Brexit: Poslanci odebrali Mayové rozhodování o hlasovacím programu sněmovny

26. 3. 2019

čas čtení 3 minuty
Guy Verhofstadt, poslanec odpovědný za otázky týkající se brexitu v Evropském parlamentě: Dolní sněmovna převzala moc. Možnost vytvořit nadstranickou spolupráci, která by vedla k posílené politické deklaraci a těsnějšímu vztahu Británie s EU!




Poslanci Dolní sněmovny se v pondělí pozdě  večer hlasováním zmocnili rozhodování o tom, o čem se má ve sněmovně hlasovat, aby se mohla uskutečnít série "indikativního" hlasování, s cílem zjistit, jakou strategii ohledně brexitu je Dolní sněmovna ochotna podpořit.  Tato série "indikativního" hlasování by se měla konat ve středu. Dodatek v tomto smyslu,  předložený bývalým konzervativním ministrem Oliverem Letwinem byl schválen 329 hlasy proti 302. Vláda Theresy Mayové byla poražena. Poslanci tím vyjádřili svou frustraci nad tím, že nebyla schopna navrhnout nový přístup. Theresa Mayová však odmítla potvrdit, zda bude výsledky hlasování respektovat.

 

Tři členové britského vládního týmu z něho odstoupili, aby mohli pro protivládní dodatek hlasovat. Náměstek ministra obchodu Richard Harrington ve svém rezignačním dopise obvinil vládu, že "hraje ruletu s životy a s živobytím drtivé většiny lidí v této zemi".

Theresa Mayová v pondělí konstatovala, že dosud nemá dostatečný počet hlasů pro třetí hlasování o její dohodě s Bruselem o brexitu. Doufá prý, že je dá dohromady do konce týdne. Varovala před pokusy Dolní sněmovny převzít kontrolu nad tím, o čem se bude ve sněmovně hlasovat. To by podle ní "destabilizovalo naše demokratické instituce". Varovala před hlasováním pro dodatek konzervativce Olivera Letwina, který to pak umožnil.

Přes víkend jednala Mayová na venkovském sídle britských premiérů v Chequers s brexitérskými fundamentalisty v Konzervativní straně a se severoirskou fundamentalisticky protestantskou stranou DUP v marné snaze je přesvědčit, aby podpořili její dohodu o brexitu s Bruselem.

Mayová konstatovala, že se staví skepticky vůči procesu tzv. indikativního hlasování ve sněmovně, které by mělo zjistit, co poslanci ohledně brexitu vlastně chtějí, a varovala, že vláda se nezavazuje, že by přijala to řešení, pro které budou poslanci hlasovat. Zdůraznila, že nepodpoří hlasování parlamentu pro setrvání Británie v celní unii EU a nepodpoří druhé referendum o brexitu. Dodala, že nevylučuje delší odložení brexitu, což by ovšem znamenalo účast Británie v květnových eurovolbách.

Nastranická skupina, kterou vede Oliver Letwin a labourista Hilary Benn, umožnila poslancům uspořádat sérii hlasování ohledně alternativ k dohodě Mayové, jako je druhé referendum o brexitu, měkčí brexit či zrušení článku 50 Lisabonské smlouvy o aktivaci brexitu.

Po víkendu šokujících zpráv o vzbouřeních ministrů a o různých ultimátech předložených Mayové se Mayová v pondělí ve sněmovně dále přidržovala své staré strategie a trvala na tom, že si myslí, že Dolní sněmovna její dohodu s Bruselem o brexitu nakonec schválí.

Evropská unie umožnila Británii odložit brexit do 22. května, pokud by byla dohoda Mayové schválena. Pokud ne, Británie bude muset předložit Evropské unii do 12. dubna alternativní plán, nebo vypadne z EU bez dohody, což by mělo katastrofální ekonomické, politické i bezpečnostní následky.ZDE

 

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE
 

0
Vytisknout
10445

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019