Chcete pomoci člověku bez domova? Mapa Streetwork poradí jak

22. 11. 2019

čas čtení 4 minuty
Spolu s pozdravy si vám dovoluji zaslat informace o spuštění Mapy Streetwork při příležitosti akce Noc venku. Mapa streetwork, kterou vytvořila Česká asociace streetwork (ČAS), sdružuje tipy na služby a aktivity zaměřené na pomoc lidem bez domova. Zároveň navazuje na kampaň #hlavněpřežít, která veřejnosti ukazuje možnosti pomoci této skupině obyvatel, např. pokud chtějí darovat zimní oblečení, potraviny, finanční dar apod., píše Lucie Nemešová.

“Češi rádi pomáhají. Nejsou to jen charitativní sbírky a finanční dary obecně, ale také dary hmotné jako např. zimní oblečení apod. Problémem ale je, že se často dárci neumějí ve službách orientovat a pomoc pak raději vzdají,” vysvětluje účel mapy ředitelka České asociace streetwork Martina Zikmundová. Mapa sdružuje tipy má nasměrovat občany pohnuté osudy lidí žijících na ulici na vhodné formy pomoci včetně kontaktů.

Dovolím si připojit prosbu mých kolegů z oboru Bezpečnostních studií a sice dotazník, který je součástí diplomové práce studenta FSV UK v Praze Jaroslava Hrocha na téma Novinářská obec a problematika dezinformací. V případě, že by vás téma zaujalo, vyplnění by nemělo zabrat více jak 5 minut a pomůžete tím akademické obci v bližším poznání vašich potřeb. Za kolegy děkuji. Dotazník najdete na tomto odkaze.


* * *

Chcete pomoct člověku bez domova? Mapa Streetwork poradí jak


i příležitosti celorepublikové akce Noc venku na podporu lidí bez domova spouští Česká asociace streetwork Mapu Streetwork. Jejím cílem je představit možnosti pomoci lidem, kteří se ocitli na ulici, včetně sociálních a terénních služeb, na které je možné se obracet. Mapa sdružuje přes 353 organizací a služeb.


Češi rádi pomáhají. Nejsou to jen charitativní sbírky a finanční dary obecně, ale také dary hmotné jako např. zimní oblečení apod. Problémem ale je, že se často dárci neumí ve službách orientovat a pomoc pak raději vzdají,” vysvětluje účel mapy ředitelka České asociace streetwork Martina Zikmundová. Mapa na jedno místo soustředí tipy, jak lidem bez domova může pomoci doslova každý a nasměrovává je na na vhodné formy pomoci včetně kontaktů.


Česká asociace streetwork už během loňské zimy zveřejnila manifest účinné pomoci ve formě třinácti bodů na stránce pracenaulici.cz/bezdomova. “Po loňské kampani #hlavněpřežít, v rámci které vzniklo manifesto, se objevil tak velký zájem veřejnosti laické i odborné, že jsme se rozhodli vytvořit mapu Streetwork. Každý si zde může najít, jaké služby a aktivity existují v jeho okolí a přispět - finančně nebo jinak,” dodává Zikmundová s tím, že je z této vlny solidarity potěšena.


Terénní pracovníci neboli streetworkeři, které asociace v Česku zastupuje a kterých je u nás několik tisíc, ovšem upozorňují, že tato pomoc by rozhodně neměla nahradit chybějící systémová řešení problematiky bezdomovectví. Podle nedávného výzkumu ministerstva práce a sociálních věcí u nás žije na ulici zhruba 24 tisíc lidí, z toho většina je nebo se blíží seniornímu věku. Zároveň řeší čím dál tím častěji bytovou nouzi také mladé domácnosti. “Velkým problémem zůstává otázka dětí na ubytovnách, kterých jsou necelé tři tisíce,” uzavírá Zikmundová.


Vedle státu se mohou aktivně angažovat v oblasti řešení prevence bytové nouze a bezdomovectví i obce a města. Ta jsou často nucená reagovat, neboť v Česku stále chybí zákon o sociálním bydlení, který je podle odborníků klíčový - za současných politických podmínek ovšem neprosaditelný. První návrh se objevil na stole už před více než dvěma lety, od té doby politici sociální bydlení přes snahy neziskového sektoru na legislativní úrovni neprojednávali.


Více na www.streetwork.cz/mapa nebo www.pracenaulici.cz/bezdomova. Sledujte nás i na naší facebookové stránce Česká asociace streetwork.




0
Vytisknout
7313

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019