Likvidace amazonského pralesa v Brazílii za Bolsonara se blíží nevratnému bodu zvratu

26. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Foto: Brazilský deštný prales proměněný v zemědělskou půdu 

V Brazílii je nyní likvidován amazonský prales rychlostí tří fotbalových hřišť za minutu. Vyplývá to z nejnovějších dat brazilské vlády. Největší deštný prales na světě se tak blíží nevratnému bodu zvratu, za nímž se už nevzpamatuje.

Výrazné zintenzivnění likvidace brazilského deštného pralesa je důsledkem rozhodnutí prezidenta Jaira Bolsonara, který podporuje ilegální kácení pralesa a jeho vypalování.

 

Jen během letošního července bylo zlikvidováno 1345 čtverečních kilometrů deštného pralesa, o třetinu více než v červnu, což byl také rekord.

Červenec ještě neskončil a už byl zničen prales na rozloze větší, než je sedmimilionový Londýn.

Rychlá likvidace deštného pralesa v Brazílii oslabuje jeho roli při stabilizaci globálního klimatu. Vědci varují, že se prales promění v savanu, která nebude mít schopnost absorbovat uhlík, což bude mít vážné dopady pro celou planetu.

Oficiální údaje o likvidaci deštného pralesa, z brazilského Národního institutu pro výzkum vesmíru jsou pro Bolsonara silným ztrapněním. Snaží se je prezentovat jako lži a zaútočil na šéfa institutu. Vyvolalo to obavy, že v budoucnosti bude brazilská vláda tyto údaje cenzurovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
12098

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2019