Trump rozhodl o stažení ze Sýrie navzdory poradcům a překvapil Pentagon

21. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Prezident Trump rozhodl o stažení ze Sýrie navzdory svým hlavním poradcům pro národní bezpečnost a udržoval v nevědomosti americké pozemní velitele v regionu. Zákonodárci a američtí spojenci jsou Trumpovým krokem ohromeni, píšou Steve Holland a Jonathan Landay. Takové rozhodnutí podkopává americkou politiku na Blízkém východě.


Jak tvrdí současní i bývalí představitelé a lidé seznámení s rozhodnutím, výsledkem bude posílení Ruska a Íránu a nedokončení úkolu zničit "islámský stát" (IS), který ztratil téměř veškeré území, ale může se obnovit.

Trumpovi přední poradci pro národní bezpečnost se mu rozhodnutí snažili vymluvit, ten však byl rozhodnut splnit slib z volební kampaně, prohlásili dva vysoce postavení představitelé.

Trump pochopil argumentaci poradců, ale odmítl ji. Americké jednotky nebyly nasazeny na frontě, čítaly pouze 2 000 osob a posilovaly lokální jednotky bojující proti IS.

Americký bezpečnostní představitel pod podmínkou anonymity prohlásil, že Trumpovo rozhodnutí je v Pentagonu považováno za výhodné pro Rusko a Írán. Obě země využily podpory pro syrskou vládu k posílení svého regionálního vlivu. Írán také zlepšil svou schopnost posílat zbraně libanonskému Hizballáhu, který je může použít proti Izraeli.

Jiný takový představitel řekl, že plán stáhnout se ze Sýrie překvapil americké velitele.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7301

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018