Tak nám zvolili protiraketovou obranu, paní Müllerová

30. 7. 2010 / Karel Dolejší

...a je to venku: Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy čekala na výsledek parlamentních voleb v České republice, aby teprve po nich požádala o zřízení centra předběžného varování systému protiraketové obrany na jejím území. Toto centrum bude zřízeno "na základě existujících smluv" a nestane se tedy ani předmětem jednání parlamentu. Jde o obdobný scénář jako v roce 2006: Se žádostí se počkalo, aby se americká základna nestala předmětem předvolební kampaně. Ta se, jak známo, místo toho soustředila na "referendum o Paroubkovi a Řecku"...

Jeden rozdíl proti roku 2006 však přece jen existoval: Občané tentokrát již věděli, jak to s podobnými projekty v ČR chodí, i to, které strany mají na věc jaký názor. Přesto zvolili, co zvolili. Těžko k tomu cokoliv dodat.

Jestliže v případě projektu radaru v Brdech odpůrci upozorňovali, že podobné zařízení by během případného konfliktu bylo cílem číslo jedna, o centru předběžného varování platí naprosto totéž. Jestliže u radaru platilo, že projekt nebyl konzultován s Ruskou federací, totéž platí i o nynějším - je dokonce otázka, zda se Republikánům po listopadových doplňovacích volbách nepodaří v Kongresu zastavit i proces ratifikace vítězoslavně podepsané "pražské" ruskoamerické smlouvy o strategických jaderných zbraních. Obamova nabídka na spolupráci v protiraketové obraně předložená nedávno Moskvě se může už koncem roku ukázat být jen bezmocným sémantickým gestem.

Česká republika již po několikáté hrdě dokazuje, že je pravlastí Josefa Švejka. Elity plánující podvést voliče se ani nemusejí namáhat s vymýšlením nějakých nových triků, protože občané se sami touží nachytat na lechtivé fotografie kandidujících blondýn či na video s admirálem - a předem se smířili s tím, že o opravdu podstatných věcech za ně rozhodne někdo úplně jiný.

Každý národ má takovou základnu, jakou si zaslouží.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.7. 2010