Německo se přidává k alianci za vyřazení uhlí

23. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Krátce po globální studentské klimatické stávce ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová prohlásila, že Německo vystupňuje úsilí o odstavení uhlí. Berlín chce uzavřít všechny uhelné elektrárny k roku 2038.


Schulzeová v neděli oznámila, že se Německo připojí k iniciativě Powering Past Coal Alliance. Došlo k tomu krátce před klimatickým summitem OSN.

Tento krok přichází v době velkých demonstrací po celém světě, které vedla aktivistka Greta Thunbergová a její hnutí Pátky pro budoucnost.

V den demonstrací kancléřka Angela Merkelová a její vládní koalice představili nový návrh na to, jak se vyrovnat se změnou klimatu. Plán v hodnotě 54 miliard eur má omezit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 55 %, ve srovnání s úrovní k roku 1990.

"Opuštění uhlí je centrálním pilířem ochrany globálního klimatu," prohlásila Schulzeová a dodala, že sada rezolucí odsouhlasených německou koaliční vládou prokazuje, že se země "oficiálně" zavázala k ukončení závislosti na uhlí.

Organizace Powering Past Coal Alliance vznikla v roce 2017 a sestává ze 30 národních vlád, jejichž cílem je zastavit výstavbu uhelných elektráren, zastavit mezinárodní financování uhelných projektů a plnit cíle Pařížské klimatické dohody.

Německo chce uzavřít všechny uhelné elektrárny k roku 2038.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7882

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2019