Salvini a Orbán chtějí utvořit protiimigrační frontu

29. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
 

Italský ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini a maďarský premiér Viktor Orbán se  vyjádřili, že "jdou po stejné estě". Chtějí vytvořit protimigrační frontu, jejímž prostřednictvím by bojovali proti politické strategii francouzského prezidenta.

"Chceme změnit Evropskou komisi. Chceme chránit své hranice. Budeme bojovat proti proimigrantské politice, kterou podporují Macron a Soros," řekl Salvini po schůzce s Orbánem v Miláně.

Orbánova vláda strany Fidesz odpírá poskytovat potraviny uprchlíkům, které jsou v její péči. Dokonce zabraňuje druhým lidem, včetně duchovního, aby přinášeli potraviny lidem ve státních věznicích:





Navzdory tomu, že se jak Orbán, tak Salvini stavějí proti migraci, nesouhlasí spolu navzájem ohledně rozmísťování žadatelů o azyl. Salvini požaduje, aby byli uprchlíci rozdělováni do dalších zemí Evropské unie, Orbán, Maďarsko, Polsko a ČR to odmítají.

Tisíce levicových aktivistů v Miláně demonstrovaly proti schůzce obou mužů.

"Itálie se stala laboratoří evropského populismu a riskuje, že se izoluje nejen od Evropy, ale od  západních demokracií, a že se spolu s Orbánovým Maďarskem přičlení k Rusku Vladimíra Putina, kterého těší Salviniho projevy sympatií," konstatoval Massimiliano Panarari, profesor  politologie na Luiss University v Římě.

Salvini je od minulého týdne vyšetřován italskými prokurátory z Agrigenta na Sicílii z podezření ze zneužití svého úřadu, z únosu a protizákonného věznění uprchlíků v důsledku toho, že odmítl dovolit uprchlíkům z lodi Diciotti vstoupit na italskou pevninu.

To, že nakonec byli uprchlíci z lodi propuštěni a budou rozmístěni do Irska do Albánie, a do italské katolické církve, na pokračujícím vyšetřování Salviniho trestných činů nic nemění.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8775

Diskuse

Obsah vydání | 3. 9. 2018