Nejlepší světový penzijní systém "napnut k prasknutí"

22. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
Rekordně nízké úroky nutí nejlepší světový penzijní systém k drastické akci, aby se vyhnul škrtům v platbách, jaké byly kdysi nemyslitelné, upozorňuje Julia Horowitzová.


Dlouhé období charakterizované negativními nebo rekordně nízkými úroky vyvinulo ohromný tlak na penzijní fondy v Nizozemsku a přinutilo je informovat penzisty, že jejich příjmy mohou být sníženy. Nizozemská vláda usilovně pracuje na vyřešení bezprostředního problému, nouzový stav vyvolává obavy v zemi, kde nárůst počtu důchodců znamená nevyhnutelnost změny.

Nizozemští zaměstnanci byli typicky schopni odejít do důchodu s penzí ekvivalentní zhruba 80 % své průměrné mzdy. Ale stres vyvolaný nízkými úroky vedl k úvahám o snížení důchodů nebo o zvýšených odměnách pro ty, kdo dosud pracují. To šokovalo národ, který si zvykl spoléhat na systém známý přesným účtováním a spolehlivostí. Takřka každý dosáhne na penzi státní i od zaměstnavatele a zpráva Mercer's 2019 řadí v tomto ohledu Nizozemsko na první místo na světě.

Z hlediska globálních penzijních fondů nemohly nízké úroky přijít v horší dobu. Návratnost investic je odsouzena k poklesu právě v čase, kdy se projevuje demografická změna. Lidé žijí déle a obyvatelstvo stárne, což znamená, že existuje méně mladých pracovníků platících do systému.

Zpráva Group of 30 publikovaná minulý týden odhaduje, že nejpřednější světové ekonomiky budou k roku 2050 postrádat 15,8 miliard dolarů - oproti 1,1 miliard v roce 2017 - pokud jde o zajištění finanční bezpečnosti pro občany na penzi. A to za optimistického předpokladu ohledně ekonomického růstu, mezd a návratnosti investic.

"Je to mimořádná situace," říká Shaktie Rambaran Mishreová, předsedkyně nizozemské penzijní federace, která zastupuje asi 200 penzijních fondů. V úterý byla nizozemská vláda nucena navrhnout intervenci.

Tyto události přitom nemají původ v Haagu, ale ve městech, kde sídlí nejsilnější světové centrální banky: Washingtonu, Frankfurtu a Tokiu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8562

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019