Diskuse s předsedou vlády Andrejem Babišem o vstupu dalšího mobilního operátora na český trh

To je takový transparentní postup, když se nad obří zakázkou scházejí dva oligarchové...

2. 9. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Tohle mně přijde už naprosto neuvěřitelné. V ČR se chystá čtvrtý telco operátor, protože víme, jak tuhé konkurenční boje spolu svádějí ti tři, ve prospěch nás, koncových zákazníků. To je radost sledovat. Takže se mají dražit frekvence na nového operátora, začátkem příštího roku. A teď pozor. "Sazka a ministerstvo (!)" přišli s nápadem, že se cena dražených kmitočtů sníží na polovinu, tedy udělí se dáreček v hodnotě mnoha miliard korun ze státního. Za dohodou stojí schůzka Andreje Babiše s Karlem Komárkem (majitel Sazky); prostě dva majitelé soukromých impérií se sešli, nejspíš někde v Průhonicích, a "domluvili se". Takhle se u nás řídí stát: sejde se oligarcha s oligarchou, z nichž jeden je současně omylem přírody premiér země. Sejdou se utajeně, žádné regulérní, protokolární jednání na vládě za účasti ministra či náměstka, se zápisem. A udělají deal. Za státní peníze. To se snad neděje ani v Tatarstánu - "Sazka a ministerstvo přišli s nápadem snížit cenu pro Sazku na polovinu". Oni už jsou úplně bez studu; uchvácení státu privátem před zraky všech. (Zdroj informací: Forbes, HN, za jejich přesnost samozřejmě nemohu ručit).

Níže navazuje digitální konverzace s rozčileným předsedou vlády.

Reakce předsedy vlády na můj včerejší post a následný můj komentář na jeho Facebooku.

Andrej Babiš:
"Ten tenhle naprostý nesmysl od pana Jiřího Hlavenky mě dost vytočil. Mám pocit, že tady někdo snad musel zešílet. K ŽÁDNÉ koordinaci s ŽÁDNOU společností v souvislosti s dražbou kmitočtů nedochází. Je to naprostý nesmysl, srovnatelný se šířením poplašných zpráv. Skoro mi to přijde jako účelové torpédování snahy státu dosáhnout díky této aukci dalších výrazných změn na trhu mobilních služeb a snížit ceny za data. Cílem aukce je přilákat další operátory a rozbít oligopol, který zde současní hráči vytvořili. Důležitější, než příjem do rozpočtu je přece vytvořit zdravou konkurenci. Že se to současným operátorům nelíbí, je jasné, dělají maximum pro to, aby příchodu nového hráče zabránili a využívají k tomu všechno, co jde. A že za dohodou stojí slovy pana Hlavenky “schůzka Andreje Babiše s Karlem Komárkem (majitel Sazky)”? To samozřejmě tvrdě odmítám."

Jiří Hlavenka:
"Pane předsedo, že vás něco "vytočí" je nepodstatné, zkuste držet svoje emoce pod kontrolou. Jste předseda vlády a ne malý kluk na hřišti. Informace jsou čerpány ze dvou nezávislých zdrojů, Hospodářské noviny a Forbes; vyjádřete se prosím k těmto informacím, ne k mému postu, já jsem z nich pouze citoval.

Pokud byste opravdu chtěl zlepšit konkurenci v oblasti mobilních služeb a zejména dat, měl jste šest let příležitost zasáhnout - tak dlouho jste už ve vládě. Existuje zde regulátor (ČTÚ), který mohl a měl dávno zasáhnout, Radu ČTÚ má vláda pod kontrolou, jmenuje ji a odvolává. V sousedním Rakousku tamější regulátor před pár lety tvrdě zasáhl v daleko bagatelnější věci než je zdejší oligopol. Ke snížení cen volání a mobilních dat pro zákazníky není nutná akce, postačí když bude konat vaše vláda. Dávno to mohlo být.

Co se týká aukce. Příchod dalšího operátora lze jistě přivítat, ale podmínky aukce se nestanovují po schůzkách s možnými účastníky aukce! Ministerstvo je dostatečně odborně vybaveno, aby vědělo, jak aukci vypsat, aby byla zajímavá pro více účastníků a došlo k soutěži o ceny.

Problém vaší schůzky s panem Komárkem (k tomu jste se nevyjádřil - sešli jste se prosím nebo ne? Na úřadu vlády nebo mimo úřad? Odpovíte tisícům čtenářů na tomto fóru?) je ten, že se nejen sešel premiér s podnikatelem - to by ještě šlo, protože předseda vlády bez dalších "úvazků" by měl myslet jen na prospěch země a jejích občanů. Pokud je ale předseda vlády současně obřím podnikatelem a schází se s jiným obřím podnikatelem, nikdy se neubráníte podezření, že při schůzce, kdy panu Komárkovi slibujete nějaké podmínky v aukci, pro něj příznivé, si současně nehájíte ideálně formou "něco za něco" (jste přece obchodník, že?) svoje soukromé zájmy. To je ukázkový případ konfliktu zájmů, ve kterém neustále jste."

Zveřejněno na Facebooku autora.

0
Vytisknout
9678

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2019