Německo a koronavirus: Úřady odhalily, co se může stát v příštích týdnech

27. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Německé úřady odhalily plány pro příští týdny, pro případ, že země vyjde z plošné karantény.


Mladým lidem, kteří nepatří k rizikové skupině, může být opět povolen pohyb venku, poté co Německo uvolní dosavadní omezení, uvedla personální šéfka kancléřského úřadu Helge Braunová.

Nyní ovšem nikdo přesně neví, jak dlouho zůstanou v platnosti takzvané kontaktní restrikce, které vedly k uzavření většiny obchodů a zákazu shromažďování více jak dvou osob.

Nová opatření vstoupila v platnost 23. března a pro začátek budou platit dva týdny, ale pravděpodobně dojde k prodloužení jejich platnosti.

Experti doufají, že omezení pomohou "zploštit křivku", neboli zpomalit pandemii tím, že omezí počet infekcí, který bude v každém jednotlivém okamžiku třeba zvládat, čímž omezí i zátěž zdravotnického systému.

Úřady nyní počítají s tím, že by v případě ústupu epidemie mohly zmírnit omezení pro mládež. Současně však uvádějí, že budou muset dále testovat, sledovat infikované a jejich kontakty. Podobná opatření nyní platí ve Vietnamu a Singapuru, kde se šíření viru podařilo úspěšně omezit.

Nicméně epidemiologický úřad Robert Koch Institut oznámil, že dosud nedokáže říci, zda opatření přijatá v Německu byla účinná.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8103

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2020