Podprahová manipulace na serveru Novinky.cz

31. 1. 2019 / Jan Molič

čas čtení 2 minuty

Svou desetiminutovku nenávisti jsem dnes absolvoval - jako obvykle - s mobilem v posteli. Dělávám to tak denně. Srovnávám zprávy z několika českých deníků, protože je zajímavé sledovat, co který podsouvá a co který zamlčuje. (Když už se nevytočím zrovna tím, tak si aspoň přečtu názory lidí a to máte hned.) Dneska jsem se však vytočil už tím podsouváním.

V 9:08 hlavní zpráva na novinky.cz:



"Německé základní školy chtějí stavět toalety pro třetí pohlaví"


O dvě zprávy níž:

"Kanadský zahradník se přiznal k vraždám osmi homosexuálů"



O několik dalších zpráv níž:

"Němečtí pravicoví extremisté se sešli v Česku"



Dívám se na irozhlas.cz, aktualne.cz - vůbec nic o LGBT tématice na titulce tam není. Že by shoda náhod? Dělám screenshoty z Novinek a posílám je kamarádovi s tím, že se domnívám, že jde o příklad podprahové manipulace. Není totiž důležité, o čem ty zprávy jsou. Důležité jsou titulky a klíčová slova v nich: LGBT, vražda, Německo, extremisté. Ta slova totiž člověku utkví v paměti. Opakováním skupin klíčových slov navíc dojde k jejich vzájemnému propojení.

A pak se to ještě zhoršilo.

V 9:31 se zpráva o německých extremistech dostává na první pozici.



V 9:44 je zpráva o německých extremistech stále na první pozici, avšak nyní s jinou fotkou; už tam není Reichstag, nýbrž střelec a terč. Zároveň se zpráva o vraždícím homosexuálním zahradníkovi objevuje na druhé pozici a hned pod ní zpráva o německých toaletách pro třetí pohlaví.



Na irozhlas.cz a aktualne.cz stále nic takového nenacházím.

Ptám se tedy: budou homosexuálové dalším terčem, až se vyčerpá téma uprchlíků? Co na to Václav Klaus ml.? Už se taky těšíte?

1
Vytisknout
15634

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019