Jak íránští aktivisté obcházejí odpojení internetu

22. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Poslední nepokoje v Íránu se týkají něčeho mnohem vážnějšího než rostoucích cen paliv. Důkazem je, že během víkendu režim většinu země odpojil od internetu, upozorňuje Eli Lake.


Nevládní organizace NeBlocks monitorující digitální práva tvrdí, že v sobotu byla íránská internetová konektivita na 5 %. Odpojení začalo v pátek spolu s demonstracemi a protesty po celé zemi. V sobotu došlo k odpojení všech mobilních sítí a takřka úplnému národnímu výpadku internetu a komunikací.

Avšak snímky stále přicházejí. V posledních několika dnech mohl svět vidět videa ukazující masové demonstrace a občas násilné potlačování bezpečnostními složkami.

"Stále dostávám tato videa," říká Masih Alinedžádová, íránská aktivistka, která zahájila protesty proti hidžábu a nyní žije v Brooklynu. Mnozí Íránci v očekávání akcí režimu vyvinuli schopnost digitální odolnosti. Využívají sítí, které zůstávají online a občas se připojují k internetu přes satelity nebo poskytovatele v sousedních zemích.

V některých případech Íránci také využívají dvouvrstevnosti přístupu k internetu. Navzdory takřka celostátnímu výpadku režimní a univerzitní sítě zůstaly online.

Abdalláh Mohtadi, generální tajemník levicové strany Komala v íránském Kurdistánu, říká, že kurdští aktivisté používají irácké SIM karty.

Avšak Alp Toker, ředitel NetBlocks, varuje, že neexistuje spolehlivý způsob obcházení režimních omezení. SIM karty s roamingem lze odpojit, zatímco satelitní internet je drahý a pomalý. Současně některá spojení může schválně provozovat vláda - a vyvolat v nich dojem, že jejich komunikace jsou bezpečné, zatímco je pečlivě monitoruje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8364

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019