Manévry Vostok 2018 jsou přípravou k vedení velké války

Ruský vojenský expert: Varování Západu - toto je pouze začátek, Rusko připravuje diverze

10. 10. 2018

čas čtení 6 minut
Pokud se západní státy rozhodnou výrazně omezit přítomnost ruských diplomatů, Kreml přejde na novou taktiku, myslí si vojenský expert Pavel Felgenhauer, s nímž hovořila Natalija Frolovová.


Plány na takzvané zvláštní období, kdy v nepřátelském státě zůstane málo diplomatů a pod diplomatickým krytím pracujících rozvědčíků, ale válka ještě nezačala, byly rozpracovány ještě v dobách studené války. Na co by se Západ měl v nejbližší době konkrétně připravit, s jakým cílem probíhají manévry Vostok 2018 a proč Rusko zatím není připraveno ke konfliktu s Izraelem, o tom hovořil Pavel Felgenhauer během letošní Rižské konference.

S jakým cílem podle Vašeho názoru proběhlo v polovině září cvičení Vostok 2018?

To nebylo jen cvičení. Byly to manévry, anglicky war games. V tom je principiální rozdíl, protože armáda je rozdělena na dvě strany. Procvičovala se možnost mobilizace a přesunů značných sil - stovek tisíc vojáků - dost daleko na bojiště. Například pokud se plánuje válka s Ukrajinou v plném rozsahu, ne v nějakém Donbasu, ale po celé frontě - od Brjansku po Pěrekop. Manévry proběhly proto, aby se zjistilo, kde jsou jaké nedostatky, kde co chybí, kde vznikají úzká hrdla. Je to bezprostřední příprava k vedení války velkého rozsahu: Buď velké regionální války, nebo velké regionální, která přejde ve válku globální.

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov nejednou tvrdil, že stát je třeba připravit na válku o zdroje...

Na tom je založena celá ruská vojenská strategie. Gerasimov o tom poprvé mluvil na přednášce v Moskvě 14. února 2013, pár týdnů poté, co Putin schválil "Integrovaný plán vedení války". To je hlavní vojenský dokument státu. Málokdo o něm ví, protože je to tajný dokument. Přípravy tohoto dokumentu se účastnilo 46 ministerstev a institucí. Je to globální plán obrany Ruska, když se na něj vrhnou ze všech stran, prakticky celé lidstvo.

Pokud někdo bude potřebovat ruské zdroje, bude to spíš Čína. Není chyba přivést Čínu na společné manévry?

Dálný východ byl pro manévry vybrán, protože tam je výrazně méně omezení ohledně přesunů velkých mas vojsk. Protože základní pozemní epizody proběhly v Mandžurii, blízko čínské hranice, v Číně mohl vzniknout dojem, že se připravují na boj s ní. A obecně vzato, tento dojem nebyl stoprocentně nesprávný, poněvadž takové manévry na Dálném východě proběhly i dříve, a Čína tam byla považována za protivníka. Aby Peking nenapadaly nesprávné myšlenky, pozvali čínskou brigádu, aby se také účastnila a Čína se upokojila. Pozvali pravda i západní pozorovatele, i když neměli povinnost, protože Vídeňský dokument OBSE za Uralem neplatí. Ale pozvali všechny, aby to byl také nástroj zadržování: Podívejte se, my jsme připraveni, neútočte na nás. Nebo rychle dojdeme do Berlína i dál.

Takže v Moskvě si především myslí, že je napadnou?

Nejde o to, co si myslí! Bilion dolarů utratili za to, aby se na tuto válku připravili! Podle kurzu z roku 2008.

Sám Gerasimov uznal, že Vostok 2018 jsou největší manévry od Zapadu 1981. Sovětský svaz tehdy dával do zbrojení značné sumy a v důsledku to stát ekonomicky zahubilo. Nehrozí teď opakování tohoto scénáře?

O tom hovoří ruský ministr financí Anton Siluanov, o tom hovoří Putin osobně, že bychom neměli opakovat minulé chyby a ožebračit stát tím, že se zapojíme do závodů ve zbrojení. Nicméně se zapojili. A dopadá to stejně, jako tenkrát.

A může to být tak, že (na Blízkém východě) Kreml pohrozí, ale nic neudělá, aby nešel do konfliktu s Izraelem?

Ne, udělají to. Ale pokud je známo, po posledním telefonátu s Putinem izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že mohlo být i hůř, že Izrael bude pokračovat ve spolupráci s Ruskem.

Po publikaci společného výzkumu Bellingcat a The Insider, jimž se povedlo určit totožnost jednoho z podezřelých z pokusu o odpravení Skripalových, se na sociálních sítích hovořilo o krajním neprofesionalismu ruských zvláštních služeb. Souhlasíte s tímto názorem?

Neprofesionalismus byl v Dauhá (13. února 2004, zabití bývalého prezidenta republiky Ičkerija Zelimchana Jandarbjeva), když operativce GRU zajali, i když ne na území Kataru, ale ve Spojených arabských emirátech. To byl průšvih. Ale tihle - Petrov a Boširov - utekli. Nevzalo se v úvahu, že Angličané mají hustý systém videosledování a ty dva by nepochybně dříve či později zachytili. O tom jsem byl přesvědčen od samého počátku. Kamer je prostě příliš mnoho a Angličané z nich získávají tuny informací. Z fotografií je vidět, že záznam probíhá ve velmi dobrém rozlišení. Ale naši to možná ani nevěděli, protože nejsou spolupracovníky rozvědky, ale diverzanty. Jejich cílem je zabíjet, jedno jak.

Na Západě, v NATO, se stále více hovoří o agresívním chování Kremlu. Ale má se Západ obávat o bezpečnost přímo doma, na svém území, nebo je historka se Skripalovými spíše jedinečný případ?

Západ by měl pochopit, že toto je pouze začátek. Pokud se opravdu pohybujeme směrem k velké válce, potom se takové operace stanou masovými. Začnou trávit, zabíjet západní lídry, prostě politiky, šéfy stran, decision makery, poslance, vojáky, představitele umělecké inteligence, zkrátka libovolné známé lidi. Je to to, co bylo plánováno, dávno, před desetiletími. Proto zakládali brigády GRU a GŠ. Jsou to diverzanti.

Hlavním kritériem je výrazné snížení úrovně diplomatických vztahů. To je možné, poněvadž říkají, že USA již v prosinci kvůli případu Skripalových sníží úroveň ruského diplomatického zastoupení. Pokud k tomu dojde, znamená to, že mnoho rozvědčíků, kteří pracují na vyslanectví pod diplomatickým krytím, pojede domů a jejich místo zaujmou "spící" agenti.

Když diplomaté chybí a válka nezačala, nastupuje "zvláštní" období. Tehdy "spící" agenti začínají velet diverzantům, jejichž úkolem je politická destabilizace. Není důležité, koho zabijete. Důležité je, aby západní společnosti zachvátila panika, aby ztratily schopnost klást odpor, až se ruské tanky budou valit vpřed.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
17598

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2018