Bomba: Vysoký činitel Trumpova Bílého domu svědčí: Pracujeme tu proti Trumpovi. Snažíme se zachránit, co se dá

6. 9. 2018

čas čtení 4 minuty
Aktualizace:  Trump reagoval zuřivě na zveřejnění níže citovaného anonymního komentáře o tom, že se v Bílém domě snaží skupina vysokých poradců systematicky blokovat jeho nesmysly. Požaduje od deníku New York Times prozrazení pisatelovy totožnosti a křičí cosi o "ZRADĚ".

V Bílém domě pracuje mezi jeho vysokými zaměstnanci hnutí odporu proti Donaldu Trumpovi, jehož cílem je "blokovat část jeho agendy a omezit dopad jeho nejhorších tendencí". Zaměstnanci Bílého domu to dělají a budou dělat, dokud Trump z prezidentské funkce neodejde, nebo dokud z ní nebude odstraněn. To se píše v anonymním redakčním komentáři,   publikovaném v deníku New York Times, který napsal vysoký činitel Trumpova Bílého domu.

Tento redakční komentář je šokující kritikou Donalda Trumpa a je v moderní americké historii naprosto bezprecedentní. Anonymní autor charakterizuje Trumpa jako amorálního a protidemokratického člověka, který je proti obchodu a má tendenci činit "polovičatá, špatně informovaná a občas nebezpečná rozhodnutí". 

Andrew Stroehlein:

Ohromující komentář. A to jako máme být vděční, že možná existuje nějaký polodospělý člověk, který zrazuje svého šéfa ve snaze omezit škody, které Trump dělá? Anebo máme být zděšeni, že to došlo až TAKTO daleko? že nefungují řádné korektivy a jen pár strategicky rozmístěných podvratníků brání vzniku totálního chaosu?



Autor píše, že Trumpovi poradci zkoumali možnost odstranění Donalda Trumpa z prezidentského úřadu pomocí 25. dodatku americké ústavy, který umožňuje nahrazení prezidenta, který je "neschopen vykonávat pravomoci a povinnosti svého úřadu", ale rozhodli se ho nepoužít.

Trumpův vysoký poradce zdůrazňuje, že "naše hnutí odporu není levicové", ale je to koalice, která si přeje, aby vláda fungovala.

"Chceme, aby vláda byla úspěšná a myslíme si, že velká část její politické strategie učinila Ameriku bezpečnější a bohatší," píše autor. Avšak píše o skupině "osob, jmenovaných Trumpem, kteří se rozhodli udělat vše, co je v jejich silách, aby zachránili naše demokratické instituce a blokují pošetilejší nápady pana Trumpa, až do doby, než odejde z úřadu."

Autor chválí úsilí těchto lidí jako "hrdinské". Snaží se "izolovat špatná rozhodnutí tak, aby neopustila Bílý dům" a usilují o to "neutralizovat  Trumpovo výstředně nevypočitatelné jednání".

Citujeme:

"Od Bílého domu až po ministerstva a vládní úřady, vysocí činitelé soukromě přiznávají, že dennodenně reagují nevěřícně na prezidentovy výroky a činy. Většina z nich usiluje o to, ochránit svou práci od Trumpových vrtochů.

Jednání s Trumpem nejsou schopna se přidržet daného tématu. Okamžitě začíná mluvit o něčem jiném, pronáší samolibé tirády, v nichž se neustále opakuje, a jeho impulsivita vede k nedovařeným, špatně informovaným a občas nebezpečným rozhodnutím, které je nutno neutralizovat.

'Nedá se opravdu vůbec říci, zda od jedné minuty do druhé změní svůj názor,' stěžoval si nedávno jeden vysoký činitel, šokovaný jednáním v Oválné pracovně, během něhož Trump dělal přemety v rozhodování ohledně zásadního strategického rozhodnutí, které přijal teprve před týdnem.

Toto zbrklé a nebezpečné jednání by bylo více znepokojující, kdyby nebylo neznámých hrdinů v Bílém domě a kolem něho. Někteří jeho poradci jsou líčeni v médiích jako zločinci. Ale soukromě oni intenzivně usilují o to, aby se špatná rozhodnutí nedostala ven z Bílého domu, i když vždycky v tom nejsou nutně úspěšní.

Je to možná malá útěcha v této chaotické éře, avšak Američané by měli vědět, že v Bílém domě jsou i dospělí lidé. Plně uznáváme, co se děje. A snažíme se dělat, co je správné, i když to Donald Trump dělat odmítá.

(...)

Největším znepokojením není to, co pan Trump udělal s prezidentským úřadem, ale to, co my jako národ jsme dovolili, aby on udělal nám. Propadli jsme se do žumpy s ním a dovolili jsme naší veřejné diskusi, aby ztratila zdvořilost."

Zdroj v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7427

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2018