Švýcarsko věnuje "koheznímu fondu" EU 1,1 miliardy eur navíc

8. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Švýcarská federální rada v rámci probíhajících jednání s EU přislíbila fondy na oživení evropských ekonomik a pomoc s migračními toky.


Nový příspěvek ze Švýcarska, které není součástí EU, ale umožňuje volný pohyb v rámci dvojstranného balíčku dohod z roku 1999, bude využit v pěti konkrétních oblastech.

"Na prosazování ekonomického růstu a sociálního partnerství a snížení nezaměstnanosti, zejména mezi mladými lidmi; ke zvládnutí migračních toků, prosazování integrace a posílení veřejné bezpečnosti; na ochranu životního prostředí a boj se změnou klimatu; posílení zdravotnického systému a systému sociálního zabezpečení a prosazování občanské angažovanosti a transparence," tvrdí shrnutí vydané švýcarskou vládou.

1,3 miliardy švýcarských franků (1,14 miliard eur) představuje dodatek k existujícím příspěvkům do "rozšiřovacích fondů EU" a bude využito ke krytí kvalifikačních kurzů, ale také poskytne v některých situacích "švýcarskou expertízu".

Příspěvek dále Švýcarsku umožní posílit a prohloubit dvojstranné vztahy s partnerskými zeměmi a EU jako celkem - což je cíl, jehož důležitost "federální rada opakovaně zdůrazňuje", uvádí se dále ve vládním prohlášení z 28. září.

Vztahy mezi švýcarskou vládou a EU se řídí sadou dvojstranných dohod, ale partnerství se zhoršilo, když švýcarští voliči v roce 2014 schválili kvóty pro migraci.

Rozhodnutí zvýšit financování pro EU přichází poté, co Federální rada a kantony prostřednictvím jednání v létě 2018 dosáhly široké shody na posílení vztahů.

Marginální švýcarské politické strany vyzývaly k tomu, aby země znova vyjednala stávající dohodu ohledně omezení migrace z EU, ačkoliv to nevyústilo ve "swixit". Širší politický konsensus se zřejmě drží statu quo.

Z ideologického hlediska švýcarská vláda tvrdí, že "abychom zajistili dlouhodobou prosperitu, Švýcarsko závisí na bezpečné, stabilní a prosperující Evropě. Má tedy vitální zájem na pokračování využití své expertízy k posílení evropské soudržnosti a zlepšení managementu migračních toků."

Švýcarská vláda také přijala sérii opatření, která umožní dvojstrannou implementaci nových azylových procedur s několika členskými státy EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7951

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018