Británie: Poněkud plytká předvolební televizní debata Johnson - Corbyn

20. 11. 2019

čas čtení 5 minut


V úterý 19. listopadu ve 20 hodin britského času se v britské komerční televizi konala první, hodinová předvolební televizní debata šéfů Konzervativní a Labouristické strany Borise Johnsona a Jeremyho Corbyna. (Skotská nacionální strana a strana liberálních demokratů si u soudu v pondělí stěžovaly, že v nadcházejících volbách jde o soutěž několika stran, ne jen labouristů a konzervativců, a požadovaly také účast v této debatě. Soud to odmítl: Rozhodl, že nemá právo určovat, co má vysílat komerční televize, a že si postižené strany mohou až po vysílání stěžovat u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Komerční televize ITV dodatečně přistoupila na kompromis, že ve 22 hodin v  úterý večer odvysílala rozhovory s šéfy liberálnědemokratické strany, skotských nacionalistů, Brexit Party a Strany Zelených.)

Debata Johnson-Corbyn nepřinesla příliš mnoho nového. Johnson se nepřekvapivě choval jako obyčejně, tedy jako debil, nebyl schopen dát dohromady souvislou větu ani pohovořit o svém volebním programu, jen neustále opakoval Get Brexit Done, útočil osobními útoky proti Jeremymu Corbynovi a opakovaně lhal. Johnson se také  choval nedisciplinovaně, překřikoval moderátorku, která ho musela neustále umravňovat a nutit k tomu, aby přestal blábolit. 

Upozorní hlavní komentátorka televize BBC na to, že Johnson neustále lže o to, že staví "40 nových nemocnic", když nic nestaví? Znovu Johnson dnes večer Britům lhal o státním zdravotnictví, to je docela temná věc. Řekne BBC jasně, že je Johnson lhář?



Ač nejsem žádným stoupencem Jeremyho Corbyna, šéf Labouristické strany se choval věcně, disciplinovaně a uměřeně a na rozdíl od Johnsona  respektoval formát pořadu. K osobním útokům se nesnižoval, což někteří komentátoři kritizovali, neboť poukazovali na to, že se mělo v televizním pořadu daleko více upozorňovat na to, že Boris Johnson je notorický lhář, že lhal několikanásobně i v tomto pořadu a že ze svých předchozích příslibů nikdy nic nesplnil.

Moderátorka: Záleží v těchto volbách na pravdě? Johnson: Myslím, že ano. Obecenstvo se tomu směje. Ví, že Johnson je lhář.



Corbyn vícekrát  a pro některé lidi možná až nudně, poukazoval na obrovskou míru chudoby v Británii. Také hovořil o podstatném rozkladu britského státního zdravotnictví, za konzervativců tvrdě podfinancovaného. Zmínil se o své známé, která včera v nemocnici zemřela na rakovinu prsu, poté, co na ošetření lékaře musela čekat osm hodin. Citoval a pak na Twitteru zveřejnil její video, v němž před smrtí tato paní požaduje, aby se britské státní zdravotnictví řádně financovalo. Varoval, že Johnson nechá americké zdravotnické podniky, aby britské státní zdravotnictví zprivatizovaly.

Johnson na Corbyna opakovaně útočil, a snažil se o tom znovu a znovu hovořit, i když tématem diskuse bylo už něco jiného, takže ho moderátorka musela umravňovat, že Corbyn  neví, jak by hlasoval, pokud se Labouristické straně po jejím případném vítězství v prosincových volbách podaří vyjednat s EU novou, lepší dohodu o brexitu a předloží ji britským voličům v novém referendu s alternativou zrušení brexitu. Johnson také na Corbyna útočil, že chce brexit znovu odkládat, a tyto útoky vyvolaly u části publika potlesk.

Johnson měl zase slabou chvilku, když bylo zejvné, že mu jako podvodníkovi přítomné publikum nevěří ani slovo. (Sliboval, že brexit uskuteční do konce roku 2020, publikum se začalo smát, když se moderátorka zeptala, zda nechá zase vydat pamětní mince, tentokrát s datem 31.12. 2020.)

Celkem však - šlo o pořad na komerční televizi - zůstala celá diskuse plytká.

Konzervativci mezitím spáchali další sprostotu: Během této televizní debaty přejmenovali propagandistický účet Konzervativní strany na Twitteru na "FactCheck", předstírajíce, že jejich propaganda jsou objektivní fakta. Televize Channel 4 News si musela stěžovat, že jí ukradli název její veřejnoprávní služby, jejímž prostřednictvím koriguje lži politiků:


Ben de Pear, produkční Channel 4 News:
Jako domov původního FactChecku v Británii musíme poukázat na to, že "factcheckUK" nemá nic společného s Channel 4 News. Je to přejmenovaný twitterový účet Konzervativní strany. Žádná politická strana by se neměla snažit předstírat, že jsou to nezávislí novináři:


 

0
Vytisknout
7946

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019