Trump kvůli íránským útokům schválil "obranné" rozmístění jednotek na Blízkém východě

23. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Spojené státy na žádost Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů posílí protivzdušnou a protiraketovou obranu před Íránem, oznámili představitelé Pentagonu.


Prezident Trump schválil "umírněné" rozmístění vojáků na Blízkém východě, aby pomohl Saúdské Arábii bránit se před Íránem, prohlásili vysocí představitelé Pentagonu na tiskové konferenci v pátek v noci, informují Katie Bo Williamsová a Marcus Weisgerber.

Rozmístění bude "povahou obranné" a primárně se soustředí na protivzdušnou a protiraketovou obranu, prohlásili ministr obrany Mark Esper a předseda Sboru náčelníků štábů Joe Dunford. Neposkytli však detaily o přesném počtu vojáků. Dunford prohlásil, že pokud jde o počty, nebudou to "tisíce". K nasazení dochází na žádost Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, řekl Esper.

Není také bezprostředně jasné, jaké systémy budou nasazeny. V regionu je útočné uskupení v čele s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln. Torpédoborce a křižník plující s touto letadlovou lodí nesou střely schopné sestřelovat rakety a letouny.

Pokud jde o pozemní prostředky, USA mají několik možností. Armáda může nasadit střely Patriot, ale Saúdská Arábie i SAE již mají vlastní baterie. Nebo mohou USA nasadit systémy THAAD s větším dosahem, jako to udělaly v Jižní Koreji v reakci na hrozbu ze severu.

Dunford prohlásil, že svolá CENTCOM, aby přes víkend vypracoval detaily, včetně konkrétních jednotek, které budou vyslány.

Útoky z 14. září provedené na dvě saúdská ropná zařízení rojem loitering munitions a nízko letícími střelami s plochou dráhou letu byly "dramatickou eskalací íránské agrese", řekl Esper. "Na základě detailního prozkoumání provedeného Saúdy, USA a dalšími mezinárodními týmy je jasné, že zbraně byly vyrobeny v Íránu a nebyly odpáleny z Jemenu," dodal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6734

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2019