Povede brexit k vypnutí elektřiny v Severním Irsku?

11. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Britská vláda bude muset v několika málo dnech  zrekvírovat tisíce generátorů elektřiny a umístit je na plavidla v Irském moři, pokud nemá být po tvrdém brexitu (kdy by Británie odešla z EU bez dohody) Severní Irsko bez elektřiny. Znamenalo by to, že generátory by musela britská vláda přivézt z dalekých zemí světa, například z Afghánistánu, kde je Británie stále ještě součástí operací NATO, píše Financial Times.

Výše zmíněný plán je součástí oficiálních nouzových příprav britské vlády na možnost, že by Británie vypadla z Evropské unie bez dohody.  Vypnutí elektřiny v Severním Irsku hrozí proto, že Británie sdílí energetický trh s Irskou republikou v rámci dohody z Velkého pátku z roku 1998 po dobu delší než deset let.


Pokud by nedošlo mezi EU a Británií k dohodě, Irská republika by přestala dodávat elektrickou energii Severnímu Irsku, protože by Británie už nebyla součástí Evropské unie.


Jeden vládní činitel konstatoval, že představa, že Británie bude zásobovat Severní Irsko elektrickou energií ze stovek, ne-li tisíců plavidel umístěných v Irském moři,, je jednou z opravdu ohromujících příprav britské vlády na brexit.


Energetický trh v Severním Irsku je jedním z problémů, které nebudou vyřešeny, pokud nedojde k celkové dohodě mezi Británíí a Bruselem. Ohrožena je i pravidelná letecká doprava mezi Británií a zeměmi Evropské unie, spolupráce v oblasti policie a bezpečnosti i spolupráce v oblasti dodávky jaderných izotopů pro zdravotnictví a jaderného materiálu pro elektrárny.


Britská vláda se také připravuje na katastrofický scénář, kdy by Británie do čtrnácti dnů po brexitu byla postižena nedostatkem léků, pohonných hmot a potravin.  Vláda se připravuje na možnost, že bude muset v tom případě použít armádu. Není totiž vyloučeno, že po zavedení nových celních kontrol v britských přístavech se zcela rozloží dodávky všeho ze zahraničí.

0
Vytisknout
8704

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018