Toto video nezachycuje popravu civilistů v "Rodžavě"

20. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Facebookovými stránkami se šíří videozáznam ZDE ukazující palbu v budově, o němž se tvrdí, že zachycuje popravy civilistů v oblastech nedávno obsazených Tureckem v severní Sýrii, napsal Jásin Abú Fadil.


Video ukazuje ozbrojence oblečené v uniformách a střílející po jiných lidech, což je doprovázeno výkřiky "Alláhu akbar". Platforma Verify-Sy prozkoumala video a zjistila, že se nevztahuje k nedávné turecké vojenské kampani východně od Eufratu nebo k Tureckem podporovaným opozičním frakcím.

Ve skutečnosti ukazuje popravu muže jménem Zajno Barry opozičními frakcemi koncem července 2012 v Aleppu. Opoziční oddíly uvěznily členy rodiny Barryů obviněné z organizování neoficiálních proasadovských milicí, které přispěly k potlačení pokojných demonstrací v Aleppu.

V říjnu turecká armáda zahájila vojenskou operaci proti Syrským demokratickým silám (SDF) východně od Eufratu, při níž se zmocnila několika měst včetně Tal Abjádu a Rás al-Ajnu (kurdsky Sere Kaniye - BL), než operaci zastavila turecko-rusko-americká dohoda. Stojí za připomenutí, že turecká vojenská operace byla doprovázena přílivem zavádějících fotografií a videí, z nichž mnohé platforma Verify-Sy vyvrátila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7603

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019