Mezitím v Absurdistánu 80:

Chyba, že byl pád komunismu v Polsku nekrvavý, Wałęsa odstraněn z oslav a všude vládne Panna Maria

3. 9. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Socha papeže Jana Pavla II. v Poznani: "Kryl jsem pedofily"

Léto je v politice obyčejně obdobím lenosti. Pro mě to bylo taky takovým obdobím. Na všechno jsem se vykašlal a jel jsem autem na výlet po Evropě - ze Skotska přes Anglii, Benelux a francouzské Alpy do Toskánska a do San Marina. Myslel jsem, že se mě lidé budou ptát na brexit - konec konců, cestoval jsem v automobilu s britskou poznávací značkou - avšak ukázalo se, že to nikoho nezajímalo. Slyšel jsem jen za svými zády pár vtipů jako "Koukej, nějací Britové sem tu celou cestu přijeli autem." "No, po tom jejich idiotství je to zřejmě jejich poslední šance, tak jsou zoufalí vidět Evropu." Hehe, legrace.

Rozhovor Britských listů 180.

Proč nemáme s lidmi pocit sounáležitosti?

31. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



"Zaujalo mě, jak Miloš Forman dokázal zaznamenat při pozorování mentality českého národa takovou tu nelidskou krutost. Ale tehdy, v šedesátých letech to byl teprve začátek." "Kam se vytratila elementární potřeba sounáležitosti s ostatními lidmi? Dnes se k nám nedostávají možnosti pocítit sounáležitost s jinými." Nebo ano? To jsou otázky, o nich hovoří Jan Čulík a Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů. Ten se vysílá Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. srpna 2018.

The leader of the Czech Social Democrats "takes steps" against "increased criminality by foreigners"

3. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Jan Hamáček (39), the current leader of the Czech Social Democrats, has informed us on Twitter that he has started a project of "joint police patrols" in which Czech Police will cooperate with Polish police and Slovak Police. The purpose of the joint patrols is "to tackle increased criminality by foreigners".

By statements like these, Hamáček is evidently trying to attract extreme right wing support to the Czech Social Democratic Party,  the popularity of which has plummetted spectacularly over the past couple of years and whose electoral support is now 6,5 per cent.

Pozoruhodné. Hamáček se snaží zalíbit fašistům

3. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Tvrdí cosi o "zvýšené kriminalitě cizinců", zatímco všechny statistiky v Evropě ukazují, že cizinci páchají méně trestných činů než domorodci. Kromě toho v ČR žádní imigranti nejsou. :)

Jan Hamáček by měl vědět: Když se někdejší centristická strana lísá k fašistům, voliči budou hlasovat pro fašisty, ne pro někdejší centristickou stranu. Proč jít ke kováříčkovi, když lze jít ke kováři? Jediné, čeho centristická strana dokáže, je, že zlegitimizuje rasismus a nenávist.
Hamáček reagoval na Twitteru, že mu nejde o kriminalitu uprchlíků, ale zahraničních dělníků. Loni prý byla kriminalita zahraničních dělníků 16 procent, letos prý už 26 procent:

Bohužel, přesto takovéto výroky přispívají k všeobecné atmosféře xenofobie v České republice. Hamáčkovi už čeští občané na Twitteru odpovídají, že by měl také angažovat "arabskou policii" proti Arabům v Teplicích...

V Mladé Boleslavi žije asi 12 000 zahraničních dělníků, především Slováků a Poláků. Je to asi čtvrtina obyvatelstva, tedy 26 procent trestných činů "spáchaných cizinci" by bylo naprosto v normě. Není jasné, proč je nutné na to xenofobně upozorňovat. A čeští policisté se opravdu při řešení trestných činů nedomluví se Slováky a s Poláky?

Čekání na pád pana Poche

3. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je to od začátku velmi absurdní divadlo. ČSSD se rozhodla pro vstup do vlády na základě vnitrostranického referenda. Hlasovalo se o vstupu do koaliční vlády s ANO a členové ČSSD rozhodovali i na základě toho, že jim bylo oznámeno, jaká ministerstva ČSSD bude mít a kdo na ně bude kandidován.

Bylo to logické. Předpokládalo se totiž na základě tradice, že koaliční strany si do nominací na ministry nemluví. A ANO žádné jasné výhrady přede referendem ani nemělo. Na základě složité vnitrostranické rovnováhy v ČSSD byl jako ministr zahraničí vybrán kandidát pražské organizace Miroslav Poche. Prezidentovi byl učiněn ústupek v případě ministra zemědělství. Všichni měli být spokojeni. Vnitrostranické referendum také schválilo účast ČSSD ve vládě.

Požár a skandální nedbalost pravicové vlády zničily největší archeologické bohatství Jižní Ameriky

3. 9. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Nejstarší fosilie v Jižní Americe (staré 12 tisíc let). Největší sbírka egyptských mumií na latinském kontinentě. Domorodý oděv tisíce let starý. Deníky dcery císařovny Marie Teresy (Leopoldiny), která  r. 1822 vyhlásila nezávislost Brazílie z Portugalska (její manžel, portugalský královský syn,  v té době cestoval). Šedesát tisíc vzácných a vyhynulých druhů hmyzu. Všechno zničeno.

Pro ČRo a další česká média: Co způsobí vaše podpora autoritářského populismu

3. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Mainstreamová média si hrají s ohněm, když se snaží zvýšit svou čtenost šířením emocionálních zpráv a zuřivosti. Zdá se, že jim vůbec nedochází, že tím pomáhají dostat se k moci přesně těm silám, které, až převezmou moc, zlikvidují svobodu tisku. Viz Maďarsko či Rusko. Podřezávají si větev, na které sedí.

 

Kam směřuje politicky Česká republika

2. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

28 procentům voličů nevadí finanční podvody Andreje Babiše ani jeho protizákonný a nelidský postoj vůči uprchlíkům, ani jeho lísání se k diktátorům jako Orbán,  13 procent voličů podporuje podvodníky z ODS, 8 procent fašisty z SPD a 8 procent fašisty z KSČM. Piráti jsou s ultrapravicí flirtující amatéři... No potěš Pámbů... Bude se v  ČR vůbec dát ještě žít? (JČ)

29766

Bodláky Václava Duška

Bombarďáci bez studu

3. 9. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Bytosti třeskutě pumprdetní se úspěšně rojí v podhorské kotlině. Kafrají. Neuvěříš, kdo se uvelebil v předních řadách kapitalistického pokroku, po vychytralém zákroku. Čítankové zločiny už skomírají; zastaralí pěšáci podivuhodných názorů vyzpěvují písně vtáků darebáků. Omluvit lze cokoli, ohnout právo do hrůzné abstrakce – drobnost. Máme se rádi, budeme šéfovat neschopnému světu, přineseme poznání, že není velkých ani malých překážek – my je obejdeme, my je podlezeme, zaplatíme si pohodlnou cestu k úspěchu. Nicota z nás trouby činí a bezduchost žene lidstvo do záhuby. Politická drobotina se morduje o dostatek zrna, žlaby a žlábky ceněny nad vzdělanost – vzdělanost je překážkou k pragmatismu, váhání nemáme v popisu práce, důslednost vítězí pravidelně, volby nevolby. Zdá se, jako by umělci určovali směr rozvoje a nastolovali pravidla - chce to řvát, dialog hnát po břit únosnosti! My máme pravdu, nenecháme si ji sebrat.

V pondělí se v Saské Kamenici bude konat protirasistický koncert. Chystají se na něj desetitisíce lidí

3. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Německý ministr zahraničí apeloval na občany, aby byli více aktivní v boji proti rasismu

V pondělí se bude konat ve východoněmeckém městě Saská Kamenice (Chemnitz) obrovský rockový protifašistický koncert. Více než 27 000 lidí přislíbilo na něm účast. Koná se pod heslem Wir sind mehr - Nás je víc.

Na facebookové stránce akce se praví: "Rasismu nesmí být dovoleno, aby ovládl ulice. Všem těm lidem, kteří se stali terčem útoků od neonacistů a kteří podporují hodnoty, jako je tolerance, respekt a lidskost, chceme ukázat, že nejste sami."

Die Welt: V Německu nemají problém s integrací uprchlíci, ale Sasové

2. 9. 2018

čas čtení 4 minuty


Nárůst fašismu v Sasku má hluboké historické kořeny - Sasko totiž vůbec není Německo. Sasové požadují tvrdý autoritářský stát podle pruského vzoru, západní Německo je založeno na demokracii a právním státu. Ten musí zvítězit, argumentuje historik zabývající se Německem James Hawes.

"My žádní nacisti nejsme!"



Fašistické nepokoje v Saské Kamenici nejsou pro Němce ničím novým. Sasové poprvé šokovali Německo po sjednocení země v roce 1991. Tehdy, po celém týdnu násilí v malém městě Hoyerswerda, byly úřady nuceny v noci tajně odvézt 230 žadatelů o azyl. Toto epochální vítězství neonacistů se tam dodnes oslavuje. Stát nebyl schopen postavit se populistické ultrapravici ochotné použít násilí.

Pro stoupence Czexitu: Barnier odmítl návrhy Theresy Mayové

3. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Vyjednavač EU pro brexit také varoval, že evropské automobilky budou muset používat méně součástek vyrobených v Británii


Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier konstatoval, že se ostře staví proti návrhům Theresy Mayové pro brext. Varoval také evropské výrobce automobilů, že budou muset používat méně součástek vyrobených v Británii. Návrhy Mayové ohledně celních opatření jsou protizákonné a její návrh "společných předpisů" pro zboží by zlikvidovaly evropský projekt.

Tisíce lidí protestovaly v Rusku proti návrhu zvýšit věk odchodu do důchodu

3. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Vladimír Putin návrh označil za "finanční nutnost"


V neděli protestovaly tisíce lidí po celém Rusku proti plánům vlády zvýšit věk odchodu do důchodu, navzdory nedávnému příslibu Vladimíra Putina, že nepopulární opatření zmírní.

Asi 9000 lidí protestovalo dva kilometry od Kremlu v Moskvě. Moskevská police odhadla počet účastníků na 6000.

Mnoho lidí neslo rudé vlajky a transparenty hlavního organizátora protestů, komunistické strany KPRF.

Ve středu Putin oznámil, že zvýšení věku odchodu do důchodu pro ženy bude sníženo z navrhovaných 63 let na 60. V současnosti odcházejí v Rusku ženy do důchodu v 55 letech. Putin chce zvýšit věk odchodu mužů do důchodu ze 60 let na 65 let. To nezmírnil.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

PŘEČETLI JSME:

Kam ČR posunulo sestavování vlády

2. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Při povolebním sestavování vlády jsme viděli postupy, které byly spíše projevem mocenského manévrování prezidenta než naplňováním úkolů, jež vyplývají z jeho ústavní role, ale to není v politice neobvyklé. Novinkou ovšem bylo, že u obou sestavovaných vlád prezident do vlády dostal své lidi. První vláda tak byla spíše koalicí ANO (Babiš) – Zeman, k níž se při sestavování druhé vlády připojilo ještě ČSSD. A co je ještě závažnější, poprvé v našem ústavním systému prezident nejmenoval navrženého ministra.

Způsob „řešení“ problému (ne)jmenování ministra (co vlastně premiér prezidentovi navrhl?) předvedl Kocourkov v plné parádě a dalo prostor (kolikátý již?) prezidentovi pro zesměšnění ústavních procedur a ponížení jednotlivých aktérů. Zesměšňování a ponižování je takřka vždy součástí opouštění ústavně právního demokratického prostoru. Kdo by chtěl veřejně hájit tyto principy, kterým se „všichni“ smějí? A u nás konec konců neúcta k ústavním principům a právnímu státu není žádnou novinkou a demontáž právního státu není tak obtížná; díky i předchozímu vývoji stojí totiž na hodně vratkých nohou. Přitom ústavně konformní řešení zde bylo: Premiér měl trvat na jmenování ministra a v případě nejmenování měl podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Teprve poté mohl hledat nějaké provizorní řešení.

Dalším výrazným posunem ve vládnutí, kterému takřka není věnována pozornost, je proměna členů vlády jen v jakési správce resortu. Opět se zapomíná na to, že vláda v našem systému rozhoduje ve sboru, a proto by ministři měli být především politiky, kteří dokáží prosadit koncepční a vnitřně konsistentní vládní politiku. Problém je o to závažnější, že i díky opozičním „demokratickým“ stranám se v minulém parlamentě podařilo zabránit nastartovat skutečnou transformaci státní správy. Díky panu Kalouskovi a jeho mediálně úspěšném obrazu „superúředníka“, s nímž hrdinně organizoval parlamentní obstrukce, si nakonec opozice a koalice padly do náručí a dohromady osekaly celou reformu. Nástroj, který by mohl účinně bránit Babišovi (či komukoli jinému) dostávat pod kontrolu stát (state capture), tak není k dispozici.

Kompletní text ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2018

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 466.08 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 86 289.51 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme ***přibližně o třetinu*** větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem srpna 2018 249 661.49 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Protesty proti nacismu v Dolním Sasku

2. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

V Bad Bedheimu, malém městě v Dolním Sasku, se konal tento protest proti nacismu, účastnily se ho všechny politické strany. Když sledujete záběry ze Saské Kamenice, nezapomeňte, že se po celém Německu konají protesty. Obyčejní lidé vystupují proti neonacismu.


Babiš se vychloubá Orbánem...

1. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Andrej Babiš s Viktorem Orbánem večeří v době, kdy Orbánova vláda odpírá potraviny uprchlíkům zadržovaným v maďarských vazebních věznicích a nutí je hladověním, aby souhlasili se svým odchodem z maďarského území. Tak oba večeří, zatímco z Orbánova rozhodnutí uprchlíci věznění v Maďarsku hladovějí. Velmi strategické rozhodnutí zveřejnit v tomto kontextu  zrovna fotografii z večeře... (JČ)

Chcete oživit politický střed? Začněme bojovat proti korupci!

1. 9. 2018

čas čtení 4 minuty



Centristé a autentičtí demokraté by měli přestat hovořit o imigraci, o rase a o muslimech, všechno jsou to témata, která naprosto přehání bulvární tisk. Francouzi si myslí, že 30 procent občanů v jejich zemi jsou muslimové, ve skutečnosti je ve Francii muslimů 7,5 procenta. Italové si myslí, že v Itálii žije 20 procent muslimů, ve skutečnosti žije v Itálli 3,7 procent muslimů. Dokonce i Američané si myslí, že 17 procent jejich spoluobčanů jsou muslimové. Skutečný počet je méně než 1 procento, píše Anne Applebaum.

Západní mainstream - a to je většina lidí - by se namísto toho měl sjednotit kolem skutečných problémů, které zkreslují naši politiku a naši ekonomiku: na politickou korupci, na propírání špinavých peněz a na daňové ráje a podvodné firmy, které umožňují hrstce lidí odčerpávat obrovské množství peněz z našich zemí a skrývat je, někdy doslova, na karibských ostrovech. 

Děsivá zjištění o stravování mladistvých

1. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Většinou v příloze Relax LN nebývá pro mne nic zajímavého... ale dnes tam mají výsledky studie o stravování dětí na moravských středních školách, a to vskutku stojí za to..., píše Boris Cvek.  Je děsivé, jak se nám společnost rozpadá už na základě výživy (pro mne je majetková a třídní nerovnost v pořádku, pokud znamená, že někdo se jakž takž zaslouženě má lépe než dobře žitelný standard, nikoli to, že se lidé propadají do podmínek, v nichž jsou ohroženi na základním zdraví i životě):

Je rozumné kádrovat pachatele trestných činů podle jejich národnosti?

2. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Z výše uvedeného vyplývá, jak pošetilé je  vytvářet dojem kolektivní viny zdůrazňováním etnika pachatelů. Za útok Polky v Itálii zjevně nenese vinu celé Polsko, stejně jako za útoky severoirských extremistů či Arabů nenese vinu celé Irsko ani muslimský svět. (JČ)

Pražské jaro: Ondřej Neff si v rozhlase vymýšlí a moderátoři ho nekorigují

2. 9. 2018 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Třeba pro tohle: https://www.youtube.com/watch?v=p89-DDbrLNc&t=30868s, stopáž 8.40:00 až 8.37:'00. Ondřej Neff  zde tvrdí, že cenzura v rozhlase byla až do 21.srpna 1968, alespoň pro něj, když se toho dne probudil a "náhle" se mohlo vysílat živě.

Cenzura byla zrušena oficiálně zákonam už 26. června, neoficiálně se vysílalo a psalo bez cenzury již několik měsíců Pražského jara. Ostatně z vystoupení jiných bývalých novinářů v témže pořadu, kde mluví Neff, to jasně plyne. Ušlo mu to nyní i tenkrát v roce 1968? Proč ho na to kolegové novináři Pokorný a Veselovský ihned neupozornili, když jiné účastníky rekonstrukce vysílání Československého rozhlasu z 21.8.1968 na jejich nepřesnosti pohotově ano?

Mohli se ho zeptat taky na to, jestli byla v ČSSR cenzura v době, kdy byl na konci osmdesátých let redaktorem časopisu režimních spisovatelů Kmene  http://www.pametnaroda.cz/witness/index/id/1741?locale=cs_CZ
                                                                           

O nenávisti, malosti a úzkoprsosti v americké politice

1. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Barack Obama na pohřbu Johna McCaina: Tolik v naší politice, v našem veřejném životě, v naší veřejné debatě se zdá malé, nenávistné a úzkoprsé. Vyžíváme se v bombastu a v urážkách, v předstíraných kontroverzích a uměle vytvářené zuřivosti. Je to politika, která předstírá, že je odvážná a tvrdá, ale ve skutečnosti je zrozená ze strachu.

John na nás apeloval, abychom byli velkomyslnější. Apeloval na nás, abychom byli lepší. Dnes je pouze jediný den ze všech dní, které kdy nastanou, ale to, co se stane ve všech těch dnech, které kdy nastanou, může záviset na tom, co uděláte dnes. Jakým lepším způsobem by bylo učinit poctu životu služby, životu Johna McCaina, než snažit se co nejlépe následovat jeho vzoru. Dokázat, že ochota vstoupit do arény a bojovat za tutu zemi není vyhrazena jen pro několik málo lidí, je to otevřeno nám všem, a je to vlastně požadováno od nás všech jako od občanů této slavné Republiky. Tak mu zřejmě uděláme největší poctu. Tím, že uznáme, že jsou některé věci, které jsou závažnější než politická strana, nebo ctižádost, nebo peníze, nebo sláva, nebo moc. Že jsou některé věci, za které stojí riskovat všechno. Zásady, které jsou věčné. Pravdy, které trvají. Když jednal nejlépe, John nám ukázal, co to znamená. Za to jsme mu všichni hluboce zavázáni. Nechť Bůh žehná Johnu McCainovi. Nechť Bůh žehná této zemi, které John McCain sloužil tak dobře.


Polsko: Strana PiS vyloučila Walesu z oslav dohody Solidarity s komunistickou vládou

1. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

V den výročí triumfální dohody nezávislého odborového hnutí Solidarita (jehož šéfem byl Lech Walesa) s komunistickou vládou v Polsku, uzavřené dne 31. srpna 1980, vyloučila dnešní vláda strany Právo a spravedlnost Walesu ze všech oslavných ceremonií tohoto výročí. Ve vládě strany Právo a spravedlnost nezasedají žádní seriozní aktivisté z té doby. Avšak historii nebude tak jednoduché přepsat, míní Anne Applebaum.


Sobota 17. hodin: V Saské Kamenici demonstrují i čeští fašisté

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Videozáznam německé televize ZDE

Německý novinář a jeho televizní štáb se stali terčem útoků tři neonacistů. Útočníci mlátili opakovaně do kamery, policie nebyla přítomna:

Noc v Saské Kamenici: Při filmování na míst v centru města se náš filmový štáb stal terčem útoků od pravicových radikálů a jen tak tak unikl do bezpečí. Nikdy jsem ještě nezažil tolik nenávisti proti médiím jako o tomto víkendu v Chemnitz.



Demonstranti v Chemnitz skandují nacistické heslo o Luegenpresse (lživém tisku):

Skandování "lügenpresse" (lživý tisk, hitlerovský termín), občasné útoky na tisk, píše J. Lester Feder z Huffington Post. Někdo se pokusil sebrat mi mobil, když jsem filmoval:


Organizátor sobotní demonstrace v Chemnitz upozorňuje účastníky, aby na veřejnosti nehajlovali pravicí. Zvláštní, že je nutno účastníky demonstrace, někteří z nichž tvrdí, že nacisté nejsou, na toto upozorňovat. (Říká jim "Nevětrejte si své podpaží. Držte svou pravou ruku u těla." - V Německu je hajlování trestným činem.)



Channel 4 News: Ultrapravičáci se znovu srocují v Saské Kamenici, u sochy Karla Marxe. Videoreportáž zde:


Uprchlíci víru neřeší

1. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Eva Zahradníčková z děsivě přeplněného uprchlického tábora Moria na ostrově Lesbos:


Projev, který premiér Babiš mohl pronést při návštěvě Itálie, ale nepronesl?

31. 8. 2018 / Redakční komentář Britských listů

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vážený ministerský předsedo, vážený pane Conte, 

chtě bych dnes potvrdit, že Česká republika se považuje za plnohodnotného člena Evropské unie, který si plně uvědomuje své závazky z tohoto členství vyplývající. Její obyvatelé považují humanismus, úctu k člověku, úctu k lidskému životu a solidaritu s bližními, ať už jednotlivci či zeměmi, za součást své základní identity. Čeští občané jsou si velmi dobře vědomi výhod, které pro ně z partnerství v rámci EU vyplývají. Mohou do Itálie nejen svobodně cestovat, ale také se sem stěhovat, usazovat se tu, navštěvovat základní, střední a vysoké školy. Zakládat firmy, investovat do vašich podniků. Skupovat pozemky, otvírat hotely a restaurace. 

Jsme si dobře vědomi, že s nabytými svobodami, právy a  výhodami přicházejí také povinnosti. Odpovědnost, solidarita a povinnost ke vzájemné pomoci. Chci Vám tedy oznámit, že Česká republika bez ohledu na předepsané kvóty, ochotně a ve spolupráci s vašimi úřady převezme péči o dvě procenta uprchlíků, kteří přistanou u italských břehů. Přednostně o sociálně slabé: děti bez doprovodu, osamělé matky s dětmi, hendikepované a nemocné. Takový přístup odpovídá nejlepším tradicím humanismu, na kterých byl právě před sto lety založen československý stát. Hrdě se k těmto hodnotám hlásíme a chceme se za ně praktickými kroky brát. 

Češi, snad společně i se Slováky tak budou moci také splatit dluh ostatním zemím, které při opakovaných emigračních vlnách ve 20. století ochotně přijímaly české a slovenské uprchlíky odcházející kvůli válkám, pogromům, invazím či útlaku a pošlapávání základních lidských práv. Z bývalého Československa odešlo v minulém století několik set tisíc osob. Budeme-li schopni nabídnout střechu nad hlavou několika stovkám uprchlíků, kteří přišli nebo přijdou do Itálie, splatíme tak jen malou část svého dluhu, který cítíme vůči ostatním. 

Uprchlíkům, kteří do České republiky přijdou nabídneme veškerou pomoc s jejich začleněním do běžného života, včetně kurzů českého jazyka. Občané České republiku jsou si dobře vědomi, že jejich země může v 21. století uspět jen tehdy, pokud zůstane společností otevřenou, bez předsudků vůči lidem jiných národností, jiné barvy pleti nebo náboženského vyznání, jazyka nebo zvyků. Takovou zemi zastupuji a takovou zemí chceme být. 

Na závěr, byť nejde o žádnou zanedbatelnou maličkost:  Mezi uprchlíky připlouvajícími do Řecka, Itálie, Španělska a Malty jsou jistě ti, kteří jistě naplňují literu i ducha Úmluvy OSN z roku 1951. Jako signatáři této Úmluvy cítíme plnou odpovědnost za její naplňování a chceme jít v tomto ohledu příkladem ostatním evropským zemím.

Děkuji vám za pozornost.

Andrej Babiš

Premiérův Komenský: Představa, že vzdělanost brání migraci, je komická

30. 8. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Cituji z Novinek: „Bude to takové gesto od našeho státu. Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace není přesídlování národů, ale jejích vzdělávání. Pokud budou lidé vzdělaní, tak zůstanou doma a nebudou chtít jít jinam do Evropy,“ podotkl premiér.

Nejsem si jistý, zda pan premiér má ponětí o tom, kdy Komenský žil a jaký měl životní osud. Komenský musel v roce 1628 odejít do exilu kvůli svému náboženskému přesvědčení. Byl protestantským biskupem. Pobýval v Polsku, Uhrách, Švédsku a Nizozemí, kde je pohřben. Jeho vzdělanost mu pomohla, aby se uchytil v cizině, ale nemohla ho ochránit před poměry v jeho vlasti. Kdyby Komenský utíkal před náboženskou nenávistí ze Sýrie dnes, co by mu pan premiér řekl? Nepřijmeme ani jednoho uprchlíka.

Na obranu památkářů a ekologů, a tedy i slušnosti

31. 8. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty


Nějak už jsme otupěli, může se na nás dříví štípat a necháváme si všechno líbit. Co bylo před nedávnem nepsanou, ale přesto dodržovanou normou, je dnes běžně zpochybňováno, obelháváno a obcházeno. Nemáme v sobě vědomí, že zákony jsou zde na ochranu slabších, a že mohou být, nejsou-li svévolí zákonodárce, minimem morálky a vyjádření prospěchu společnosti oproti bezuzdnému drancování.

Česko: Co zbylo z prosperity

31. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

68 %  spoluobčanů  vnímá jako bezpečnostní hrozbu uprchlíky, ačkoliv do České republiky se téměř nikdo stěhovat nechce - a o problematiku migrace se zajímá výrazně více českých občanů, než o války na Ukrajině nebo v Sýrii (přičemž druhý zmíněný konflikt patří k hlavním příčinám evropské migrační krize). Jejich obraz světa a hodnotové priority se tedy výrazně liší od těch, které by umožnily pružnou reakci na nadcházející vodní krizi v České republice.

Vřelé díky za destrukci principu reality patří především "alternativním médiím" žijícím z instinktivní paniky mediálně negramotných

Podle Světové zdravotnické organizace dnes, na samém počátku rapidní změny globálního klimatu, až 2,1 miliardy obyvatel planety chybí doma přístup k hygienicky bezpečné pitné vodě. Ještě více než dvakrát tolik jich postrádá bezpečnou kanalizaci ZDE. 600 milionů lidí sdílí toaletu nebo latrínu s jinou domácností ZDE. 892 milionů lidí ovšem nemá zajištěn přístup ani k takovémuto minimálnímu hygienickému standardu ZDE. Není tedy divu, že například Alžírsko se právě po mnoha letech znova potýká s epidemií cholery - bakteriální infekce typicky přenášené vodou nedostatečně zabezpečenou před lidskými výkaly ZDE.

28736

Český blboun nejapný

30. 8. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Český prezident Miloš Zeman na sebe opět cíleně upoutal pozornost (nic jiného mu totiž nezbývá), když prohlásil: „Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo.“ Český prezident ale už poněkud žije mimo reálný svět, když kupříkladu tvrdí, že letadla, která v New Yorku 11. září 2001 narazila do Světového obchodního centra, zakoupil teroristům Afghánistán. Na základě tohoto falešného hodnocení Miloš Zeman volá do zbraně, neboť u Kábulu se podle něj bojuje za Prahu. Mytologie mu však nikdy nebyla cizí, jak ostatně dokládá jeho aktuální výrok.

Venezuelané jsou Syřané Jižní Ameriky

31. 8. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Zatímco Evropa čelí dilematu, co má dělat s obrovským přílivem syrských přistěhovalců, uprchlíků z války, Brazílie, Kolumbie, Ekvádor, Peru a Chile čelí obrovské vlně lidí, kteří prchají z hrůz ekonomické a policejní násilí venezuelské vlády Nicoláse Madura.

Počet Venezuelanů, kteří hledají azyl v Brazílii a dalších zemích v regionu v roce 2018, je 5,5krát vyšší než počet Sýřanů, kteří hledají útočiště v Evropě. Údaje shromážděné OSN ukazují, že letos oficiálně požádalo  137 000 lidí, kteří opustili Venezuelu, oficiálně  o azyl v zemích jako Brazílie. Počet Syřanů, kteří požádali o azyl v Evropě ve stejném období, činil 24 700 osob. Přibližně 2,3 milionu Venezuelů - z populace 30,6 milionů – je ted’ v zámoří. Z toho od roku 2015 jich emigrovalo 1,6 milionu, podle údajů Organizace spojených národů.


Stěhování národů

30. 8. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Člověk neznalý jen léta poslouchá blábolení o uprchlících a snaží se udělat si vlastní názor nezatížený jakoukoli propagandou. Kolega Hašek by si s tím určitě poradil. Na Lipnickém kopci ve stínu středověkých hradních zdí u žejdlíku lahodného moku (možná z brodského měšťanského pivovaru) by mohl psát další díl. Třeba o tom, jak Švejk opálený skoro do černa z povalování se na letošním pološíleném slunci vyrazí pěšky z Budějic do Bratislavy a v jedné střediskové vísce u Popradu (kudy skoro zaručeně šel :-) by si ho na místní policejní stanici pohýčkali „ako prvého skutočného MIGRANTÁ (aj uniformy by si dali)“.

Tragický osud Rohingyů vyvrací mytologii o mírumilovných a krvežíznivých náboženstvích

Dočkají se oběti genocidy v Myanmaru satisfakce?

30. 8. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

OSN požaduje, aby se myanmarští generálové, kteří nesou zodpovědnost za vypalování vesnic, masové vraždy a hromadné znásilňování muslimských Rohingyů, ze svých zločinů zodpovídali před Mezinárodním trestním soudem (ICC). Rangún podle očekávání závěry zjišťovací mise popírá, protože pracovníkům OSN nepovolil vstup do Myanmaru, takže nemohli nic zjistit (sic). Navíc mocenská konstelace v Radě bezpečnosti OSN ani kontroverzní spolupráce Rangúnu s některými západními zeměmi není kauze Rohingyů příliš nakloněna.

Kde je morálka a humanita? Binjamin Netanyahu flirtuje s fašistickým vzýváním síly a moci

31. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Izraelský premiér: Slabí se rozkládají, jsou zmasakrováni a jsou vyhlazeni z historie, zatímco silní, ať už je tomu jakkoliv, přežijí. Silní jsou respektováni, a jen se silnými se vytvářejí aliance a nakonec se mír uzavírá se silnými.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Bývalý spolupracovník firmy Cambridge Analytica byl v USA obžalován z trestného činu

31. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Sam Patten byl odpovědny za operace firmy Cambridge Analytica v USA, které testovaly postoje amerických voličů vůči Vladimíru Putinovi. Vím, že bude následovat další vývoj, píše whistleblower z firmy Cambridge Analytica Christopher Wylie.




Sam Patten byl poradcem jedné ukrajinské politické strany a spolupracoval s obžalovaným Paulem Manafortem. Patten v pátek přiznal vinu, že se neregistroval v USA jako zahraniční lobbista, když pracoval pro ukrajinskou politickou stranu. Byl obžalován z porušení Zákona o registraci cizích agentů, přestože zastupoval ukrajinskou politickou stranu zvanou Opoziční blok od roku 2014 až do letošního roku.

Patten také přiznal, že nasměroval protizákonný finanční dar ze zahraničí inauguraci Donalda Trumpa. Jako "bíly kůň" předal Trumpově inauguraci 50 000 dolarů od ukrajinského podnikatele, který dar nesměl Trumpovi dát.

Patten utvočil firmu s jedním Rusem, kter obdržela od roku 2015 asi milion dolarů za poradenské služby pro ukrajinský Opoziční blok.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Němečtí politikové normalizují extremní pravici

31. 8. 2018

čas čtení 3 minuty


Ve středu večer ve Wismaru, v dalším městě ve východním Německu, zbili tři útočníci dvacetiletého uprchlíka řetězem. Pokud to není varování pro naše politiky, směřujeme do doby temna.


Šokující scény v Chemnitz (Saské Kamenici) připomínají události v Rostocku v roce 1992, kdy neonacisté podpálili činžovní dům, v němž bydleli vietnamští uprchlíci, píše Doris Akrapová, novinářka z německého listu TAZ.

Němečtí fašisté v Chemnitz zneužili fotografie obětí domácího násilí k šíření lží o uprchlících

31. 8. 2018

čas čtení 4 minuty


Němečtí neonacisté demonstrující v Saské Kamenici (Chemnitz) zneužívají fotografií obětí domácího násilí v USA a v Británii k lživému obviňování imigrantů, že "útočí na bělošky".


Během násilných, dvoudenních demonstrací v Chemnitz, které se tam odehrály o minulém víkendu, nacisté hajlovali u transparentu s fotografiemi zbitých žen. Fotografie jsou součástí rychle se šířícího lživého memu, který tvrdí, že Němky jsou obětí násilí od uprchlíků. Avšak fotografie jsou koláží snímků buď neznámého původu, anebo žen z jiných zemí (často z USA a z Británie), které byly zbity svými partnery, policií, nebo v případě jedné Angličanky Skotem, který byl proti imigraci Angličanů do Skotska.

Theresa Mayová se opět ztrapnila na veřejnosti, tentokrát "tancem" v Africe

31. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Mayová má fantasmagorickou představu, že na obrovské obchodní výměně Británie z EU nezáleží a že po brexitu se Británie "osvobodí" a bude obchodovat s Afrikou (obchodní výměna Británie s EU je asi 220 miliard dolarů ročně, s Afrikou je v desítkách miliard dolarů). Proto namísto těsných styků s EU jezdí Mayová do Afriky, teď se tam ztrapnila tímto "tancem".

V Británii nyní vyplývá z průzkumů veřejného mínění, že většina Britů už nechce odejít z Evropské unie. Mayová však na dotaz novinářů tyto informace odmítla a odmítla také poskytnout britským občanům právo na nové referendum. Nezáleží na tom, že původní referendum v červnu 2016 se konalo na základě lží a Angličané rozhodovali absolutně bez informací. Když teď poznali, že brexit je blbost a povede k ekonomické katastrofě, Mayová jim odpírá právo hlasovat znovu. Zato tancuje v Africe!!

Proč? Mayová je rukojmím ultrapravicové kabaly v Konzervativní straně kolem Jacoba Reesa-Mogga a další fundamentalisticky probrexitových maniaků, kteří, jak na to šokujícím způsobem poukazuje Simon Jenkins, jsou pro svou fantazii ochotni zlikvidovat ekonomicky svou vlastní zemi. Bojí se chovat se rozumně, protože by skončila.

Toto video se nyní virálně šíří na internetu, k hrůze rozumných Britů, Naše spolupracovnice Amy Mackinnon, laureátka prestižní mediální Dupontovy ceny 2018, udělované Columbia University (je to mediální Pulitzer) píše na Twitteru po zhlédnutí tohoto videa: Vzdávám se svého britského občanství!  (JČ)



Trump: "USA odejdou ze světové organizace pro obchod, ruším podporu pro palestinské uprchlíky" a rozsáhlé skandály s Ruskem

31. 8. 2018

čas čtení 3 minuty



Aktivní opatření (Active Measures)
je nový dokumentární film amerického režiséra Jacka Bryana, který argumentuje, že zásahy Ruska do americké politiky nezačaly v předvolební kampani v roce 2016, ale že Rusko si pěstuje Donalda Trumpa (neskrupulózního amorálního podvodníka) už od osmdesátých let dvacátého století. Už v roce 1984 totiž Trump prodal pět kondominií v Trump Tower v New Yorku ruskému mafinánu Davidu Bogdanovi. V posledních letech pak se zájmem zjistilo, že dlouholetou kultivaci Donalda Trumpa může Rusko výhodně využít k destabilizaci amerického prezidentského úřadu a celého amerického systému. Film obsahuje velké množství podrobných informací ("Kdopak vlastní těch 19 procent akcií v ruské ropné společnosti Rosneft?") a sleduje jednání ruských oligarchů Rybolovleva, Agalarova, Mogileviče  a dalších.  ZDE

Čína zachází s islámem jako s duševní chorobou

31. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Milion muslimů je podle zdrojů OSN a USA právě zadržován v čínských internačních táborech, napsala Sigal Samuelová. Bývalí vězni, z nichž většinu tvoří příslušníci ujgurské menšiny, sdělili novinářům, že během indoktrinace trvající několik měsíců byli nuceni zříci se islámu, kritizovat vlastní islámské přesvědčení a každý den po několik hodin recitovat propagandu komunistické strany.

Saúdská Arábie jmenovala první starostky

31. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Jmenování prvních tří saúdských žen starostkami znamená kontinuitu pro projekt změny, napsal Abdalrahmán ar-Rašíd. Pokud bude Saúdská Arábie pokračovat cestou rozvoje, čeká ji nepochybně spokojená budoucnost.

Švédští tátové v bodech

31. 8. 2018

čas čtení 3 minuty


Švédsko má jeden z nejvelkorysejších systémů rodičovské dovolené na světě.

Současný systém umožňuje rodičům zůstat doma se svým dítětem 480 dní – placených státem. Rodiče mají po dobu 390 dní nárok na téměř 80 procent své mzdy až do stanovené maximální výše. Zbývajících 90 dní pak pobírají nižší denní příspěvek v jednotné výši. Z rodičovské dovolené je devadesát dní vyhrazeno výlučně pro každého z rodičů.

Švédsko se v roce 1974 stalo první zemí na světě, která mateřskou dovolenou nahradila dovolenou rodičovskou.


  • Dnes si otcové vybírají zhruba 25 procent celkového počtu dní, který má pár k dispozici. Kdyby počet dnů rodičovské dovolené čerpané muži rostl týmž tempem jako dosud v 21. století, dosáhne se vyrovnání v počtu dnů čerpaných muži a ženami teprve v roce 2040.

Co je a co není důležité

30. 8. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

Začátkem června mi BL zveřejnily můj zatím poslední článek. Ten vyvolal reakci pana Čulíka, k oběma článkům se pak připojila řada diskutujících čtenářů.

Nemůžu říct, že bych odpovědi pana Čulíka považoval za dostatečné. Například nechápu, proč by v běžném smyslu integrovaný člověk nemohl být stoupencem liberalismu nepřátelské ideologie. Třeba komunismu nebo radikálního islamismu. Taktéž si nemyslím, že by se tyto problémy daly řešit čtením knih, chozením ven či jinou variantou „strategie pštros“. Ale to teď nechci řešit. V každém případě, pokud jde o rizika islamismu či zavedení islámského práva v Evropě, byla reakce pan Čulíka i ostatních diskutujících k věci.

Jenže tohle byla jen druhá část mého článku. Ta nejkratší.

Kdosi z policie v Chemnitz předal zatykač ultrapravici - tak vznikly násilné demonstrace

30. 8. 2018

čas čtení 4 minuty

Chemnitz je město s vysokou nezaměstnaností. Nežijí tam skoro žádní uprchlíci. Nikdo tam nejde. 20 procent obyvatelstva v důsledku nezaměstnanosti uprchlo jinam. Po roce 1989 nechtěli západní Němci do této oblasti NDR investovat, aby jim nevznikla konkurence. Tak tam mají teď nacismus...

Úřady potvrdily, že násilné protesty vznikly v městě Chemnitz poté, co kdosi od policie předal zatykač na jednoho z dvou mužů, kteří pobodali německou oběť, německé ultrapravici.

Tato skutečnost posílila široce sdílené přesvědčení, že mezi německou policií a xenofobními demonstranty jsou těsné vazby.

Komenský se musí obracet v hrobě

30. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Jsem rád, že Jednota bratrská mohla mít svou misii na jihu Afriky a uniknout tak pronásledování a rekatolizaci, útlaku a perzekuci, náboženské nesnášenlivosti. Dnes žije v JAR přes 1000 Moraváků a Čechů. Jednota bratrská má dnes v JAR přes 100 000 členů, píše na Facebooku Lukáš Kraus.

Naopak Andrej Babiš z katolických Uher pronásledováním netrpěl a ani při obsazení většiny Uher Osmanskou říší se nemusel vzdát své konfese. Pan Babiš je tak symbolem křupanství a degenerace a nedostatku vzdělání.

Komenský, který tímto útiskem trpěl také a nemohl se už nikdy vrátit do Čech, ač nadále pečoval o český jazyk a byl jeho velkým reformátorem a propagátorem, se musí v hrobě obracet, když si tyto různé fašizoidní elementy vypůjčují jeho jméno proti emigrantům a uprchlíkům. „Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád, možno-li celému světu," říká Jan Amos Komenský pro mistra Babiše.

Saúdský princ: Chceme, aby se budoucí generace Jemenců chvěly strachy

30. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Podle informací webu alkhaleejonline.net saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán v reakci na vraždění dětí v Jemenu svým podřízeným řekl, že Rijád se chce zapsat do vědomí budoucích generací Jemenců tak, aby se jemenské ženy a děti jen pří zmínce Saúdské Arábie chvěly strachy.

Nicméně Salmánova pozice je podle některých pozorovatelů nejistá, neboť jeho otec, král Salmán, zamítl princem iniciovaný plán na první veřejnou nabídku akcií (IPO) zhruba pěti procent hodnoty saúdského ropného gigantu Aramco. Podle agentury Reuters se král a jeho poradci obávají, že by tento krok vyžadoval odhalení finančních podrobností týkajících se této státem vlastněné společnosti.

Tanky jako pravda Pražského jara

29. 8. 2018 / Tomáš Korda

čas čtení 8 minut

V posledních pár dnech máme za sebou horlivé projevy, diskuse i demonstrace, které se vztahovaly k další naší osudové osmičce – okupaci reformujícího se Československa vojsky Varšavské smlouvy. Obsahově mnohé příspěvky upozorňovaly na obezřetnost, na ponaučení se s dějin a také dávaly na vědomí, že se musíme mít na pozoru, dohlédnout na to, aby se dějiny neopakovaly.

Salvini a Orbán chtějí utvořit protiimigrační frontu

29. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Italský ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini a maďarský premiér Viktor Orbán se  vyjádřili, že "jdou po stejné estě". Chtějí vytvořit protimigrační frontu, jejímž prostřednictvím by bojovali proti politické strategii francouzského prezidenta.

"Chceme změnit Evropskou komisi. Chceme chránit své hranice. Budeme bojovat proti proimigrantské politice, kterou podporují Macron a Soros," řekl Salvini po schůzce s Orbánem v Miláně.

Orbánova vláda strany Fidesz odpírá poskytovat potraviny uprchlíkům, které jsou v její péči. Dokonce zabraňuje druhým lidem, včetně duchovního, aby přinášeli potraviny lidem ve státních věznicích:



Tým OSN: Vojenští velitelé v Myanmaru by měli čelit obvinění z genocidy

29. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Vyšetřovatelé pracující pro klíčovou lidskoprávní agenturu OSN prohlásili, že vojenské vedení Myanmaru (Barmy) by měli být stíháni za genocidu muslimských Rohingů. V neobvyklém kroku byla uvedena jména šesti lidí, kteří podle vyšetřovatelů stojí za systematickými zločiny proti etnické menšině, upozorňuje Jamey Keaten.

Jsem zásadně proti zavírání našich hranic před běženci

29. 8. 2018 / Pavel Rybák

čas čtení 1 minuta



V posledních letech dochází k jednomu významnému fenoménu na evropském kontinentu, a nejen na něm, a to je příliv běženců.

Jsem naprosto proti tomu, abychom v dlouhodobě demokratické zemi odmítali takové  lidi pouštět do naší země. Není to podle mého názoru demokratický přístup a je to výsledek současné nejen české politické scény, která vytváří velmi efektivní protimigrační politickou aktivitu a vytrácí se tím z Česka demokracie a tolerance. Tedy to, co českou kulturu a historii vždy zdobilo.

Přečetli jsme:

Volný trh s byty nefunguje nikde

29. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Německo chce v následujících čtyřech letech investovat šest miliard euro do výstavby 1,5 milionu nových bytů. Plán zahrnuje dvě miliardy eur z federálních fondů na projekty sociálního bydlení, dále daňové pobídky pro domy a byty, které budou dostupné pro lidi se středními příjmy. Vláda rovněž pomůže rodinám, aby si mohly dovolit vlastní bydlení. Plán představila kancléřka Angela Merkelová koncem května − reagovala mimo jiné na dubnovou demonstraci v Berlíně, kde proti rostoucím nájmům demonstrovalo 13 tisíc lidí.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Rusko uspořádá obří vojenské cvičení Východ 2018, má být největší za téměř 40 let

29. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Rusko uspořádá obří vojenské cvičení Východ 2018, má být největší za téměř 40 let Rusko v září uspořádá rozsáhlé vojenské cvičení s názvem Východ 2018 (Vostok 2018), kterého se zúčastní zhruba 300 tisíc vojáků a více než tisíc kusů vojenské techniky. Oznámil to v úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Do cvičení ve střední a východní části Ruska se zapojí ruská Tichomořská a Severní flotila a všechny letecké jednotky. Chystané manévry budou podle Šojgua největší od roku 1981.

Celý text: ZDE

Putinovo Rusko: Kdo se chystá na válku, ten se - prostě chystá na válku

29. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Historicky největších manévrů NATO Trident Juncture se v roce 2015 zúčastnilo 36 000 vojáků aliance ZDE. Letos 11. září začne největší ruské vojenské cvičení od roku 1981, Vostok-2018. Zapojí se do něj v návaznosti na předem nehlášenou prověrku připravenosti 300 000 vojáků a více jak 1 000 ks vojenské techniky - půjde tedy o manévry dvakrát tak velké, jako vůbec největší sovětské vojenské cvičení Zapad-81 v době vrcholící studené války.

Nepokoje v Chemnitz byly vyvolány fake news

29. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



"Musíme přiznat, že mobilizace na internetu byla silnější než v minulosti," řekl Michael Kretschmer, státní premiér Saska, kde došlo k násilí.

Dva dny ultrapravicových protestů byly vyvolány smrtí pětatřicetiletého Němce v časných ranních hodinách v neděli. Údajně ho ubodali dva žadatelé o azyl z Iráku a ze Sýrie. Částečně byly ultrapravicové nepokoje vyvolány lživým tvrzením na sociálních sítích, že Němec byl ubodán, protože zasáhl na ochranu nějaké ženy. Policie oznámila, že toto tvrzení bylo falešné.

Uchovají-li si po listopadových volbách Republikáni kontrolu Kongresu, demokracie v USA končí

29. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Krátce po pádu berlínské zdi zavtipkoval jeden můj přítel, expert na mezinárodní vztahy: "Teď, když se východní Evropa zbavila cizí ideologie komunismu, může se konečně vrátit na svou autentickou historickou cestu - k fašismu." I tehdy byl ten bonmot velmi pronikavý, píše v deníku New York Times Paul Krugman.

A v roce 2018 to už vůbec není vtip. Ve východní Evropě sílí illiberalismus. Polsko a Maďarsko jsou sice stále ještě členské země Evropské unie, ale demokracie, jak jí normálně rozumíme, je v těchto zemích už mrtvá.

29541

Trump: "Zpravodajství Googlu je proti mně zaujaté"

28. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous
 
Trump v úterý brzo ráno zveřejnil sérii výroků na Twitteru, jimiž si stěžuje, že zpravodajství firmy Google je proti němu "zaujaté" a tvrdil, že bude tuto "velmi vážnou" situaci řešit. Trump prohlašuje, že existující systém je zaujatý ve prospěch "levicových" médií a že technologické společnosti se snaží "utajovat" pozitivní informace o jeho vládě. Google to energicky popřel.

Němci se děsí ultrapravicových pogromů v městě Chemnitz

28. 8. 2018

čas čtení 2 minuty


Německá policie a němečtí politikové jsou obviňováni z neadekvátního plánování poté, co orgie ultrapravicového násilí začaly otřásat částí bývalého východního Německa.

Zatímco pravicoví extremisté plánovali na úterý třetí demonstraci, politikové charakterizovali scény v Chemnitz, během nichž chátra honí městem cizince, jako scény připomínající občanskou válku a nacistické pogromy.

Znečištění vzduchu (jako v Praze) způsobuje velký pokles inteligence

28. 8. 2018

čas čtení 3 minuty



Dopad vysoce znečištěného vzduchu "se rovná ztrátě celého jednoho roku vzdělávání" a více


Znečištění vzduchu způsobuje "obrovský" pokles inteligence. Vyplývá to z nového výzkumu, který dokazuje, že škody způsobené společnosti toxickým vzduchem jsou daleko větší než známé dopady na fyzické zdraví.

(Pozn. JČ: Dovolte mi spekulaci: Je to snad důvodem, proč se tolik českých politiků chová jako idioti, a zejména tolik polských politiků, kde je míra znečištění ovzduší ještě daleko katastrofálnější než v Praze? Může znečištění vzduchu vést ke špatné politické strategii postižených zemí?)

K níže uvedeným informacím dodává Bob Kartous: Důsledky dýchání emisemi znečištěného vzduchu mají drastický dopad na inteligenci. ČR patří k zemím s významně rozdílnou kvalitou vzduchu, zejména Ostravsko je některými typy nebezpečných emisí těžce postiženo, jak ukazují měření European Environment Agency (str. 50, odkaz v komentáři pod postem). Další politické téma první kategorie, v české pokleslé veřejné diskusi daleko za imigrací, bezpečností, scestnými narativy odvádějícími pozornost od reálných problémů lidí v této společnosti. Ostudná vizitka, žel vizitka demokratických voleb.


Proč Johna McCaina tolik amerických Republikánů tolik nenávidělo?

28. 8. 2018

čas čtení 4 minuty




Senátor John McCain, který v sobotu zemřel na rakovinu mozku ve věku 81 let, byl paradoxem. Byl to silně konzervativní poslanec, který skoro vždycky hlasoval v souladu s preferencemi své Republikánské strany. Byl proti potratům a omezování soukromého vlastnictví zbraní. Byl jestřábem, prosazujícím omezování státních výdajů a chtěl, aby stát přestal dotovat dlouhý seznam populárních programů, včetně osobní železniční dopravy a veřejnoprávní televize. Podporoval trest smrti a ústavní dodatek zakazující pálení americké vlajky. Byl v čele úsilí investovat další a další miliardy dolarů do zbrojení a podporoval fundamentalistickou a intervencionistickou zahraniční politiku. Přesto ho však mnoho konzervativců považovalo za nepřítele a umírnění Republikáni a Demokraté ho viděli jako svého spojence. Proč? ptá ze Geoffrey Kabaservice.

Pomohla by psychoanalýza?

28. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


Novinky: "Uprchlíci vzali útokem pláž tím, že se rozutekli"

28. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


 

Sasko se vrací k nacismu

28. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

Merkelová odsoudila orgie násilí extremních pravičáků vůči uprchlíkům v bývalé NDR

Kancléřka varovala, že ultrapravicové orgie násilí v bývalém východoněmeckém městě Chemnitz (Karl-Marx-Stadt) "nemají místo v naší zemi"

Neonacisté zneužili k šíření nenávisti a k organizaci demonstrací Facebooku

Aktualizace: V pondělí se v Chemnitz konaly dvě soupeřící demonstrace, levicová, protestující proti fašistům, a fašistická. Několik lidí bylo zraněno, protože obě strany házely na protivníky předměty, uvedla policie. Antinacisté obvinili fašisty ze zneužívání smrti pro politické cíle. Kancléřka Angela Merkelová varovala, že "spontánní uplatňování spravedlnosti" se nebude v Německu tolerovat.

Srpnové bratrství s křížkem po funusu

28. 8. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

 

Každý rok vzpomeneme srpnových události – mladí lidé prý netuší, že u nás byly tanky, ať žije dějepis. S kdejakou prkotinou se zaobíráme detailně, ale víme vůbec, kde mají zavraždění hroby, kam donést kytky – a co ohleduplní potentáti, kolik těch bratrsky zabitých dostalo in memoriam jakékoli vyznamenání; v bludném kruhu házíme špínu na oceněné – ten udělal zlého to a ten zas tohle, dohromady skoro nic.

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27038