 000 civilistů

8. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Jde o nárůst o 42 procent, uvádí globální průzkum organizace Action on Armed Violence. https://aoav.org.uk/ Počet úmrtí civilistů způsobených leteckými údery stoupl o 82 procent z 4902 mrtvých v roce 2016 na 8932 mrtvých v roce 2017.

Nejvíce civilistů bylo usmrceno v Sýrii, kde jejich počet stoupl o 55 procent na 8051, v Iráku, kde počet usmrcených civilistů stoupl o  50 procent na 3271, a v Afghánistánu, kde zemřelo 994 civilistů.

Británie konstatovala, že nemá žádné údaje o tom, že by její letecké údery usmrtily nějaké civilisty, americká armáda uvádí, že neúmyslně usmrtila v Sýrii a v Iráku nejméně 801 osob.

Podle organizace Airwars, která monitoruje počty mrtvých v Iráku a v Sýrii, zemřelo v důsledku Američany vedených vojenských operací proti Isis v Sýrii a v Iráku asi 11 000 až  18 000 civilistů. Zpráva tiskové kanceláře Associated PRess uvádí, že odhadovaný počet civilních mrtvých jen v městě Mosul byl 9000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

MV ČR: Doubrava si své poplašné zprávy cucá z prstu

8. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


Evropa musí razantně zasáhnout proti nativistickému nacionalismu ve střední Evropě

8. 1. 2018

čas čtení 6 minut




Jestli Maďarsko a Polsko chtějí vytvořit neliberální demokracie, musejí to učinit mimo struktury EU a bez fondů Evropské unie.

Je to hnusné a šíří se to stále více a zřejmě to skončí špatně, varuje britský ekonom Will Hutton v týdeníku Observer. Globální vzestup konzervativního nacionalismu s cílem vytvořit "národní komunity", v jejichž čele budou stát autokratičtí vůdci, kteří budou hájit mimořádné národní hodnoty, budou bránit hranice před virem imigrace a "cizáckých" vlivů - to je vážná hrozba naší doby.

Je to recept pro vnitropolitický útlak, mafiánský kapitalismus, masivní korupci, rozklad zákonnosti, vzestup rasismu a vznik mezinárodních konfliktů. Hodnoty, které byly základem poválečného liberálního pořádku, který vytvářel mír, snášenlivost a prosperitu, hoří před našima očima. Je načase proti tomu vystoupit.

Mezinárodními prosazovateli této ničivé ideologie jsou Rusko a Čína, které v tom silně podporují Turecko a Indie a otevřeně je obdivují konzervativní nacionalisté v Polsku a v Maďarsku - a Donald Trump, Nigel Farage a skupinka zastánců extremního brexitu.

Dialog s politickými kulty a jeho "veřejná prospěšnost"

8. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Moderátor CNN Jake Tapper v nedělní relaci State of the Union zpovídal prezidentského poradce Stephena Millera v souvislosti s novou knihou Michala Wolffa, která popisuje zákulisí fungování Trumpova Bílého domu. Po několika neúspěšných pokusech přimět Millera, aby svá tvrzení o geniálním a nesmírně pracovitém Trumpovi uvedl do souladu se základními fakty a přestal jej ve studiu neustále překřikovat, Tapper pronesl větu: "I think I've wasted enough of my viewers' time" ("Myslím, že jsem vyplýtval dost času našich diváků") a rozhovor ukončil.

Zmatený český diskurs o tom, co se děje v Německu

Postupující rasismus německých neonacistů, jimž tak rád olizuje paty inženýr Klaus...

7. 1. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 3 minuty

Tento týden v Německu zveřejnil poslanec AfD Jenss Maier na svém twitterovém účtu zjevně rasistickou úvahu, že syn Borise Beckera je "polonegr" (doslova překládám). Tento ctihodný poslanec Bundestagu byl rovněž již v minulosti nucen zaplatit pokutu v důsledku toho, že varoval dle deníku Bild před "Mischvolkern" ("vytvářením národa míšenců").  Gauland, předseda AfD, tento výrok komentoval, že to není jeho styl. Alespoň víme, že pro AfD je zjevná dehonestující rasistická urážka jen "jiným stylem". Zatímco kdejaký trestný čin uprchlíka či imigranta v NSR je okamžitě přetřásán na titulních stranách českého denního tisku, tak tato kauza zůstala českému čtenáři víceméně utajena. Vcelku není divu. Například pan bývalý president inženýr Klaus objížděl pravidelně s energií virulentního střečka předvolební mítinky této neonacistoidní strany. Nadto mu dokonce zřejmě muselo poskytovat stafáž i české velvyslanectví. Tomuto dobrákovi velebícímu AfD jako straně bojující na "bojišti Evropa" zdá se, vůbec nevadí, že další činitelé AFD obdivují chytrou politiku Reinharda Heydricha v Čechách a "správné nastavení kolejí"

Z tiskové zprávy Rekonstrukce státu

Který kandidát má nejmíň transparentní kampaň? Zeman, Topolánek, Hynek

7. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Naši analytici sledují, jak transparentně vedou jednotliví kandidáti svoji kampaň, kdo ve skutečnosti jejich kampaň financuje a který z kandidátů má na svém kontě zatím nejvíc prohřešků proti zákonem stanoveným pravidlům. O celou míli přitom vede stávající prezident Miloš Zeman. Proto jsme se na jeho systematické obcházení zákona podívali blíž také v tiskové zprávě. Všechny medailonky „férovosti kandidátů" jsou k dispozici. Podepsali by prezidentští kandidáti zákony pro účinnější boj s korupcí? Podívali jsme se na postoje prezidentských kandidátů k potřebným protikorupčním opatřením, které naší zemi stále chybí. Jsou to návrhy pro otevřené soutěžení veřejných zakázek malého rozsahu, větší transparentnost firem čerpajících veřejné prostředky, posílení nezávislosti státního zastupitelství a rozšíření působnosti NKÚ. Lékař Marek Hilšer a producent Petr Hannig je bez výhrad podporují. Jak jsou na tom ostatní uchazeči o Hrad?

Prezidentské volby budou hlasováním o Zemanovi

7. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je jasné, že mnoho lidí, zejména těch, kteří dlouhodobě sledují a komentují veřejné dění, se nyní zabývá otázkou, koho vlastně volit za prezidenta, který kandidát je lepší v tom či onom. Pro mne ta otázka prezidentské volby ovšem od začátku stojí jinak. Kdybych měl říci, kdo by podle mne osobně byl nejlepší prezident z těch lidí, kteří kandidují, byl by to asi Pavel Fischer. Nicméně volby jsou reálný společenský děj, jehož se účastní mnoho lidí, nikoli jenom já.

Trump: Jsem neuvěřitelně úspěšný, jak jste asi už slyšeli...

6. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Trump v sobotu reagoval na dotazy novinářů na to, co si mají myslet o jeho prohlášení na Twitteru, že je "velmi stabilní génius." (Pozn. red.: Není pravda, že absolvoval školu s vyznamenáním a není pravda, že vyhrál prezidentské volby napoprvé, neúspěšně se pokoušel kandidovat už v roce 2000.)

Donald Trump: "Chodil jsem do nejlepších škol, nebo školy, měl jsem situaci, kde jsem byl velmi vynikající student, absolvoval jsem a vydělal jsem miliardy a miliardy dolarů, stal jsem se jedním z nejvýznamnějších podnikatelů, šel jsem do televize a deset let jsem byl neuvěřitelně úspěšný, jak jste pravděpodobně slyšeli, kandidoval jsem jednou na prezidenta a zvítězil jsem. A pak se dovídám o tomhle chlapovi, který mě nezná, který mě vůbec nezná. Mimochodem mě neinterviewoval, říkal, že mě interviewoval tři hodiny, v Bílém domě. To neexistovalo, víte, to je v jeho imaginaci. A mě povzbudilo, protože hovořím o fake news a o médiích fake news, že tolik lidí, o kterých mluvím v souvislosti s fake news, začalo hájit tuto naši vynikající vládu a dokonce i mě, protože autora znají a vědí, že je to podvodník. A když jsem viděl, jak někteří ti lidé říkají, když se podíváte na některé jeho starší knihy, on napsal knihu o Rupertu Murdochovi, bylo to děsivé expozé a bylo to falešné, tolik toho bylo falešné. Já to považuju za fikci. A myslím, že je ostudné, že někdo může něco takového udělat, zákony o pomluvě jsou v této zemi velmi slabé, kdyby byly silné, bylo by to velmi nápomocné, nedělo by se tohle, kdy můžete říct, cokoliv vás napadne. Ale abyste věděli, já jsem mu nikdy nedal interview v Bílém domě, nikdy nebyl v Oválné pracovně, neměli jsme interview. Dal jsem mu stručný interview dávno, šlo o nějaký článek. Ale já toho člověka neznám, to asi ho  do Bílého domu přiváděl nepořádný Steve, a to bylo to, a proto si teď nepořádný Steve  hledá nové zaměstnání."  


Koho volit prezidentem?

6. 1. 2018 / Libor Prudký

čas čtení 1 minuta


Ta otázka je jednou z nejčastějších v posledních dnech.  Volíme prezidenta.

Prezident.  Hlava státu.

Jeho síla není v konkrétních pravomocích, ale v tradici vzoru: už od dob TGM to platí.  A teta v Horní Dolní, stejně jako v Králově Poli či Hrdlořezích zbožně slyší, že to či ono řekl Pan Prezident. A pro ni s nejvyšším posvěcením ho následuje.

Právě proto je zásadní, aby se osoba ve funkci prezidenta nepotřebovala předvádět.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

V Íránu pokračovaly protesty, více než 1000 lidí už bylo zatčeno

6. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta


Mezi více než 1000 zatčených demonstrantů od začátku protivládních protestů v Íránu je více než 90 studentů. Mnoho z nich se protestů neúčastnilo, podle íránských úřadů je to "preventivní opatření".

Nejméně 21 osob bylo při demonstracích proti ubohému stavu íránské ekonomiky usmrceno.

Šéf íránských revolučních gard ve středu vyhlásil, že "vzpoura" v zemi byla potlačena.

Navzdory tomu se v noci ze soboty na neděli v mnoha městech konaly znovu demonstrace. Tisková agentura Reuters však uvádí, že protesty slábnou, protože do měst jsou vysílány Revoluční gardy.

Evropa protesty v Íránu většinou ignorovala. Žádný evropský politik jim nevyjádřil podporu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Macron proti propagandě a destabilizaci: O demokracii, která nezešílela

6. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden vystoupil s plánem vypracovat zákon zaměřený proti zahraniční propagandě a destabilizaci ZDE. Hlavními terči zákona se zjevně mají stát ruská televize RT a "zpravodajský" web Sputnik. "Experti", kteří tvrdí, že zmíněná média údajně "přinášejí ruský pohled, tak jako BBC nebo Deutsche Welle britský či německý", budou mít ovšem problém vysvětlit, proč Francouzi vůbec neřeší zpravodajské zdroje typu Xinhua, Hindustan Times nebo řekněme Aš-Šark al-Avsat, které skutečně často "přinášejí čínský, indický nebo arabský pohled" na různá témata, značně odlišný od francouzského nebo obecně západoevropského.

Putin a Asad intenzivně bombardují nemocnice v Sýrii

6. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

 Aktualizace: V sobotu ruská a Asadova letadla bombardováním usmrtila nejméně 17 civilistů a 34 jich zranila. Syrská a ruská letadla v sobotu pokračovala v intenzivním bombardování východní Ghúty. Nejintenzivnější bombardování se soustředilo na čtvrť Hammuriyeh, kde bylo usmrceno 12 civilistů včetně dvou dětí. ZDE 

Nejméně 10 nemocnic ve vzbouřeneckých oblastech v Sýrii bylo za posledních 10 dní bombardováno ruskými a Asadovými letadly a Asadovým dělostřelectvem, uvádějí humanitární pracovníci na místě. Nynější útoky jsou nejintenzivnější za poslední rok. 100 dětí ve východní Ghútě potřebuje bezodkladnou lékařskou evakuaci.

Porodnice v městě Maarrat al-Numan v provincii Idlib byla během čtyř dní bombardována třikrát. Při nejhorším útoku ve středu zahynulo pět lidí a nemocnice byla dočasně vyřazena z provozu.

Zdroj v angličtině ZDE

 

Trump: "Jsem nejen chytrý, jsem génius, stabilní génius!"

6. 1. 2018

čas čtení 1 minuta


 


Ohromujícím způsobem zveřejnil Donald Trump sérii výroků na Twitteru, které zřejmě prohloubí rostoucí ústavní krizi v USA. Argumentace "že nejsem duševně způsobilý být prezidentem je ze staré hry o Ronaldu Reaganovi", napsal v sobotu Trump. "Po celý svůj život jsem byl duševně stabilní a opravdu velmi chytrý. Z VELMI úspěšného podnikatele jsem se stal vrcholnou televizní hvězdou, a pak, hned při prvním svém pokusu, prezidentem Spojených států. Řekl bych, že to neznamená jen, že jsem chytrý, ale že jsem génius, a to velmi stabilní génius!"

Michael Wolff, autor knihy Oheň a zuřivost, která vyvolala týden intenzivní a šířící se debaty o tom, zda je Trump vůbec vstavu zastávat funkci amerického prezidenta, řekl v sobotu v rozhlase BBC: "Myslím, že jedním ze zajímavých důsledků této knihy je zjištění, že císař je nahý."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Prezidenti pro minulé století

6. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty



V době, která si ze všeho nejvíc žádá porozumění BUDOUCNOSTI, volíme ZKUŠENOSTI


Nebojte se, nebudu psát nic o přijatelnosti nebo nepřijatelnosti toho a onoho. To už tu bylo stokrát a své bublině jistě nemusím říkat, koho za žádných okolností nevolit. Je tu něco důležitějšího.

Věřím, že se shodneme v tom, že se vývoj společnosti - rychlost, prudkost, intenzita, a "přelomovost" změn - urychluje. To platí už pro několik posledních století a tempo stále zrychluje: nyní je hnáno zejména technologiemi, které se vlamují do nových a nových odvětví a mění je k nepoznání. Změny přinášejí nejistotu. Nemůžeme se najednou spolehnout na to, že i zítra bude tak jako včera - zítra totiž může být vše úplně jinak a změní to i naše životy. Příštím hybatelem, který už dnes klepe na okno, je umělá (a samoučicí se) inteligence. Splní-li se i uměřené prognózy, za dvacet let bude svět proměněný více než za uplynulých padesát.

Odchod z Evropy je odmítnutím sdílených snů

6. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

 


Španělský europoslanec Esteban Gonzales Pons:


Hranice Evropy jsou v současnosti na severu populismus a na jihu uprchlíci, kteří se topí v moři. Na východě jsou to Putinovy tanky a na západě Trumpova zeď. V minulosti je to válka a v budoucnosti brexit.

Dnes je Evropa více sama, než kdy předtím, ale její občané to nevědí. Evropa je ale proto nejlepším řešením a my nevíme, jak to našim občanům vysvětlit. Globalizace nás učí, že dnešní Evropa je nevyhnutelná, neexistuje žádná jiná alternativa. Ale z brexitu také víme, že lze Evropu zrušit, že je možné jít v historii směrem zpět. I když, mimo Evropu, je velká zima.




Brexit je nejsobečtějším rozhodnutím, jaké kdy bylo učiněno od doby, kdy Winston Churchil Evropu zachránil krví, potem a slzami Angličanů. Říci brexit je nejúskočnějším způsobem jak se rozloučit.

Evropa není trh. Je to vůle žít pospolu. Odchod z Evropy není odchodem z trhu, je to odmítnutí sdílených snů. Máme sice společný trh, ale pokud nebudeme mít společné sny, nebudeme mít nic.

Evropa je mír, který přišel po katastrofě války.

Evropa je omluva mezi Francouzi a Němci.

Evropa je návrat svobody do Řecka, Španělska a Portugalska.

Evropa je pád berlínské zdi.

Evropa je ukončení komunismu.

Evropa je sociální stát. Je to demokracie.

Evropa, to jsou základní lidská práva.

Dokážeme žít bez tohoto všeho?

Jsme schopni se tohoto všeho vzdát?

Kvůli nějakému trhu tohle všechno opustíme?

 

Skotská vláda chce dát příchozím uprchlíkům hlasovací právo ve volbách

6. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Skotská vláda zkoumá, zda by měla poskytnout ve skotských komunálních i všeobecných volbách hlasovací právo uprchlíkům, kteří se v zemi usadili. Minulý měsíc zahájila v této věci veřejné konzultace. Právo hlasovat ve všeobecných a v komunálních volbách by měli ve Skotsku dostat všichni, kdo tam mají povolení k pobytu.

V současnosti mají toto právo jen britští občané, občané Britského společenství národů a občané Evropské unie, kteří žijí ve Skotsku a jsou starší 16 let.

Avšak Ross Greer, europoslanec za Stranu zelených a mluvčí této strany pro zahraniční věci, zdůraznil, že uprchlíkům a žadatelům o azyl, kteří přišli do Skotska, by nemělo být upíráno demokratické právo hlasovat ve volbách.

"Skotsko je vstřícná země. Naše historie přijímání těch, kteří potřebují bezpečný domov, je dlouhá a pokračuje i dnes. Teprve před několika týdny jsme oslavovali příchod dvoutisícího syrského uprchlíka. Jak lépe ukázat všem těm, kdo tu žijí a jejichž život je ovlivňován rozhodnutími vlády a komunálních úřadů, aby měli právo se podílet na rozhodování o tom, kdo bude činit tato rozhodnutí."

Guardian si konečně všímá "nesrovnalostí" kolem Babišova Čapího hnízda

6. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Tajná zpráva protikorupčního úřadu Evropské unie požaduje od Bruselu, aby podnikl "příslušné akce" ohledně farmy a hotelu, který vlastní firma Agrofert Andreje Babiše, píše Guardian.

Z některých podrobností vyšetřování, které zveřejnilo české ministerstvo financí, vyplývá, že Babiš, který se stal minulý měsíc českým premiérem, se octl v pozoruhodném postavení šéfa členské země EU, který je vyšetřován protikorupčním týmem Evropské unie.

Babiš měl problémy s utvořením vlády, protože ostatní strany odmítly s ním vstoupit do koalice, kvůli skandálu týkajícího se dotace ve výši 2 milionů euro pro zemědělský a hotelový komplex, kterou získala firma spojená s ním. Babiš odmítá veškerá obvinění a tvrdí, že obvinění jsou spiknutím jeho politických odpůrců.

Jeho politické problémy se zřejmě nyní zhorší, poté, co ministerstvo financí zveřejnilo krátké citace ze zprávy evropského protikorupčního úřadu OLAF.

Zpráva v Guardianu se také zmiňuje o tom, že europoslanec Tomáš Zdechovský, člen rozpočtového výboru Evropského parlamentu, bude požadovat, aby Evropský parlament záležitost dále vyšetřoval. "Jde o důvěryhodnost Evropské unie," dodal. "Jedním ze sloupů Evropské unie je transparentnost ve finančních záležitostech a boj proti podvodům a korupci. Jak může očekávat EU, že země v Africe budou bojovat proti korupci, když má EU takového premiéra jedné své členské země."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Wolff: Kam mám poslat bonboniéru?

5. 1. 2018

čas čtení 5 minut



Michael Wolff, autor explozivní knihy o Donaldu Trumpovi nazvané Fire and Fury (Palba a zuřivost) uvedl v pátek v americké televizi, že si plně stojí za vším, co v knize napsal. Znovu poukázal na to, že se Trump neustále opakuje: zatímco dřív opakoval tytéž tři historky během půl hodiny, teď je opakuje každých deset minut.

"Budu citovat Steva Bannona," řekl Wolff. "Je mimo."


Proč by NATO mělo vyslat posily do Pobaltí. Ihned

5. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Vzpomínáte na historky, jejichž šíření předcházelo ruské anexi Krymu? Nemyslím dlouholeté "přátelské návštěvy" moskevského exstarosty a mafiána Lužkova podněcující separatistické nálady přímo na poloostrově. Jde mi o legitimizační narativ anexe. Nejprve se začalo na oficiálních místech hovořit o tom, že Chruščovovo převedení poloostrova Ukrajině bylo údajně "nelegitimní" a Krym "vlastně zůstává ruský".

Oceány se dusí. Obří mrtvé zóny se od padesátých let čtyřnásobně zvětšily, varují vědci

5. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Mrtvé sardinky v Chile, které se udusily v pobřežní zóně bez kyslíku

Oblasti bez kyslíku v otevřených oceánech a u pobřeží se v posledních desetiletích drasticky rozšířily. Ohrožuje to katastrofálně flóru a faunu v oceánech i lidstvo

Mrtvé oblasti oceánů neobsahující žádný kyslík se od padesátých let čtyřikrát zvětšily a pobřežní oblasti s minimálním obsahem kyslíků se zvětšily desetkrát. Většina mořských organismů nemůže v těchto oblastech přežít a v dlouhodobé perspektivě to povede k masovému odumírání biologických druhů. To bude mít katastrofální důsledky na stamiliony lidí, kteří závisejí na moři.

A to jéé ta krá-asná zéémě ...

5. 1. 2018 / Petr Homoláč

čas čtení 7 minut





Česká republika je název dlouhý, Česko ne moc hezký, ale možná bychom se tím už nemuseli dlouho trápit. S ohledem na současnou politickou situaci se otvírá možnost řešit toto názvoslovné dilema názvem daleko výstižnějším. Občas užívaný Babišistán je sice mezinárodně srozumitelný a s ohledem na Babišův styl i výstižný, ale ta středoasijská koncovka je z jazykového hlediska nevhodná. A hlavně zcela opomíjí významnou roli prezidenta Zemana, který s naší zemí, ústavou i všemi idiotskými zvyklostmi cloumá, jak si Zemane, pardon, jak si zamane. Nabízí se jiný, výstižnější název, krásně český, navíc spravedlivě vyjadřující podíl obou těchto velikánů - Babizem. Už žádná Česká republika, nýbrž Zem Babizem!

Antonín Novotný

5. 1. 2018 / Přemysl Janýr

čas čtení 2 minuty


Boženko, chceme Toníkovi koupit k narozeninám knihu, co bys radila? ptali se soudruzi. Knihu ne, povídá Boženka, on už jednu má.

Byl to prostý člověk. A náš nejlepší prezident.

Nevím, jaká má kdo na prezidenty měřítka. Nejjednodušší je porovnat situaci při nástupu a odstoupení. Desetiletí od 19. listopadu 1957 je jediným obdobím naší samostatnosti, kdy se věci nesporně vyvíjely od horšího k lepšímu. O žádném jiném před ním ani po něm to říct nelze.

Putin je připraven na 3. světovou válku - a Trump?

5. 1. 2018

čas čtení 5 minut

Rusko obklíčené nepřáteli se připravuje k epické válce o přežití. Přinejmenším to si Vladimír Putin přeje, aby si jeho spoluobčané mysleli. Takřka každý večer ruská státní televize začíná zprávy videozáběry ruských letadel nad Sýrií, což přerušují snímky tanků a vojáků NATO ohrožujících ruské hranice. V prestižním diskusním pořadu 60 minut analytik Nikita Isajev nedávno hovořil o "velkém vítězství" v Sýrii, které ohlašuje návrat k "postavení supervelmoci", napsal v týdeníku Newsweek Owen Matthews.

Krize v Íránu v širší perspektivě

5. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Írán systematicky vylepšuje svou vnitřní bezpečnost a schopnost potlačovat lid od roku 2009 a nikdo by neměl podceňovat schopnost a ochotu Nejvyššího vůdce a Islámských Revolučních gard použít sílu proti vlastním lidem, napsal Anthony Cordesman.

22310

Přečetli jsme:

Pithart: Češi jsou ustrašený národ

5. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

Bojíme se vnějšího světa, bojíme se Evropské unie, nikomu nevěříme, máme pocit, že nás všichni chtějí ošidit, neumíme jednat, neumíme jazyky, abychom něco vyjednali v Evropské unii. Premiér Sobotka bloudil sám v těch halách v Bruselu, zatímco všichni se spolu mohli bavit, Chovanec jakbysmet. Co si budeme povídat, nejvíc se toho dojedná při neformálních hovorech, při večeři... Radši ze všech děláme nepřátele. To je neskutečně radikální změna. Před válkou jsme byli národnostně nejpestřejší stát v Evropě, a to se Slováci počítali dohromady s Čechy jako československý národ. Němci zlikvidovali Židy, Rusíny jsme odevzdali, Němce jsme vyhnali a rozchodem se Slováky přišli i o šest set tisíc Maďarů. Teď jsme sami, malí a osamělí.

Celý článek: ZDE

Dovrší změnu politického režimu v ČR již první kolo prezidentské volby?

5. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Řada lidí v posledních dnech na sociálních sítích publikuje prohlášení, podle nichž jsou Zemanovi protikandidáti v prezidentské volbě údajně "trapní" a nevolitelní stejně jako obhájce hradní funkce. Upozornění, že lednové prezidentské volby mohou umožnit Babišovi se Zemanovou podporou změnit politický režim někteří označují za "vydírání". - Ještě jiné vysoce občansky kompetentní osoby se nechaly slyšet, že v prvním kole prezidentské volby "budou volit srdcem", teprve v tom druhém pragmaticky.
   

Tak nějak to ovšem musí dopadat v zemi, kde školy pořádně nevyučují novodobé dějiny ani výchovu k demokracii.

Útok na ruskou leteckou základnu v Sýrii: Co víme?

5. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Oficiální ruské zdroje včera potvrdily zprávu ZDE o silvestrovském útoku na ruskou leteckou základnu Hmejmím v Sýrii ZDE ZDE, při němž měli zemřít dva vojáci, více než deset jich bylo zraněno - a zničeno bylo sedm letounů (další zdroje uvádějí větší počet zničených a poškozených strojů). Jen před pár dny se však Rusové mj. prsili údajným sestřelením dělostřeleckých raket Grad útočících na tuto základnu ZDE. Co se tedy vlastně stalo?

Vydání knihy "Palba a zuřivost" o poměrech v Trumpově Bílém domě bylo urychleno. Vychází nyní v pátek

4. 1. 2018

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Nakladatel Wolffovy knihy  "Palba a zuřivost" se rozhodl uspíšit její vydání. V knihkupectví bude ke koupi zítra, v pátek, nikoliv až v úterý.  Autor Michael Wolff napsal:




Nakladatelství vydalo toto prohlášení: "Henry Holt potvrzuje, že jsme obdrželi dopis, požadující zastavení této publikace, od právního zástupce prezidenta Trumpa. Považujeme "Palbu a  zuřivost" za mimořádný příspěvek k naší celonárodní debatě, a knihu tedy nyní uvádíme na trh."

* * *

Právníci Donalda Trumpa podnikli ve čtvrtek kroky ve snaze zabránit vydání explozivní nové knihy, která odhalila chaos v Bílém domě.

Kniha Michaela Wolffa Fire and Fury: Inside the Trump White House (Palba a zuřivost: V Trumpově Bílém domě) má vyjít v úterý. Avšak poté, co deník Guardian z ní zveřejnil sérii ukázek, Bílý dům propadl frenetické hysterii.

Nejprve Trump vydal pozoruhodné osobní prohlášení, v němž odsoudil Steva Bannona, svého někdejšího blízkého spolupracovníka. Zkritizoval ho jako samolibého ješitu, který je "bezvýznamný".

"Steve Bannon nemá nic společného se mnou ani s mým prezidentským úřadem," řekl Trump.  "Když byl propuštěn, nejenže přišel o zaměstnání, ale taky se při tom zbláznil."

Emmanuel Macron: Zablokujeme během voleb fake news

4. 1. 2018

čas čtení 2 minuty



Francouzský prezident Emmanuel Macron se zapřísáhl, že zavede zákon, který zakáže během předvolebních kampaní ve Francii šíření fake news na internetu. Kdyby byl takový zákon zaveden v ČR, byly by tím zrušeny ku prospěchu demokracie lživé servery, jako jsou Parlamentní listy, které šířením lží a strachu systematicky destabilizují českou společnost.

Ve svém novoročním projevu před novináři v Elysejském paláci zdůraznil Macron, že zakrátko předloží nový zákon proti lživému zpravodajství, které, jak uvedl, ohrožuje liberální demokracie.

Nový zákon bude požadovat více transparentnosti pro sponzorovaný materiál. Podle nového zákona budou muset internetové servery zveřejňovat, kdo je financuje, a množství peněz pro sponzorovanou reklamu bude omezeno.

Dokáže česká literatura reagovat na dnešní svět?

4. 1. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 15 minut




Karol Sidon (nar. 1942), bývalý vrchní rabín Židovské obce Praha a dosavadní český vrchní zemský rabín publikoval v posledních čtyřech letech ohromující, pozoruhodně čtivou tetralogii pod souhrnným názvem Kde lišky dávají dobrou noc (I. Altschulova metoda, 2014, II. Piano Live, 2015, III. Puzzle, 2016 a IV. Outsider, 2017). Každý z prvních tří svazků relativně velkého formátu této tetralogie má 500 stran textu (čtvrtý svazek je trochu kratší s 475 stranami) a celkem dílo obsahuje neuvěřitelně složitou strukturu příběhů a dějů odehrávajících se na mnoha kontinentech: v ČR, na Slovensku, v Německu, v USA, především v Bostonu, ve středověké Barceloně, ve starém Egyptě a všeobecně na Blízkém východě, především v Izraeli. Přestože má dílo české zázemí, je to hlavně dílo židovské, soustřeďující se na židovskou tematiku. Přestože je čtivé (možná, že autorova energie trochu začíná ochabovat ve čtvrtém dílu), obsahuje neuvěřitelné množství informací z historie, politiky, z židovských studií, z egyptologie, psychologie, lékařství, matematiky i moderní kvantové fyziky.

29794

Volební model FSV UK: Šance na celkové vítězství v prezidentských volbách

Drahoš má reálnou šanci porazit Zemana

4. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta

K tomu Bohuslav Binka na Facebooku: "Jiná otázka je, kdo může ve druhém kole ohrozit Miloše Zemana? Jak by ve druhém kole nejspíš dopadl souboj Zeman vs. Drahoš, Zeman vs. Topolánek a Zeman vs. Horáček? Duel Drahoš – Zeman nám pro ČT skončil vyrovnaně. Asi by dost záleželo na účasti jednotlivých táborů. U Horáčka a Fischera by byl Zeman favorit. Ale když se koukneme na čísla jejich přijatelnosti, o kterou v druhém kole dost jde, tak jsou výrazně lepší než u Karla Schwarzenberga v roce 2013. A Zeman si naopak mírně pohoršil. Důležitá informace pro všechny odpůrce Zemana (díky Vratislav Dostál a Daniel Prokop (ten je z Medianu)). Rozdíl mezi Drahošem a Fischerem je drobný, rozdíl mezi Zemanem a těmi dvěma je propastný! Drahoš!"

Ohlupováním společnosti pseudotématy k naprosté ignoraci důležitých hrozeb

Nízká úroveň mezd v ČR vede k nebezpečnému technologickému zaostávání ekonomiky

4. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Deník NY Times vydal zajímavou reportáž o tom, kterak je švédský pracovní trh připraven na postupující robotizaci. Zatímco v USA se obává dopadů automatizace na lidskou činnost podle citovaného průzkumu Pew Research Center 72 % respondentů, ve Švédsku vykazuje naopak 80 % respondentů ve srovnatelném průzkumu pozitivní postoje k vlivu robotů a umělé inteligence. Ze srovnání vyplývají velmi zajímavé konsekvence i pro ČR: nízká úroveň mezd a relativně kvalifikovaná pracovní síla zpomalují automatizaci a ČR tím pravděpodobně zaostává za zeměmi, jako je právě Švédsko. Predikce OECD potvrzují, že ČR je automatizací vysoce ohrožena.

29766

Bodláky Václava Duška

Intelektuální záškrt

4. 1. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Na stokrát -  pozdravujeme sebe. Čiperové volili dalekou cestu od kostela ke kostelu do zaslíbené země, aby se poklonili Pietě v domu s přebývajícími anděly a prosili za ochranu před zlými arabáši, kteří život považují za kaňku v bytí jediné slitovné veličiny… umřít strachy, samé tlachy. Milovat bližní, ano! Kdo jsou ovšem ti bližní? Nevíme, váháme, snad dobře děláme. Lásky si je třeba zasloužit.  Laskavé šelmy požírají bezbranné toulavé kusy, odchované zaručeně v křesťanských hnízdech čistoty, lásky a horoucí naděje v lepší časy. Máme lačné dravce i lehkou kořist. Lovit beze zbraně, záruka lásky nesmírné. Ubližujeme radostně slabším, radujeme se a voláme – lovu zdar!

29863

Sociální inženýrství 2.0 jako hrozba i příležitost pro 2018

4. 1. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Kvůli odkazu komunismu se u nás pojem “sociální inženýrství” hodně zdiskreditoval, neboť zahrnoval ze strany režimu násilnou snahu předělat základní fungování společnosti, což z podstaty věci zahrnovalo i vysokou míru omezení svobody jednotlivců za účelem dosažení “světlých zítřků”. Zdravá skepse vůči autoritativním zásahům shora je jistě do velké míry namístě, nicméně neměli bychom zapomínat na to, že se s určitou mírou sociálního inženýrství stejně setkáváme na každém kroku. Například etiketa, “dobré vychování”, je ve své podstatě snahou o regulaci chování ve společnosti, a Guth-Jarkovský byl z tohoto pohledu inženýrem, stavitelem sociální konstrukce.

29864

Jisté jsou přeci jen daně a ....

Supervolební rok 2018?

4. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Miloš Zeman sliboval svým voličům v řeči, kterou spáchal o svátcích, že předčasné volby nepřipustí. Nemohoucí muž posbíral zbytky sil, aby se zaťatou pěstičkou přesvědčil stejně chřadnoucí řady svých obdivovatelů, že předčasné volby by byly výsměchem voličům. Jak symptomatické. Chystá se na svůj poslední výstřel...

26304

Kterak Parlamentní listy přibíjejí Jiřího Pehe na kříž

4. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Vřele souhlasím s Jiřím Pehe, jenž se dopustil údajného kacířství tím, že pregnantně vystihl neřesti české společnosti a řadě zapálených „vlastenců“ tak očividně šlápl na kuří oko. Manipulativní server Parlamentní listy (PL) kolportující v české společnosti neopodstatněný strach a utvrzující nezanedbatelnou část národa v jeho iracionálních předsudcích a vyčpělých stereotypech, nelenil a otiskl pár dehonestujících textů, v jednom z nichž politologa několik oslovených politiků nazývá „ťulpasem s nějakým mindrákem“ či „hloupým sprosťákem, co pohrdá lidmi a naším národem“. Je vskutku groteskní, jak křečovitě se mnozí lidé drží zcestných představ o výjimečnosti českého národa a jak imunní jsou tváří v tvář naprosto legitimní kritice neblahých jevů v naší společnosti. 

Michael Wollf: Donald Trump nechtěl být prezidentem

3. 1. 2018

čas čtení < 1 minuta



Podle nové knihy novináře Michaela Wollfa očekávala Kellyanne Conwayová, šéfka Trumpovy předvolební kampaně,  8. listopadu 2016, že Donald Trump prezidentské volby prohraje. Totéž prý očekával samotný Trump. Jeho cílem nebylo zvítězit v amerických prezidentských volbách. Chtěl udělat kariéru v televizi a na to se prý hodí, aby předtím byl člověk neúspěšným prezidentským kandidátem.

Od samého začátku Trump nadával všem příslušníkům své předvolební kampaně, že "to vedou naprosto blbě".  Sám odmítl do prezidentské kampaně investovat cokoliv z vlastních peněz.

Donald Trump očekával, že až prezidentské volby prohraje, bude nesmírně slavný a budou ho považovat za Hillaryina mučedníka. Jeho dcera Ivanka a zeť Jared budou mezinárodními celebritami. Steve Bannon se stane šéfem hnutí Tea Party. Kellyane Conwayová bude televizní hvězda.

Volební vítězství Donalda Trumpa je šokovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Íránské protesty: Hanba mlčící Evropy

3. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Po pěti dnech hladových bouří v Íránu si bezpečnostní síly připsaly na konto již desítky zabitých. Avšak Evropa, kde se tak zuřivě diskutovalo o katalánských protestech, při nichž nikdo nezahynul, zatvrzele mlčí. Kritikové Obamovy dohody JCPOA, kteří namítali, že smlouva vytvoří hospodářské zájmy účinně bránící nové mezinárodní izolaci Teheránu v zásadě za jakýchkoliv podmínek, měli zřejmě pravdu. Těch pár mrtvých mezi poddanými režimu ajatolláhů, kteří nejsou spokojeni se skokovým zdražením základních potravin, zatímco země vede paralelně tři války - v Iráku, Sýrii a Jemenu - a je vážně podezřelá i z podpory afghánského Talibánu? Koho by zajímali, když se Airbus těší na zakázku za 44 miliard dolarů a Íránci také vlastní podíl v německé zbrojovce ThyssenKrupp AG. Jak údajně říkával Lenin: Kapitalisté nám dnes prodají provaz, na kterém je zítra oběsíme.

O placatosti Země a o vzdělání

2. 1. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Chtěl jsem napsat, že žasnu, ale už vlastně nežasnu… kdo může žasnout dnes, že se zrovna dnes stala mediálním tématem placatost Země? Dnes je přece legitimní mít názor, jakýkoli. Tím ve 21. století postupně retardujeme pod úroveň středověku. Ve středověku, kdy např. vznikly první univerzity (za všechny jmenujme univerzitu v Oxfordu, založenou na začátku 11. století), bylo vzdělání naprosto elitářské a vyžadovalo fundovanou disputaci.

Washington Post o nacionalismu ve Skotsku i jinde

2. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Moudrá slova v deníku Washington Post. Existuje obrovský rozdíl mezi otevřeným, občanským post-nacionalistickým  nacionalismem ve Skotsku a nepříjemným, uzavřeným a xenofobním nacionalismem Donalda Trumpa či brexitu:


"Nacionalismus dokáže osvobodit, nebo zotročit: dokáže rozbít impérium nebo přimět masy, aby páchaly strašlivé zlo: dokáže osvobozovat i utlačovat. Avšak dnešní skotský nacionalismus nedělá ani to, ani ono.

Dnešní skotský nacionalismus není vražedný jako IRA, ani rasistický jako fašismus, vůbec ne. Dnešní skotský nacionalismus také neusiluje o politickou a kulturní autonomii jen pro věc  samu tak, jak o ně například usilovali Češi za habsburského mocnářství, anebo jak o ně dnes usilují ukrajinští nacionalisté.

Skotsko je post-nacionální nacionalismus: je to nacionalismus, jemuž nejde o to, kdo vládne, ale o to, jak systém vlády vypadá v praxi. Je svým vlastním způsobem pokojný a krásný, ale nikdo by za něj nezemřel."

Až 60% azylantů v Německu pracuje jako odborná pracovní síla

2. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Až 60% azylantů v Německu pracuje jako odborná pracovní síla,? píše na Facebooku Jaroslav Miko.
Před dvěma lety jsem zde čelil kritice a výsměchu, kdy jsem i v souvislosti s migrační vlnou psal o tom, že Německo se rozhodně ekonomicky nezhroutí. Ve skutečnosti Německo dokonce ohlásilo největší přebytek státního rozpočtu za celou svou novodobou historii.

To jsou právě ta reálná čísla a informace o stavu věcí, které si v Česku jen s obtížemi derou cestu k široké veřejnosti. Nemalá část české společnosti pak zažívá například rozčarování z výsledků voleb v západní Evropě, které jsou v přímém rozporu s tím, jaká představa o uprchlicích v Česku převládá.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v listopadu 2017

14. 12. 2017

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 628.36.    Výdaje na provoz Britských listů byly 63 853.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem listopadu 2017 160 913.20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22945